banner naturland 2024
LA NEU AL PIRINEU: Cap de setmana 13 i 14 GENER 2024
PREVISIÓ ESQUÍ NÒRDIC: Doncs la neu encara ha estat insuficient per obrir pistes, tot que Naturland i Tavascan, si tenen pistes obertes. El temps pel cap de setmana serà molt estable!
PREVISIÓ ESQUIMU: Continuem amb ratxa! Les nevades han tornat a fer acte de presència però no han caigut les quantitats desitjades. Si bé el vessant nord té neu en abundància, el vessant sud presenta un aspecte hivernal amb un mantell uniforme que segueix sent feble. El cap de setmana serà ideal per «catar» aquesta neu a tots aquells llocs que presentin suficient neu per esquiar-hi. Les zones esquiables s’han anat incrementant progressivament però encara hi ha moltes zones que cal evitar. La qualitat de la neu és pols, en general tret de les solanes que tendirà a transformar-se i ser humida. Us ho expliquem amb més detall a continuació!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
El mantell de neu segueix dèbil a tot el vessant sud del Pirineu i al Prepirineu malgrat les nevades, que han estat escasses. Aquelles zones del vessant sud del Pirineu que prèviament presentaven neu antiga podran ser esquiables aquest cap de setmana. Per tant, caldrà escollir zones obagues i elevades en aquests sectors. El vessant nord del Pirineu presenta unes bones condicions de neu afavorides pels notables gruixos que han caigut de forma general i fins a cotes baixes. La neu anirà transformant-se a tot el Pirineu sense excepcions donant lloc a unes obagues on la neu pols serà persistent (sobretot a cotes mitges i altes) i la neu humida serà hegemònica a les solanes per l’acció del sol i la pujada de les temperatures. A les nits aquest mantell humit podrà endurir-se, ja que les nits seguiran sent fredes. Amb aquest panorama, el mantell de neu pot ser inestable en totes les orientacions per les nevades recents que han afavorit principalment el vessant nord. A banda, el vent pot haver afavorit sobreacumulacions en aquestes zones que poden generar allaus de placa al pas d’un esquiador. Les solanes poden presentar riscos a les hores centrals del dia, amb la presència del sol i poden presentar allaus de fusió. Amb aquestes condicions de neu, trobem un perill 3 (marcat) al vessant nord del Pirineu i perill 2 (moderat) al vessant sud del Pirineu. El Pirineu oriental i Prepirineu presenta perill 1 (feble) ja que fins ara no presentava neu. La situació de neu recent i vent són els principals factors que afavoreixen aquest perill.
ESPECIAL ATENCIÓ A:

- A les zones que presenten més neu cal escollir bé les sortides i prioritzar zones de terreny
simple pels perills derivats de la inestabilitat del mantell.
- Al vessant sud cal escollir molt bé les sortides per la limitació de la neu. La presència de neu
de forma general pot fer-nos pensar que tot és esquiable però moltes zones en realitat no ho són.

ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
- El Pirineu oriental comença a tenir zones esquiables fora de pistes en zones on l’acumulació de neu sigui favorable (fondalades a cotes elevades). Aquesta zona resenta gruixos modestos de neu ( de 5 a 35 cm) per damunt de 1600 metres. La neu caiguda servirà de base de cara a properes nevades. - El Prepirineu no és esquiable; presenta gruixos modestos de neu ventada (<20 cm) per damunt de 1400 metres. La neu caiguda servirà de base de cara a properes nevades. - El vessant sud del Pirineu (alta Cerdanya, Ribagorça, sud del Pallars, sud d’Andorra, sud del Sobrarbe, sud de la Jacetania…) comença a ser esquiable a més zones. Cal escollir sectors que prèviament presentaven neu (obagues de cotes mitges i altes) i amb terreny llis. Els gruixos de neu segueixen sent modestos oscil·lant entre els de 10 i 50 cm de neu. - El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège, alta Garona, alt Pirineu francès, nord de la Ribagorça, nord d’Andorra, nord del Sobrarbe, nord de la Jacetania ) tenen neu en abundància a la majoria de cotes i orientacions. Aquestes zones són esquiables per damunt de 1400 metres, en general. A més el mantell de neu és prou gruixut com per no rascar amb roques (taurons). Els gruixos en aquest sector aniran del 20 als 110 cm - El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de 1300m en general amb neu abundant. Partien d’una situació favorable i per això presenta gruixos de 20 a 120 cm.
TENDÈNCIA:
El fort vent i les nevades, incrementaran el perill els propers dies
AUTOR: Òscar Jorba
LA NOSTRA RECOMANACIÓ AQUESTA SETMANA:

Poques raconandes tenim ara per ara per fer una bona esquiada, però proposem una de les zones amb millor estat, la Val d'Aran.
En aquesta sortida anem fins a la Val d'Aran per descobrir un indret verge on gaudir de la neu i la muntanya, fora de massificacions i amb bones condicions de neu, un veritable espectacle per gaudir de pales de neu verge.

Anunciat aquí:
PTCBG-Banner-Viu-el-mar-i-la-muntanya-Gif-(500x500px)-(CA)-02
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
MeteoArticle: les precipitacions al Pirineu
Pirineus
Pirineus
Avui volem parlar sobre les precipitacions a la serralada pirinenca! La bellesa del Pirineu com moltes vegades diem, rau en l'abundància de les precipitacions i d'aigua. Descobrim perquè plou, quina relació tenen les muntanyes amb la creació de pluja o neu i quin tipus de precipitació tes pot donar a casa nostra! Ho veiem!
REPORTATGES: METEOROLOGIA

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ruta amb raquetes pels estanys de la Pera
La Cerdanya
Estanys de la Pera
A l'oest de la Cerdanya, hi trobem els estanys de la Pera. És una de les zones lacustres més interessants i més visitades, sobretot durant l'estiu, del Pirineu Oriental. El seu paisatge, es caracteritza per tonalitats singulars de colors vermells i grisos. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes fins aquest indret!
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.