LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

Com puc contribuir a la reducció del canvi climàtic?

REPORTATGES: INICIATIVES
Avui en dia avancem a passos gegants cap al límit del planeta, i cada vegada són més les conseqüències que es deriven del canvi climàtic. Per aquest motiu, avui amb els amics de Peusa us portem una sèrie de consells que podem aplicar a la nostra vida quotidiana per a poder contribuir i reduir els impactes del canvi climàtic.
canvi climàtic - meteopirineus

Per a poder aplicar mesures adients en cada àmbit, hem de saber quins són els impactes principals i en com ens afecten:

 • Meteorologia: Amb l’augment de les emissions dels gasos d’efecte hivernacle, la temperatura augmenta, i com a conseqüència, es desfà el gel dels pols provocant una crescuda del nivell del mar a llarg termini, amb tots els impactes econòmics i socials que tindrà als sistemes costaners. Alhora, dia rere dia tenim episodis climàtics més extrems, des d’onades de calor inusuals que provoquen greus incendis forestals i destrucció allà per on passen, fins a pluges torrencials i inundacions greus, afectant les vides humanes i els béns materials.
 • Salut humana: Tots els episodis meteorològics extrems provoquen un deteriorament dels principals recursos d’aigua potable i aliments, fent que augmenti la plaga de malalties, la fam i perilli la salut de les persones dels països menys afavorits. Els gasos contaminants atmosfèrics també afecten les persones, produint malalties respiratòries, entre altres.
 • Salut ambiental:l’entorn natural es veu greument afectat per les acidificacions dels cossos d’aigua, les destruccions de masses forestals per incendis i el col·lapsament dels ecosistemes terrestres i marins.
Imatge extreta d’AQUÍ

MESURES PER FRENAR EL CANVI CLIMÀTIC

Malgrat el pensament que només els governs i institucions internacionals tenen la clau per frenar la destrucció del planeta, la veritat és que tots nosaltres tenim la possibilitat de contribuir, ni que sigui amb una petita part, per millorar la situació actual. En el següent gràfic podem observar el panorama d’Espanya respecte a les emissions de gasos d’efecte hivernacle:

Imatge extreta d’AQUÍ

A continuació, us proposem algunes mesures que podem realitzar en el nostre dia a dia en cada un dels àmbits que més energia i contaminació provoquen:

 • Ús de vehicles particulars: els gasos que emeten els tubs d’escapament dels cotxes, contribueixen a l’efecte hivernacle, per aquest motiu, es recomana utilitzar el transport públic quan es pugui, la bicicleta per trajectes més curts o anar a peu als llocs que ens quedin a prop. D’aquesta forma, no només es millorarà el medi ambient, sinó també la nostra salut.
 • Electricitat: el cost de la llum i la calefacció s’ha disparat en els últims anys, així que els següents consells, ens permeten estalviar no només en energia sinó també en economia.
  • Canviar les llums de les llars per bombetes de tipus LED o de baix consum: fent que augmenti la potència i la durada, de forma més eficient.
  • Aprofitar la llum solar: obrir sempre que es pugui les cortines i persianes per tal que entri llum natural.
  • Bon ús de l’aire condicionat i la calefacció: aquests aparells formen part del nostre dia a dia de forma indispensable, per tant, és important saber fer-ne un bon ús, i no posar-los a temperatures extremes, ja que no ens cal.
  • Bons sistemes d’aïllament: per tal de poder augmentar l’eficiència de la calefacció i l’aire, és crucial detectar si hi ha pèrdues de calor per finestres o porticons, i arreglar-ho.
  • Màxims de capacitat pels electrodomèstics: alguns aparells com els rentaplats i la rentadora, gasten molta energia i són una de les grans fonts de despeses econòmiques, per tant, és important omplir-los fins al seu màxim per tal de poder aprofitar-ho més.
 • Reciclatge i compra de segona mà: el plàstic és un dels materials que més perjudiquen el medi ambient pel seu elevat temps de degradació. També afecta molts animals marins que s’hi queden enganxats i acaben morts d’asfíxia. Per tant, poder separar correctament els residus que fem permet que més endavant puguin ser classificats correctament i reutilitzats. Pel que fa a la compra de segona mà, evitant la producció de matèria nova reduïm les emissions que emeten les fàbriques que les produeixen, alhora que utilitzem uns materials que encara ens són útils.
 • Control del consum d’aigua: actualment ens trobem en plena crisi de sequera i l’aigua cada vegada és un bé més escàs, per aquest motiu, podem contribuir al seu estalvi, tancant bé les aixetes sempre que no utilitzem l’aigua, arreglant les possibles pèrdues i fuites adequant uns bons filtres, i sobretot fer-se una dutxa en lloc de banyar-se.
 • Conscienciació: una part molt gran de tota la feina que podem fer és, no només aplicar mesures i ser més respectuosos, sinó fer campanya i conscienciar a la gent que fa un mal ús dels recursos naturals. Sobretot, els més petits, que són els que tenen una gran lluita per davant els pròxims anys.
 • Menjar: l’alimentació juga un paper clau en el clima. Tota la indústria càrnia contamina molt a l’atmosfera, per aquest moltes campanyes incentiven la dieta de verdures i fruites i sobretot, de km0. D’aquesta forma, el grau de contaminació del transportista dels aliments és molt inferior i el producte és més natural i sense tants productes artificials que el conservin.
Imatge extreta d’AQUÍ

Així doncs, com podeu veure està a les nostres mans poder posar el fre al canvi climàtic, més enllà dels governants de tots els països, que al final, també els escollim nosaltres. Si no es comença a fer res ara, en uns anys excedirem el límit que la Terra ja porta un temps advertint. És feina nostra no arribar-hi.

Salut pirinencs/ques, ens veiem al pròxim reportatge!

COMARCA: Pirineu
LLOC: Peusa

Amb el suport de:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: les precipitacion...
Pirineus
Pirineus
Avui volem parlar sobre les precipitacions a la serralada pirinenca! La bellesa del Pirineu com moltes vegades diem, rau en l'abundància de les precipitacions i d'aigua. Descobrim perquè plou, quina relació tenen les muntanyes amb la creació de pluja o neu i quin tipus de precipitació tes pot don...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MéteoArticle: Explorant el Clim...
Pirineus
Pirineus
Benvinguts a un viatge en el temps, cap a una època on la Terra era un món completament diferent al que coneixem avui! Ens endinsem al Juràssic, un període fascinant que s'estén des de fa aproximadament 201 fins a 145 milions d'anys enrere, amb una bona representació d'aquest temps a moltes zones...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MéteoArticle: les crescudes del...
Pirineus
Pirineus
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar del cabal dels rius, les seves crescudes i el risc d'inundacions en alguns indrets. Com s'han de gestionar aquests fenomens naturals? A continuació, entrem en deta...
REPORTATGES: METEOROLOGIA