LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

Com estalviar en calefacció?

REPORTATGES: INICIATIVES
El reportatge d'aquesta setmana, amb els amics de Peusa us expliquem com podem estalviar en calefacció de cara la temporada d'hivern, de manera que puguem reduir la despesa energètica i econòmica, alhora que reduirem la nostra petjada ecològica per escalfar-nos!
Calefaccion ahorro - Meteopirineus

A continuació, us parlarem no només de consells que es poden aplicar per a estalviar en calefacció, sinó també alguns petits errors que fem en el nostre ús quotidià i que, corregint-los, podem reduir molt la despesa.

Avui en dia, sabem que la temperatura ideal per una llar se situa entre els 19 °C i els 21 °C, mentre que a la nit és entre els 15 °C i els 17 °C, per així poder garantir el bon descans. No tenir en compte aquest llindar afecta de forma ràpida al cost d’energia, ja que amb tan sols 1 °C d’augment de la temperatura, obtenim un increment del cost d’energia del 7%.

Un cop s’ha programat la temperatura que es desitja, és recomanable mantenir-la constant, utilitzant un termòstat per exemple, perquè l’augment significatiu de calor sobtadament, comporta també un cost considerable, a causa de la gran energia que es necessita per poder aconseguir-ho.

Imatge extreta d’AQUÍ

Aprofitar les hores de sol que hi ha. No només és útil per estalviar en llum, sinó que també aporta un flux de calor a la llar, sempre que s’obrin les persianes durant el dia, i es baixin i es corrin les cortines durant la nit quan se’n va el sol. En les llars que disposen d’orientació sud, el sol incideix directament sobre els cristalls de les finestres i s’assoleix un guany de temperatura gratis i sense despesa.

L’aprofitament útil de la calefacció és crucial, ja que escalfar una llar on no hi ha activitat en hores, és una despesa enorme de diners i energia. És vital utilitzar la calefacció en funció dels horaris en què s’està a la llar. Programar l’encesa 1 hora abans d’arribar aproximadament, i a les habitacions que realment s’usi i es necessiti, no cal tota la casa.

Un dels errors que més fem és ventilar en excés. La ventilació diària és molt important per a poder remoure tot l’aire, eliminar humitat i olors no desitjades. No obstant, és crucial fer-ho el temps necessari, per evitar pèrdues d’escalfor, i de forma correcta, amb ventilació creuada. Aquest tipus de ventilació es realitza obrint la finestra de la paret d’on bufa el vent i la del costat oposat, obtenint un flux d’aire òptim, com veieu en la següent imatge.

Imatge extreta d’AQUÍ

Parlant de la humitat, en ambients on la humitat relativa és més baixa la sensació tèrmica pot augmentar, i per tant donar-nos la sensació que fa més calor. Per aquest motiu, és important poder baixar-la amb ventilació.

Un altre consell és el de millorar l’aïllament de les finestres. Molts edificis vells tenen un mal sistema d’aïllament a les finestres i canviant la qualitat del vidre per un doble cristall i el marc que sigui de fusta, podem reduir entre un 30% i 50% en calefacció. Les juntes són parts on també es produeix pèrdues, en conseqüència, és rellevant detectar-ho i cobrir-ho amb algun material com silicona o massilla.

La vegetació exterior!! Segur que recordem alguna casa coberta per eura o alguna planta similar.. A l’estiu aïlla del sol la façana de l’edifici fent que aquesta no agafi temperatura, que com ja sabem és difícil de refredar els dies més càlids d’estiu! En canvi, al caure la fulla a l’hivern, permetrà que el sol escalfi l’edificació! També grans arbres caducifolis, faran la mateixa funció!

Finalment, el tipus de calefacció del qual disposem també afecta a llarg termini. Les que es fan servir més són les de caldera amb terra radiant o radiadors, seguit de radiadors elèctrics i l’aire condicionat amb bomba de calor, que són els que més despesa generen. És important garantir que els radiadors i les calderes funcionen correctament, realitzant una revisió periòdica anualment. En el cas dels radiadors, s’anomena purgar, procés que consisteix a treure l’aire que s’acumula a l’interior i que impedeix que aquests aparells funcionin correctament (com podeu veure a la imatge següent). També és útil posar els radiadors en zones estratègiques per poder garantir la circulació lliure de la calor.

Imatge extreta d’AQUÍ

Així doncs, ara ja sabeu uns quants consells per a poder aplicar i mantenir la vostra llar ben escalfada a les èpoques més fredes de l’any, de forma més eficient i econòmica. Us esperem pròximament amb un altre article sobre iniciatives de medi ambient i societat. Recorda que tens de similar a la web i que els pots rebre cada setmana clicant AQUÍ!

COMARCA: Pirineu
LLOC: Peusa

Amb el suport de:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: les allaus i fact...
Pirineus
Pirineus
Abans de començar la temporada de butlletins de perill d'allaus que fem cada any a MeteoPirineus, us volem parlar en el méteo-article d'aquesta setmana, sobre les allaus, les seves característiques i alguns aspectes per estar alerta. Ho veiem:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
La botiga de MeteoPirineus
Pirineus
Pirineus
Molts de vosaltres ens demaneu informació relacionada amb la nostra botiga de MeteoPirineus de la Seu d'Urgell! Tenim moltes novetats per aquestes properes setmanes, abans de començar les obres definitives del local! Us ho expliquem tot a:
REPORTATGES: INICIATIVES
Méteo-Article: Com serà l'hiver...
Pirineus
Pirineus
Especial méteo-articles el d'avui. Com cada any abans de l'arribada de l'hivern, analitzem els diversos escenaris plantejats pels diversos mapes del temps a llarg termini i intentem esbrinar com sembla que serà aquest hivern al Pirineu! Us convidem a entreveure com pinta meteorològicament parlant...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí