banner-PEUSA_01
PREVISIÓ ESQUIMU 23 FEBRER 2023
El mantell nivós està experimentant durant la jornada avui importants canvis quant al seu gruix. Les cotes altes de la vessant sud del Pirineu estan rebent grans quantitats de neu i seguirà així durant la resta de la jornada. La quantitat de neu nova en alguns punts del Pirineu serà més que destacable i això lligat a un clar enfonsament de les temperatures afavorirà per a generar una situació inestabilitat notable en gran part del Pirineu. A continuació us expliquem detalladament:

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT.

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCAR QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA!

ET DEIXEM AQUÍ ELS ENLLAÇOS DIRECTES ALS BUTLLETINS ESPECÍFICS DE CADA ZONA:

ICGC   |  Lauegi  |  MeteoAndorra  |   AEMET   |   MeteoFrance

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:
El mantell nivós es manté majorment inestable en pràcticament tota la vessant sud del Pirineu: l'actual nevada deixarà acumulacions superiors als 50 cm en molts punts de la vessant sud del Pirinenc central i occidental. Aquesta nova acumulació deixarà un mantell majorment inestable a causa de la gran quantitat de neu nova. A més cal afegir el factor temperatura, la qual es preveu que es desplomi durant el cap de setmana, impedint així que la nevada es transformi i per tant s'estabilitzi. D'altra banda hem de tenir en compte que l'ultimo interval de la nevada vindrà acompanyada d'importants ràfegues de vent pel que apareixeran acumulacions per vent que seran delicades quant a estabilitat. La neu que trobarem serà majorment nevi pols seca en la vessant sud del Pirineu per sobre dels 1800 metres. Encara que la qualitat de la neu serà òptima es recomana ser cauts i esperar que s'estabilitzi lleugerament el mantell per a evitar esglais. D'aquesta manera concloem amb els següents riscos d'allaus: risc 3/4 en tot l'el Pirineu, exceptuant la vessant nord i el Prepirineu on tindrem risc 3.
ESPECIAL ATENCIÓ A:
  • Evitar esquiar zones obertes i amb forts graus d'inclinació on serà fàcil el desencadenament d'una allau.
  • Obligatori portar material de seguretat en allaus (pala/DVA/sonda).
  • Es recomana esquiar zones segures boscoses o entorns de les estacions d'esquí.
ESPESSORS DEL MANTELL NIVAL
Els gruixos han experimentat una important pujada: Al Pirineu occidental i Pirinenc central trobem neu recent pols per sobre dels 1800 en totes les orientacions. Per sobre de 1900 trobem valors d'entre 90 i 120 cm de neu i acumulacions de vent que superaran els 2 metres de neu. Al Pirineu més oriental trobem neu continuada per sobre dels 1800 metres i gruixos de fins a 70 cm per sobre dels 1800 metres.
TENDÈNCIA:
La tendència és que el mantell es mantingui majorment inestable a causa de les temperatures baixes i la presència de forts vents. Durant el cap de setmana tindrem precipitacions de neu en cotes més baixes però també en molta menor quantitat i més intermitents. Les temperatures d'altra banda experimentaran un enfonsament arribant al seu pic de fred el dilluns amb una iso 0 °C molt pròxima als 0 metres sobre el nivell de la mar. Per a la setmana que ve és probable que tinguem més neu però en menor quantitat. Us mantindrem informats en els nostres butlletins sobre meteorologia general del Pirineu!
AUTOR: Javier Santos
DESCÀRREGA GRATUÏTA:
anunci-previsions-lm
DESCOBREIX ELS NOSTRES ÚLTIMS REPORTATGES:
MeteoArticle: l'efecte albedo a les muntanyes del P...
Pirineus
Pirineus
En el méteo-article d'aquesta setmana, volem parlar d'un efecte molt comú en terreny nevats amb gran incidència solar, el conegut albedo. Ens hem desplaçat fins al Pla de Beret, per tal d'explicar-vos les principals característiques d'aquest efecte. Ho veiem a continuació:
REPORTATGES: METEOROLOGIA

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

LES NOSTRES ÚLTIMES PROPOSTES DE DESCOBERTA:
Estany de Certascan
Pallars Sobirà
Estany de Certascan
Sent un dels estanys més grans del Pirineu, Certascan és un dels indrets més carismàtics climàticament parlant del Pirineu! Les dures condicions hivernals a la zona, fan que sigui realment un indret hinhòspit!
DESCOBERTA: ESTANYS

comparteix el nostre contingut a les teves xarxes.

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí