banner naturland 2024
LA NEU AL PIRINEU: Previsió 4 d’Abril de 2022– Mantell de neu estable i primaveral.
PREVISIÓ ESQUIMU: Tenim els Pirineus en els seus màxims de gruixos de la temporada i convé aprofitar-ho per què a partir d’ara anirà de baixa. La neu que trobem ja és primavera i humida. Als cims la neu es manté més seca, sobretot a les obagues. El cap de setmana es presenta amb un temps força agradable que pot ser més inestable el dissabte. Això ens fa recomanar el diumenge com a dia idoni per a fer sortides en esqui de muntanya. La neu, la trobem a cotes elevades en general, però un cop assolit aquest nivell, el mantell és força homogeni. El perill d’allaus serà latent, gràcies a la neu recent del cap de setmana passat i per la pujada de les temperatures. Us ho expliquem amb detall a continuació!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
El mantell de neu s’ha començat a humitejar d’ençà que va començar a sortir el sol. Això ha afavorit allaus derivats d’aquesta bonança, sobretot a les zones exposades al sol. Això si, a les nits es regela la neu i durant el dia s’estova. A banda, a les obagues més elevades es manté una neu seca durant tot el dia que també pot presentar riscos al pas d’un esquiador pel que fa a allaus. La abundància de neu es troba en els màxims de tot l’hivern i es nevades d’aquests dies no fan altra cosa que engruixir encara més el mantell. D’aquesta manera trobem un perill 2 (marcat) al tot el Pirineu sense excepcions.
ESPECIAL ATENCIÓ A:

- Les condicions de neu són bones però cal escollir terrenys simples per evitar exposar-se a riscos.

– Cal escollir preferentment cotes elevades per assegurar la neu.

ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
El Pirineu oriental és esquiable per damunt de 1800 m en orientacions nord i esquiable per damunt dels 2200 m a les orientacions sud amb gruixos que van de 20 a 140 cm. El Prepirineu serà esquiable en zones orientades a nord per damunt de 2000 m i no és esquiable en orientacions sud. Aquest sector presenta gruixos de 20 a 75 cm. El vessant sud del Pirineu (Pallars sud, Ribagorça, Sobrarbe sud, Cerdanya…) és esquiable per damunt de 1700 metres en orientacions nord i 2300 metres en orientacions sud amb gruixos que van dels 20 als 140 cm. El vessant nord dels Pirineus centrals i les zones d’influència (Val d’Aran, nord del Pallars, Ariège…) és esquiable per damunt de 1600 m en orientacions nord i 1900 m en orientacions sud. Presenta gruixos de 20 a 220 cm. El Pirineu occidental i atlàntic és esquiable per damunt de 1500 m a les orientacions nord i 1900 m a les orientacions sud. Presenta gruixos de 20 a 220 cm.
TENDÈNCIA:
La tendència és que el mantell sigui cada vegada més estable perquè no s’esperen ja precipitacions en forma de neu en cotes baixes. D’aquesta manera, la neu anirà humitejant-se a poc a poc garantint així l’estabilitat alhora que s’aniran disminuint els gruixos. Cal aprofitar la neu que queda que de moment és més que suficient!
AUTOR: Javier Santos amb la col·laboració d’Òscar Jorba
Anunciat aquí:
PTCBG-Banner-Viu-el-mar-i-la-muntanya-Gif-(500x500px)-(CA)-02
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
MeteoArticle: la distribució pluviomètrica al Pirineu
Pirineu
Parlem sobre precipitacions! Ja sabem que no plou de la mateixa manera al Pirineu i especialment, que no ho fa per igual al llarg de l'any.. Uns indrets tenen més precipitació a l'estiu, d'altres es veuen afectats per la ombra pluviomètrica i altres veuen nevar més.. Intentem donar algunes pistes per identificar aquestes dife...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ruta amb raquetes pels estanys de la Pera
La Cerdanya
Estanys de la Pera
A l'oest de la Cerdanya, hi trobem els estanys de la Pera. És una de les zones lacustres més interessants i més visitades, sobretot durant l'estiu, del Pirineu Oriental. El seu paisatge, es caracteritza per tonalitats singulars de colors vermells i grisos. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes fins aquest indret!
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.