PdG---banner-1920x350px

Mata de Valencia des de MónNatura Pirineus (Pallars Sobirà)

DESCOBERTA: EXCURSIONISME
La grandiositat de la Mata de Valencia, probablement una de les avetoses més extenses del Pirineu, ens ofereix gràcies a la seva frondositat un espectacle de verdor i foscor. Per descobrir-la proposem fer una gran circular que travessa bona part de la seva extensió, tot sortint d'un dels nostres racons preferits del Pallars, MónNatura Pirineus a Son.
avets bosc gerdar

MónNatura Pirineus ofereix la possibilitat de descobrir aquesta zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’estany de Sant Maurici plena de contrastos, amb uns paisatges que combina les carrasqueres del fins de les valls d’Àneu, amb una de les avetoses més imponents del Pirineu, la Mata de Valencia.

Ja vam parlar anteriorment d’aquesta massa forestal, també anomenada bosc del Gerdar, però avui la proposta és una mica més extensa, ja que creiem que amb la ruta proposada tenim la oportunitat de creuar una de les zones més frondoses d’aquest bosc, i completar l’excursió visitant els voltants més interessants de la zona.

La distribució dels avets per tota la obaga del vessant provoca la creació d’un microclima que ajuda a la frondositat del bosc.. La generació d’ombra fa que no arribi llum solar al sol, per tant, l’interior del bosc té una temperatura més freda de la que tindríem sense aquestes arbres tan tupits i com a conseqüència també tindrem menys evaporació d’aigua, fent que tingui el bosc més humitat. Aquesta elevada humitat crea un habitat únic per la molsa, que ajuda a mantenir la zona humida, és a dir, tot conflueix per ajudar a crear un ambient humit i fresc perfecte per aquets tipus de bosc.

Podem entendre doncs que ens trobem en un ecosistema fràgil i amenaçat per l’escalfament global, ja que si el bosc s’aclareix, tenim un incendi o una pèrdua d’arbres per algun motiu com per exemple una gran nevada, segurament farà que pugui entrar més llum al seu interior i dispararia la temperatura actual, fent que malauradament la mata de Valencia estigués en perill per la seva supervivencia. Per sort el bosc està dins la zona de protecció del Parc Nacional i estan regulades totes les activitats que es duen a terme.

Un cop finalitzada la sortida, us recomanem fer alguna de les activitats que MonNatural Pirineus us pot oferir, com per exemple l’activitat del camí del gat salvatge!

Anem doncs, a caminar per la mata de Valencia o bosc del Gerdar!

El Clima:

No és casualitat que aquí tinguem aquesta densa avetosa, i és que el clima de la vall de la Bonaigua és una mena de trampa de les mases d'aire atlàntiques que acaben atrapades per les muntanyes que envolten la mata de Valencia. Aquí la pluviometria és molt elevada, contrastant molt fortament amb la gran disminució que tenim a tan sols pocs quilòmetres, on trobem registres molt més escasos com per exemple a Esterri d'Àneu. A MónNatura Pirineus podem veure molt veure aquesta diferencia. Si des d'aquí ens fixem amb la vegetació que trobem a ponent, ens adonarem que correspon a un clima molt més humit que no pas al que tenim al fons de la vall a llevant nostre.
MeteoPiri_500x500

Sabies que?

En relació al centre, compta amb una de les estacions meteorològiques més completes del Pirineu i amb un edifici construït de tal manera què gairebé garanteix l’autosostenibilitat d’aquest. Així dons, MónNatura Pirineus està dotat d’un edifici bioclimàtic, de més de 3.000 m2, que utilitza energies renovables.
LA NOSTRA PROPOSTA DE RUTA:

Proposem fer la sortida circular en sentit antihorari, ja que acabarem després en baixada, molt més agradable quan ja estàs cansat de fer una bona pila de quilòmetres.

Així doncs, anirem per l'antic camí que unia MónNatura Pirineus (les planes de Son), amb el preciós poble de Son, on de ben segur fotografiarem la seva església romànica.

Continuarem sense desnivell per un camí que ens regala una bona perspectiva de les valls d'Àneu, amb una vegetació poc frondosa. De sobte el camí ens canvia de vessant al nord, ja endintsa-se cap a la vall de la Bonaigua i la vegetació canvia radicalment per l'avetosa, entrem doncs a la mata de Valencia.

Camí per gaudir de la foscor i la frondositat del bosc! A l'hivern la neu sol ser abundant ja que el sol no penetra fins al sol i a l'estiu tenim força assegurada la fresca o si més no, un bon refugi de caminada sense la presencia del sol.

Continuem i el camí comença a pujar de valent, per enfilar ara la vall de Cabanes, i anirem fent pujada notable fins als plans de Breviari, un racó espectacular. Continuem encara en pujada i ja arribarem als plans de les Cabanyeres i finalment, a la collada del Pas del Coro, on tenim unes vistes espectaculars de les dues valls. 

Ara toca baixar per la vall de Son, ja deixant enrere la mata de Valencia i acabarem per arribar fins al punt de partida. 

 
Powered by Wikiloc
DADES TÈCNIQUES DE LA RUTA
  • Duració de la ruta: Un dia
  • Distància total: 15 km
  • Desnivell acumulat (en total): 706 m 
  • Temps total (sense parades): 6:00 h
  • Punt d'inici i final: MónNatura Pirineus
  • Dificultat: Moderada
  • Època recomanada: És pot realitzar durant tot l'any. Tot i això, a l'hivern, tenir en compte que cal anar ben equipats per progresar amb neu i gel. 
  • Material necessari: Mapes (VALLS D’ÀNEU – MONTGARRI. Escala 1:25.000. Editorial Alpina)
COMARCA: Pallars Sobirà
LLOC: MónNatura Pirineus

Amb el suport de:

fundacio_1
Les últimes propostes de Descoberta:
Ruta amb raquetes pels estanys de...
La Cerdanya
Estanys de la Pera
A l'oest de la Cerdanya, hi trobem els estanys de la Pera. És una de les zones lacustres més interessants i més visitades, sobretot durant l'estiu, del Pirineu Oriental. El seu paisatge, es caracteritza per tonalitats singulars de colors vermells i grisos. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes fins aquest indret!
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU
Sortida skimo al cim de Noucreus ...
Ripollès
Cim de Noucreus
Avui proposem una sortida d'esquí de muntanya (skimo) per la Vall de Núria, un dels indrets amagats i més bonics del Pirineu oriental. Des d'aquest lloc, presentem una ruta fins al cim del Noucreus, frontera amb França, amb unes vistes espectaculars. Més detalls a continuació:
DESCOBERTA: ESQUIMU
Ruta amb raquetes pel Pla de la L...
Cerdanya
Aransa
L'estació d'esquí nòrdic Aransa -oberta l'any 1986-, es troba situada al poble d'Arànser, al terme municipal de Lles de Cerdanya. Envoltada per muntanyes de renom a la comarca, com la Tossa Plana de Lles o el Pic de Sirvent, és troba ubicada a la conca dels Estanys de la Pera. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes per aq...
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU

SUBSCRIU-TE AQUÍ A LA NOSTRA AGENDA D'ACTIVITATS

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí