banner---Encamp-2023

Els orris de la parròquia d’Encamp, Andorra

REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Orri és un topònim molt utilitzat als Pirineus, però sovint se'n desconeix el veritable significat. Avui et proposem descobrir-lo a través d'un interessant itinerari a peu per la parròquia d'Encamp, a Andorra. T'hi apuntes?
ruta-orris-encamp

Els vuit orris de la Ruta dels Orris

Endinsa’t en la màgia de l’alta muntanya i descobreix els secrets amagats dels orris! Els orris són unes construccions situades a l’alta muntanya que els pastors utilitzaven antigament durant l’estiu. Formaven un petit assentament temporal amb cabanes, munyideres, pletes i altres estructures menors com coberts i fresqueres. Aquí, els pastors elaboraven el deliciós formatge d’orri amb llet d’ovella, que no només era una delícia gastronòmica sinó també una valuosa moneda de canvi en les antigues operacions econòmiques i impositives.

Les excavacions arqueològiques a la parròquia d’Encamp han descobert la fascinant evolució d’aquestes construccions des de l’època medieval fins als nostres dies, adaptant-se als canvis econòmics i jurídics. A més, s’han trobat restes prehistòriques i romanes que aporten un gran valor històric al Principat, fent dels orris un testimoni viu del passat.

Els orris són una part essencial del paisatge de muntanya i un element clau de l’economia d’Andorra. Aquestes construccions de pedra seca, fetes amb tècniques ancestrals, representen un patrimoni valuós de l’arquitectura vernacla de l’alta muntanya del Pirineu.

La Ruta dels Orris és un ampli recorregut per diversos orris de l’alta muntanya d’Encamp.

Durant el camí, descobriràs els llocs on vivien els pastors i les restes dels antics assentaments. Aquesta ruta et convida a conèixer i interpretar la història, la funcionalitat i l’evolució d’aquests orris, revelant els seus secrets i la seva importància per als Pirineus.

La ruta és accessible des de diferents punts de la parròquia i es divideix en tres itineraris: les Deveses, el Cubil i Encenrera. A més de submergir-te en la història d’Andorra, podràs gaudir de passejades entre rius, llacs i aiguamolls, sovint prop de tarteres, on trobaràs les antigues cabanes de pastors.

El recorregut travessa la part oriental de la parròquia, des dels Cortals, propers a Encamp, fins al circ dels Pessons, tocant a Grau Roig. Pots combinar la caminada amb l’anada o la tornada a través del Funicamp i del servei de 4×4, que estan disponibles durant la temporada d’estiu.

Aquesta ruta és perfecta per a totes les edats i es pot adaptar al temps de què disposis. Cadascun dels itineraris travessa valls diferents i presenta els orris de manera diversa. Pots dedicar diversos dies a gaudir-ne o fer la ruta completa en un sol dia.

Us deixem el tríptic dels orris d’Encamp AQUÍ i també un de l’Orri del Cubil AQUÍ i us animem que pugueu descobrir més indrets d’Encamp en la seva web!

COMARCA: Comú d'Encamp
LLOC: Encamp

Amb el suport de:

Logo encamp 2023 - meteopirineus
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: la distribució pl...
Pirineu
Parlem sobre precipitacions! Ja sabem que no plou de la mateixa manera al Pirineu i especialment, que no ho fa per igual al llarg de l'any.. Uns indrets tenen més precipitació a l'estiu, d'altres es veuen afectats per la ombra pluviomètrica i altres veuen nevar més.. Intentem donar algunes pistes...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Aquest estiu, descobreix MónNat...
Pirineu
MónNatura Pirineus
MónNatura Pirineus, gestionat per la Fundació Catalunya La Pedrera, és un centre de natura en un dels indrets més emblemàtics del Pallars, dedicat a la preservació del medi ambient i a la promoció de la vida sostenible. Aquest centre ofereix una experiència única per a famílies que volen connecta...
REPORTATGES: INICIATIVES
Tour per la botiga de MeteoPiri...
Pirineus
Pirineus
Ja tenim la botiga oberta i us ensenyem que hi ha a la botiga, en aquet vídeo!
REPORTATGES: METEOROLOGIA