BANNER REPORTATGES

L’edifici bioclimàtic de Mónnatura Pirineus

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Respecte la meteorologia pirinenca, avui farem menció específica a les Planes de Son, al Pallars Sobirà, i més concretament a MónNatura Pirineus, un espectacular centre punter en projectes de recerca científica i Centre d’Educació Ambiental on també hi ha l’opció de l’allotjament amb unes instal·lacions úniques al Pirineu. Així doncs, considerem un indret més que ideal per tal de poder gaudir i comprendre la natura pirinenca.
L’edifici bioclimàtic de Mónnatura Pirineus

Les instal·lacions estan situades en un punt climàtic del Pirineu català força interessant, donat que és en aquestes muntanyes on es podrien ubicar la frontera entre les masses d’aire d’influència mediterrània i atlàntica, però en realitat, aquesta frontera no les separa, si no que realment les combina, i dona com a resultat l’arribada de la majoria de pertorbacions sigui quina sigui la seva procedència.

En relació al centre, compta amb una de les estacions meteorològiques més completes del Pirineu i amb un edifici construït de tal manera què gairebé garanteix l’autosostenibilitat d’aquest. Així dons, MónNatura Pirineus està dotat d’un edifici bioclimàtic, de més de 3.000 m2, que utilitza energies renovables. El centre es divideix en dues àrees: l’àrea d’activitats, espais ideals com a suport de les diferents activitats que es poden realitzar durant les estades – disposa d’un laboratori totalment equipat, un planetari, un auditori amb una capacitat de 165 places, una biblioteca i una mediateca especialitzada en temàtica ambiental, ludoteca i àrea informàtica -; i l’àrea residencial i de serveis.

Per poder fer una mirada al cosmos, MónNatura Pirineus disposa d’un observatori astronòmic. Les vistes que ofereix són d’una singularitat espectacular gràcies a l’absència de contaminació lumínica i atmosfèrica. A més, és un centre de fauna que permet conèixer de primera mà les espècies que conformen la fauna salvatge dels Pirineus. I és que l’entorn de MónNatura Pirineus ofereix una àmplia gamma de paisatges, de colors i de llums que varien al llarg de l’any segons l’estació ens què ens trobem.

Tot i això, avui ens centrem en les característiques bioclimàtiques d’aquest edifici en particular, el centre de MónNatura Pirineus. Inicialment destacar, que els materials utilitzats, són els més adients per tal d’intentar integrar la construcció en el paisatge, causant el menor impacte visual possible. Aquest, té un panel de control energètic de l’edifici, on trobem que s’hi gestionen tres energies renovables: solar tèrmica, solar fotovoltaica i biomassa.

Comencem parlant dels captadors solar -tèrmics-, aquest es troben en la façana sud de l’edifici, amb un total de 144 m2 que permeten aprofitar l’energia solar i escalfar el circuit de l’aigua, per tal de fer-ne un ús domèstic. D’altre banda, també hi localitzem plaques fotovoltaiques, que transformen l’energia solar en electricitat; un total de 24 que generen anualment uns 2.500 kWh.

Destacar que el sostre de l’edifici, és com un prat, format per un conjunt de materials que ajuden a mantenir-lo integrat en el paisatge. Tenir en compte, que en aquesta coberta vegetal, s’hi poden observar claraboies per tal de rebre llum directe de l’exterior.

Fem èmfasi en la il·luminació, té un sistema de contrafinestres i murs cortina, per tal de poder tenir un aïllament tant lumínic, sonor i tèrmic. D’altre banda, el propi edifici, té una orientació que permet que al llarg del dia rebi els raigs de llum, i permeti il·luminar  l’interior i escalfar-lo al mateix temps.

Finalment, parlar de la ventilació de l’edifici. A través d’un complex sistema de ventilació, aconsegueix mantenir una temperatura confortable, al mateix temps, que l’estalvi energètic. Tot i això, no oblidar la caldera biomassa es troba situada a les afores de l’edifici, que permet fer servir restes de fusta per convertir-los en energia. Respecte la depuradora, recull l’aigua dels torrents i se’n garantitza la potabilitat. Posteriorment es torna al medi ambient, neta.

D’aquesta forma, volem posar en rellevància la gran iniciativa bioclimàtica d’aquest centre, pioner en el seu moment -creació al 2002-. Recomanem la seva visita, a l’edifici, al Centre de Natura i a les activitats proposades pels educadors ambientals d’allà.

.

.

COMARCA: Pallars Sobirà
LLOC: MónNatura Pirineus

Amb el suport de:

L’edifici bioclimàtic de Mónnatura Pirineus
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: les glaceres roca...
Comú d'Encamp
Estanys de Pessons
Glaceres Rocalloses, unes formidables llengües de gel que trobem arreu del Pirineu i que moltes vegades passen desapercebudes pel gran públic. Ens relaten un apassionant període fred fa uns 11.000 anys i avui les volem descobrir visitant-les als estanys de Pessons al comú d'Encamp, Andorra.
La meteorologia dels Padrins, a...
Parc Natural Cadí - Moixeró
Estem d'estrena! Ens fa molta il·lusió poder-vos presentar un projecte que fa molt de temps tenim al cap, preguntar als nostres padrins com era el clima de les nostres muntanyes quan eren petits! En aquesta ocasió, 7 convidats ens han obert la porta de casa seva per parlar del clima del Cadí - Mo...
MeteoArticle: la petjada ecològ...
Parlem de la petjada ecològica! El concepte "petjada ecològica" sorgeix com un indicador de sostenibilitat que tracta de mesurar l'impacte que la nostra manera de vida té sobre l'entorn. Totes les decisions que com a consumidors prenem en la nostra vida quotidiana tenen un impacte sobre el plane...
REPORTATGES: CIÈNCIA