banner---turisme-alt-urgell2023

L’edifici bioclimàtic de Mónnatura Pirineus

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Respecte la meteorologia pirinenca, avui farem menció específica a les Planes de Son, al Pallars Sobirà, i més concretament a MónNatura Pirineus, un espectacular centre punter en projectes de recerca científica i Centre d’Educació Ambiental on també hi ha l’opció de l’allotjament amb unes instal·lacions úniques al Pirineu. Així doncs, considerem un indret més que ideal per tal de poder gaudir i comprendre la natura pirinenca.
mon natura Pirineus

Les instal·lacions estan situades en un punt climàtic del Pirineu català força interessant, donat que és en aquestes muntanyes on es podrien ubicar la frontera entre les masses d’aire d’influència mediterrània i atlàntica, però en realitat, aquesta frontera no les separa, si no que realment les combina, i dona com a resultat l’arribada de la majoria de pertorbacions sigui quina sigui la seva procedència.

En relació al centre, compta amb una de les estacions meteorològiques més completes del Pirineu i amb un edifici construït de tal manera què gairebé garanteix l’autosostenibilitat d’aquest. Així dons, MónNatura Pirineus està dotat d’un edifici bioclimàtic, de més de 3.000 m2, que utilitza energies renovables. El centre es divideix en dues àrees: l’àrea d’activitats, espais ideals com a suport de les diferents activitats que es poden realitzar durant les estades – disposa d’un laboratori totalment equipat, un planetari, un auditori amb una capacitat de 165 places, una biblioteca i una mediateca especialitzada en temàtica ambiental, ludoteca i àrea informàtica -; i l’àrea residencial i de serveis.

Per poder fer una mirada al cosmos, MónNatura Pirineus disposa d’un observatori astronòmic. Les vistes que ofereix són d’una singularitat espectacular gràcies a l’absència de contaminació lumínica i atmosfèrica. A més, és un centre de fauna que permet conèixer de primera mà les espècies que conformen la fauna salvatge dels Pirineus. I és que l’entorn de MónNatura Pirineus ofereix una àmplia gamma de paisatges, de colors i de llums que varien al llarg de l’any segons l’estació ens què ens trobem.

Tot i això, avui ens centrem en les característiques bioclimàtiques d’aquest edifici en particular, el centre de MónNatura Pirineus. Inicialment destacar, que els materials utilitzats, són els més adients per tal d’intentar integrar la construcció en el paisatge, causant el menor impacte visual possible. Aquest, té un panel de control energètic de l’edifici, on trobem que s’hi gestionen tres energies renovables: solar tèrmica, solar fotovoltaica i biomassa.

Comencem parlant dels captadors solar -tèrmics-, aquest es troben en la façana sud de l’edifici, amb un total de 144 m2 que permeten aprofitar l’energia solar i escalfar el circuit de l’aigua, per tal de fer-ne un ús domèstic. D’altre banda, també hi localitzem plaques fotovoltaiques, que transformen l’energia solar en electricitat; un total de 24 que generen anualment uns 2.500 kWh.

Destacar que el sostre de l’edifici, és com un prat, format per un conjunt de materials que ajuden a mantenir-lo integrat en el paisatge. Tenir en compte, que en aquesta coberta vegetal, s’hi poden observar claraboies per tal de rebre llum directe de l’exterior.

Fem èmfasi en la il·luminació, té un sistema de contrafinestres i murs cortina, per tal de poder tenir un aïllament tant lumínic, sonor i tèrmic. D’altre banda, el propi edifici, té una orientació que permet que al llarg del dia rebi els raigs de llum, i permeti il·luminar  l’interior i escalfar-lo al mateix temps.

Finalment, parlar de la ventilació de l’edifici. A través d’un complex sistema de ventilació, aconsegueix mantenir una temperatura confortable, al mateix temps, que l’estalvi energètic. Tot i això, no oblidar la caldera biomassa es troba situada a les afores de l’edifici, que permet fer servir restes de fusta per convertir-los en energia. Respecte la depuradora, recull l’aigua dels torrents i se’n garantitza la potabilitat. Posteriorment es torna al medi ambient, neta.

D’aquesta forma, volem posar en rellevància la gran iniciativa bioclimàtica d’aquest centre, pioner en el seu moment -creació al 2002-. Recomanem la seva visita, a l’edifici, al Centre de Natura i a les activitats proposades pels educadors ambientals d’allà.

.

.

COMARCA: Pallars Sobirà
LLOC: MónNatura Pirineus

Amb el suport de:

fundacio_1
Els últims Reportatges publicats:
Comú d'Encamp, exemple clar per...
Comú d'Encamp
Encamp
Anem al comú d'Encamp per parlar de la diferència entre el vessant nord i sud del Pirineu! Aquest comú té la peculiaritat de trobar-se en ambdós vessants del Pirineu, Pas de la Casa al vessant nord i Encamp al vessant sud. Ho expliquem i veiem les diferències tan notòries que hi trobem.
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Què és la pluja àcida?
Pirineu
Peusa
Avui amb els amics de Peusa, us parlem del fenomen conegut com a pluja àcida. Per molts és un element meteorològic que afecta alguns indrets del planeta ocasionalment, provocant destrosses materials i del medi ambient, però la veritat és que no té un origen natural, sinó que és producte de les ac...
REPORTATGES: INICIATIVES
Méteo-Article: Els ovnis del ce...
Pirineus
Pirineus
Molt sovint som visitats pel que popularment s'anomena com "ovnis del cel", un tipus de núvol que per la seva forma i aspecte que ens recorda als plats voladors d'extraterrestres de les pel·lícules de ciència-ficció. Avui, us expliquem què són aquests ovnis i com es formen:
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí