banner-PEUSA_01
PREVISIÓ ESQUIMU 2 FEBRER 2023
Després de la ultima setmana estable en gran part del Pirineu (llevant les nevades en la vessant nord del Pirinenc central durant divendres passat) el mantell nivós ha començat el seu procés d'estabilització. Durant els últims dies la pujada de temperatures i la falta del vent estan estabilitzant el mantell nivós a gran velocitat. Per als següents dies les temperatures es mantindran pel que el mantell nivós continuarà estabilitzant-los-hi fins a quedar un mantell molt estable. A continuació us expliquem detalladament:

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
El mantell nivós s'ha estabilitzat notablement respecte al butlletí de la setmana passada arribant ja a un mantell nivós majorment estable. Tenim una situació ja similar en gran part del Pirineu amb una neu estable però en funció de la zona no excessivament gaudia. El vent després de les nevades va modificar molt l'estat del mantell nivós creant moltes plaques de vent en pràcticament totes les orientacions, amb el pas del temps aquestes plaques majorment inestables s'han convertit en plaques majorment estables. Encara que aquestes plaques de vent estan ja més estabilitzades la seva qualitat de neu per a esquiar no és la més òptima. Per sota dels 2000 metres trobem zones amb poques plaques de vent però amb una neu que comença a escassejar. Per sobre dels 2000 metres en l'orientacions ombries trobem una neu dura escombrada pel vent i en les solanes trobem neu que tendeix a primavera. Aquelles exclusives zones que van estar exemptes de vent durant el temporal mantenen encara unes condicions per a l'esquí molt òptimes amb neu solta i bastant seca. En la vessant nord del Pirinenc central, que va ser l'última a rebre empelts de neu podem trobar també neu bastant pols en les orientacions ombries. D'altra banda cal afegir que les altes temperatures que s'esperen afavoriran l'aparició de neu humida per sota dels 2100 metres en pràcticament la totalitat del Pirineu. D'aquesta manera concloem amb els següents riscos d'allaus: risc 2 per sobre dels 2100 metres en tot el pirinenc i risc 1 que augmentarà a risc 2 al llarg de la jornada per sota dels 2100 metres.
ESPECIAL ATENCIÓ A:
  • Buscar aquelles cares on menys han sofert els efectes del vent.
  • El piolet i els grampons són molt necessaris en les cotes altes escombrades pel vent.
ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
Els gruixos disminueixen lleugerament respecte a l'ultimo butlletí: Al Pirineu occidental i Sobrarbe trobem de neu continuada des de les valls. Per sobre dels 1800 trobem valors d'entre 50 i 80 cm de neu i per sobre dels 2000 comencem a veure els efectes del vent: des de zones sense tot just neu en sotavent fins a zones amb acumulacions superiors a 1 metre. Al Pirineu central trobem gruixos justos per sobre dels 1500 metres i gruixos de 50 - 70 cm per sobre dels 1800. Per sobre dels 2000 tindrem de nou neu afectada pel vent. Al Pirineu oriental els gruixos són notablement inferiors i fins i tot escasos al Prepirineu català.
TENDÈNCIA:
La tendència és que el mantell continuï estabilitzant-se a causa de l'estabilitat, la falta de vent i les temperatures que van a l'alça. Encara que les plaques de vent s'estan afeblint i per tant augmentant la seva estabilitat, la pujada de temperatures afavoreix l'aparició d'allaus de neu humida. Us mantindrem informats!
AUTOR: Javier Santos
NUESTRA RECOMENDACIÓN ESTA SEMANA:

Marxem fins al Ripollès, on us proposem una sortida d’esquí de muntanya (esquimu) de nivell fàcil, apte per a tots els nivells de gent avesada en aquesta disciplina, (tant per la forma física com pel domini de l’esquí en baixades), per descobrir un paratge força aïllat, les fonts del Freser!

DESCÀRREGA GRATUÏTA:
anunci-previsions-lm
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
Què és la pluja àcida?
Pirineu
Peusa
Avui amb els amics de Peusa, us parlem del fenomen conegut com a pluja àcida. Per molts és un element meteorològic que afecta alguns indrets del planeta ocasionalment, provocant destrosses materials i del medi ambient, però la veritat és que no té un origen natural, sinó que és producte de les activitats antropogèniques i els...
REPORTATGES: INICIATIVES

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ascensió a Comabona des del Refugi de Prat d'Aguiló
Berguedà
Comabona
Avui visitem una de les parts més emblemàtiques de la serra del Cadí, el Comabona. Ens trobem al Parc Natural del Cadí-Moixeró, el més gran de Catalunya, situat als Prepirineus. Aquesta serra de roca calcària és famosa pel seu relleu abrupte i característic que ofereix una vista particularment impactant del vessant nord.
DESCOBERTA: EXCURSIONISME

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí