banner naturland 2024
LA NEU AL PIRINEU: Cap de setmana 23 i 24 MARÇ 2024
PREVISIÓ ESQUÍ NÒRDIC: La temperatura disparada dels darrers dies ha fet molt mal a les estacions de fons i la majoria han tancat pistes per la manca de neu.. Cap de setmana força estable i amb més fred i amb possibles sorpreses en forma de nevades abundants per la setmana vinent, que podria fer obrir de nou algunes estacions.. Ho seguirem!
PREVISIÓ ESQUIMU: Encetem cap de setmana amb una primavera avançada i un mantell de neu que s’ha afeblit molt a les zones del vessant sud que no tenien una base. El cap de setmana es presenta amb neu de forma general però algunes zones del vessant sud ja no seran esquiables. La qualitat de la neu és primavera, en general. Per altra banda la neu és abundant al vessant nord del Pirineu amb gruixos que assoleixen 1,5 m. El sol de març i el bon temps han propiciat un augment del perill d’allaus de neu humida la mida dels quals varia segons el sector del Pirineu en qüestió.

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
El mantell de neu ha disminuït molt a les solanes però també a les obagues per les altes temperatures. El vessant nord del Pirineu i el vessant sud més occidental presenten un mantell força destacable fent aquests sectors els més adequats per esquiar-hi. La qualitat de la neu és dura amb crosta a totes les orientacions però s’estova amb el pas de les hores. La crosta pot enfonsar-se o no al pas d’un esquiador en funció de l’orientació de la muntanya. La situació és força estable en comparació amb dies enrere. Trobem un mantell que pot presentar allaus de neu humida típics de la primavera avançada. Aquests poden a tot el Pirineu i a totes les orientacions però en especial a les orientacions sud. Amb aquest panorama trobem un perill 2 (moderat) a tot el Pirineu excepte al Pirineu oriental i prepirineu on el perill és 1 (feble).
ESPECIAL ATENCIÓ A:

- Eviteu les hores centrals del dia per fer sortides

ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
- El Pirineu oriental no és esquiable fora de pistes i presenten gruixos de de 5 a 30 cm per damunt de 1700 metres. - El Prepirineu no és esquiable i presenta gruixos de neu de 5 a 30 cm per damunt de 1700 metres. - El vessant sud del Pirineu (alta Cerdanya, Ribagorça, sud del Pallars, sud d’Andorra, sud del Sobrarbe, sud de la Jacetania…) és esquiable per damunt de 1700m. Els gruixos de neu segueixen s’han incrementat notablement oscil·lant entre els de 10 i 100 cm de neu. - El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège, alta Garona, alt Pirineu francès, nord de la Ribagorça, nord d’Andorra, nord del Sobrarbe, nord de la Jacetania ) tenen neu per esquiar-hi. Aquestes zones són esquiables per damunt de 1600 metres a les obagues i 1900 m a les solanes. Els gruixos en aquest sector van dels 20 als 150 cm convertint aquest sector en el mes idoni per esquiar. - El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de 1500m a les obagues i 1800 metres a les solanes i presenta gruixos de 20 a 160 cm.
TENDÈNCIA:
El cap de setmana farà més fred.
AUTOR: Òscar Jorba
LA NOSTRA RECOMANACIÓ AQUESTA SETMANA:

- Es recomana iniciar les sortides d’esquí a primera hora del dia per evitar les hores centrals del dia.

- Es recomana portar material d'alpinisme (grampons i piolet) en tots els sectors.

Anunciat aquí:
PTCBG-Banner-Viu-el-mar-i-la-muntanya-Gif-(500x500px)-(CA)-02
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
MeteoArticle: el fenomen de la pluja
Pluja, és únicament aigua que cau d'un núvol o hi ha més coses que no sabem? Ho parlem a continuació!
REPORTATGES: METEOROLOGIA

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ruta amb raquetes pels estanys de la Pera
La Cerdanya
Estanys de la Pera
A l'oest de la Cerdanya, hi trobem els estanys de la Pera. És una de les zones lacustres més interessants i més visitades, sobretot durant l'estiu, del Pirineu Oriental. El seu paisatge, es caracteritza per tonalitats singulars de colors vermells i grisos. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes fins aquest indret!
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.