banner-PEUSA_01
Previsió Esquimu 22 de Desembre de 2022
Comencem la temporada d'esquí de muntanya en MeteoPirineus, encara que no ho fem de la forma que més ens agradaria. La neu aquesta present en gran part del Pirineu encara que de manera molt escassa. Les nevades primerenques apuntaven a deixar una temporada de neu més que òptima però aquesta idea aquesta perdent força últimament amb la presència d'un anticicló així com dels quals s'esperen. Pel fet que les primeres nevades no van ser excessivament quantioses es recomana practicar l'esquí de muntanya en entorns prop d'estacions d'esquí, evitant així porteos i esquiades en zones amb pedres. Per als tres dies del cap de setmana s'espera una meteorologia més que apta per a la pràctica: sol i temperatures agradables. El perill d'allaus és mitjà (2) en la major part del Pirineu, però anirà descendint a mesura que passin els dies amb les altes temperatures i l'estabilitat. La neu la podrem trobar en diferents varietats en funció de perquè entorns ens moguem. A continuació us expliquem detalladament!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
En els últims dies el mantell de neu no ha rebut novetats quant a precipitació, més que dimarts passat al Pirineu occidental i part del central, on es van registrar petites nevades en cotes altes. Per tant l'estat de la neu és bastant estable en la major part del Pirineu. La neu varia el seu estat en funció de l'entorn. En les cares ombries (N i W) per sota de 2400 metres trobem neu crosta molt dura, amb una capa gruixuda difícil de trencar, per sobre de 2400 metres la neu es manté seca, pols que aquesta començant a cohesionar. En les cares assolellades (S i E) trobem també una neu bastant crosta a primera hora del matí però que al llarg del dia amb la presència del sol es converteix en una neu més tova pròpia de la primavera. Hem de parar esment perquè el vent intens de la ultima setmana ha escombrat zones i acumulat en unes altres. Per això en gran part del Pirineu el perill d'allaus és de 2 per sobre dels 2300 metres a causa de la possible presència de plaques de vent. D'altra banda cal destacar que les temperatures que aniran a l'alça poden produir petites bugades de neu humida en cotes inferiors als 2300 metres. Encara que els valors quant a estabilitat són relativament positius, no ho són així per a abundància de neu. El pirinenc es troba amb gruixos sota mínims en la major part del Pirineu. En tots dos vessants trobem pràcticament la mateixa cota esquiable (sobre 2000 metres). D'aquesta manera concloem amb un perill 2 (moderat) en les vessants nord i sud del Pirinenc occidental, central i oriental exceptuant el Prepirineu , la Ribargorça i la Pallaresa sud amb un perill 1.
ESPECIAL ATENCIÓ A:
  • Neu escassa en gran part del Pirineu per la qual cosa és possible la presència de pedres amagades baix fines capes de neu.
  • Neu crosta dura en les cares ombries que poden obligar-nos a utilitzar fulles en la pujada o grampons i piolet en forts pendents.
ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
El Pirineu occidental i central és esquiable a partir de 2000 metres encara que podem trobar neu de manera discontínua a partir dels 1800 suficient per a iniciar la pujada. El Pirineu oriental és esquiable a partir dels 2100 metres però en regions com Aran i el Pallars podem esquiar sobre els 2000 metres. El prepirineu de moment no es pot esquiar tret que es realitzin importants porteos. Les cotes mitjanes i baixes aquestes amb gruixos mínims de 0 a 10 cm. Al Pirineu occidental i central tenim gruixos de 50 cm a partir dels 2100 metres. Al Pirineu oriental els gruixos són més modestos, entorn de 20 cm a partir dels 2000 metres.
TENDÈNCIA:
No s'esperen grans canvis quant a la tendència en l'estat de la neu. Durant almenys la setmana vinent, el sol i les altes temperatures per a aquestes dates seran els principals protagonistes pel que el mantell nivós continuarà la seva estabilització. El perill per allaus de plaques de vent s'anirà reduint així en què la neu vagi guanyant temperatura i transformant-la-hi. D'altra banda amb aquesta pujada de temperatura serà major el risc de petites bugades de neu molt humida.
AUTOR: Javier Santos
DESCÀRREGA GRATUÏTA:
anunci-previsions-lm
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
MeteoArticle: les allaus i factors claus
Pirineus
Pirineus
Abans de començar la temporada de butlletins de perill d'allaus que fem cada any a MeteoPirineus, us volem parlar en el méteo-article d'aquesta setmana, sobre les allaus, les seves característiques i alguns aspectes per estar alerta. Ho veiem:
REPORTATGES: METEOROLOGIA

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Ascensió al Pic de Serrera (Vall de Sorteny-Andorra)
Andorra
Pic de Serrera
La ruta d'ascensió al Pic de Serrera, és una de les excursions més recomanables del territori andorrà. Amb una altitud aproximada de 2.912 m, és un dels sis cims més alts d'Andorra -superant els 2.900- amb unes vistes espectaculars sobre la vall de Ransol i la de Sorteny, a la parròquia de Canillo. Ens hi acompanyeu?
DESCOBERTA: EXCURSIONISME

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí