banner---turisme-alt-urgell2023

És la recuperació verda la via per frenar la crisis econòmica i climàtica?

REPORTATGES: INICIATIVES
L'arribada del famós i temut canvi climàtic, ha suposat un xoc sense precedents en tot el món. Malgrat que molts pensen que només afecta el medi ambient, la realitat és que també té greus impactes en l'economia mundial. Avui amb els amics de Peusa us parlem de la recuperació verda, l'alternativa a frenar aquesta crisi global.
Green recovery - Meteopirineus

La pandèmia de la Covid-19 va canviar completament la nostra vida i ens va donar moltes lliçons, entre elles, vam poder experimentar el descans que li vam donar al medi ambient durant els mesos de confinament i de reducció d’activitats contaminants. Avui en dia, un cop hem tornat completament a la normalitat que coneixíem prèviament a la pandèmia, informes de l’OMM (Organització Meteorològica Mundial), informen que estem tornant a nivells de concentració de contaminants a l’atmosfera propis dels anys anteriors al confinament de la Covid-19. Aquest fet demostra la clara relació entre les accions que realitzem els humans i el canvi climàtic actual.

Imatge extreta d’AQUÍ

Tot aquest tema ha provocat discrepàncies a escala global, sobre què s’hauria de fer, quines mesures prendre i fins i tot alguns que qüestionen que existeixi realment el canvi climàtic. Molts dels negacionistes, prenen la decisió de fer campanya en contra de mesures ambientals, moguts pels interessos financers que hi ha darrere d’activitats com l’explotació de combustibles fòssils, principal contribuïdora de contaminants.

Tanmateix, s’ha estudiat i demostrat que per a poder reconstruir l’economia del planeta és necessari posar la salut de la Terra per davant, concepte que es coneix com a Recuperació Verda. L’objectiu d’aquesta és aprofitar les oportunitats que planteja la lluita contra el canvi climàtic per a millorar la relació entre els països i evitar la competitivitat dels mercats. D’aquesta forma, es podria aconseguir una recuperació econòmica justa i resilient i evitar el col·lapsment dels ecosistemes, fent que tots els països puguin sortir guanyant i no se’n perjudiqui cap.

El concepte de recuperació verda es va aplicar el 2019 a la Unió Europea sota el pacte conegut com a Green Deal o Pacto Verde de la UE, un document que recollia mesures per tal de fer més sostenible l’economia dels països que la conformen. Passada la pandèmia, l’economia està tornant a potenciar-se i molts insten que s’aprofiti el moment per a poder posar l’atenció en la sostenibilitat i l’ús de les energies renovables. Una de les mesures més importants del Green Deal, recolzada per la Llei Europea del Clima, és la d’arribar a ser neutres en carboni l’any 2050, intentant separar el creixement econòmic de l’ús de combustibles contaminants, minimitzant les emissions actuals com a mínim un 55% els pròxims deu anys.


Imatge extreta d’AQUÍ

Per a poder fer que funcioni, diferents organitzacions i entitats han instaurat consells i normes a favor del medi ambient. La principal ha estat l’ONU (Organització de les Nacions Unides), que ha fet una gran campanya a favor de la recuperació verda, i ha decretat una sèrie de 17 consells per a poder protegir el planeta amb una agenda de desenvolupament sostenible justa en tots els sectors, els coneguts ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible).

Imatge extreta d’AQUÍ

Altres organitzacions com l’FMI, Fons Monetari Internacional, s’han compromès a establir mesures de recuperació verda per tal de tenir una economia forta i en equilibri, millorant l’estabilitat fiscal i monetària. Entre elles, la fiscalitat mediambiental, que és la responsable de poder establir quines inversions es realitzen de forma ecològica i quines són perilloses i irrespectuoses amb el medi ambient.

Així doncs, l’obtenció d’un nou model social, econòmic i ambiental, sostenible i resilient, que permeti mitigar els efectes del canvi climàtic, passa per l’aplicació de mesures de recuperació de l’economia sostenibles i verdes. Si s’aconsegueix que tots els països es comprometin, es pot arribar a revertir la situació climàtica actual per tal de millorar la salut del planeta i de les espècies que hi viuen, entre elles nosaltres.

COMARCA: Pirineu
LLOC: Peusa

Amb el suport de:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Els últims Reportatges publicats:
Què és la pluja àcida?
Pirineu
Peusa
Avui amb els amics de Peusa, us parlem del fenomen conegut com a pluja àcida. Per molts és un element meteorològic que afecta alguns indrets del planeta ocasionalment, provocant destrosses materials i del medi ambient, però la veritat és que no té un origen natural, sinó que és producte de les ac...
REPORTATGES: INICIATIVES
Méteo-Article: Els ovnis del ce...
Pirineus
Pirineus
Molt sovint som visitats pel que popularment s'anomena com "ovnis del cel", un tipus de núvol que per la seva forma i aspecte que ens recorda als plats voladors d'extraterrestres de les pel·lícules de ciència-ficció. Avui, us expliquem què són aquests ovnis i com es formen:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Méteo-Article: Llamps i llampecs
Pirineus
Pirineus
En el reportatge d'avui, us parlem dels llamps i els llampecs, els fenòmens lluminosos que sovint acompanyen a les tempestes i que ens deixen un espectacle visual al cel, sempre que estiguem segurs i protegits dels seus efectes. A continuació, t'expliquem què són, com es formen i quines diferènci...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí