banner naturland 2024
LA NEU AL PIRINEU: Previsió 14 d'abril de 2022 - Mantell de neu lleugerament inestable
PREVISIÓ ESQUIMU: Últim butlletí de la temporada però això no vol dir que s’acabi la neu! A partir d’ara anirà de baixa i caldrà anar a buscar-la més amunt. Es presenta un cap de setmana llarg amb temperatures agradables i una neu humida i primavera arreu. La quantitat de neu és abundant a les orientacions nord i en cotes elevades (per damunt de 2100 m). Són es mateixes zones on hem de realitzar les sortides, ja que a la resta la neu va de baixa i pot ser insuficient. El perill d’allaus no decau pel fet d’estar a l’abril: el risc de que caiguin allaus segueix latent sobretot per allaus de fusió degudes a la pujada de les temperatures. El cap de setmana es mantindrà el temps agradable que mantindrà aquest perill, sobretot a les hores centrals del dia. Això si, aquest neu humida, es deixa esquiar sense problema! Us ho expliquem amb detall a continuació!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
El mantell de neu es presenta per totes les orientacions una mica dur als matins i humit durant el dia. El bon temps típic d’aquesta època afavoreixen les allaus que se’n deriven a totes les orientacions sense excepcions (sempre i quan tinguin neu, es clar). El mantell de neu no és uniforme: trobem espais amb molta neu (cotes altes) i espais sense gens de neu (per exemple solanes de cotes mitges) El mantell de neu és molt fàcil d’esquiar amb les condicions actuals ja que permet girar amb facilitat. Amb aquestes condicions de neu, trobem un perill 3 (marcat) al vessant nord del Pirineu i perill 2 (moderat) al vessant sud del Pirineu.
ESPECIAL ATENCIÓ A:

- Les condicions de neu són bones però cal escollir terrenys simples per evitar exposar-se a riscos, sobretot al vessant nord.

- Cal escollir preferentment cotes elevades per assegurar la neu.

-Cal iniciar les sortides aviat per evitar les hores centrals del dia.

ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
El Pirineu oriental és esquiable per damunt de 2000 m en orientacions nord i esquiable per damunt dels 2400 m a les orientacions sud amb gruixos que van de 20 a 140 cm. El Prepirineu és esquiable en zones orientades a nord per damunt de 2200 m i no és esquiable en orientacions sud. Aquest sector presenta gruixos de 20 a 75 cm. El vessant sud del Pirineu (Pallars sud, Ribagorça, Sobrarbe sud, Cerdanya...) és esquiable per damunt de 1800 metres en orientacions nord i 2300 metres en orientacions sud amb gruixos que van dels 20 als 140 cm. El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège...) és esquiable per damunt de 1600 m en orientacions nord i 2000 m en orientacions sud. Presenta gruixos de 20 a 220 cm. El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de 1600 m a les orientacions nord i 2000 m a les orientacions sud. Presenta gruixos de 20 a 220 cm.
TENDÈNCIA:
La tendència és que aquestes condicions es mantingui durant el cap de setmana amb l'augment de les temperatures, perquè encara que es reduiran les plaques de neu produïdes pel vent, augmentaran les bugades de neu humida. Per a la setmana que ve sembla que tindrem neu nova en cotes altes pel que la temporada de skimu segueix encara que nosaltres ens acomiadem fins a la temporada que ve. Salut i muntanya!
AUTOR: Javier Santos amb la col·laboració d'Oscar Jorba
Anunciat aquí:
PTCBG-Banner-Viu-el-mar-i-la-muntanya-Gif-(500x500px)-(CA)-02
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
MeteoArticle: les precipitacions al Pirineu
Pirineus
Pirineus
Avui volem parlar sobre les precipitacions a la serralada pirinenca! La bellesa del Pirineu com moltes vegades diem, rau en l'abundància de les precipitacions i d'aigua. Descobrim perquè plou, quina relació tenen les muntanyes amb la creació de pluja o neu i quin tipus de precipitació tes pot donar a casa nostra! Ho veiem!
REPORTATGES: METEOROLOGIA

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ruta amb raquetes pels estanys de la Pera
La Cerdanya
Estanys de la Pera
A l'oest de la Cerdanya, hi trobem els estanys de la Pera. És una de les zones lacustres més interessants i més visitades, sobretot durant l'estiu, del Pirineu Oriental. El seu paisatge, es caracteritza per tonalitats singulars de colors vermells i grisos. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes fins aquest indret!
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.