LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

És la recuperació verda la via per frenar la crisis econòmica i climàtica?

REPORTATGES: INICIATIVES
L'arribada del famós i temut canvi climàtic, ha suposat un xoc sense precedents en tot el món. Malgrat que molts pensen que només afecta el medi ambient, la realitat és que també té greus impactes en l'economia mundial. Avui amb els amics de Peusa us parlem de la recuperació verda, l'alternativa a frenar aquesta crisi global.
Green recovery - Meteopirineus

La pandèmia de la Covid-19 va canviar completament la nostra vida i ens va donar moltes lliçons, entre elles, vam poder experimentar el descans que li vam donar al medi ambient durant els mesos de confinament i de reducció d’activitats contaminants. Avui en dia, un cop hem tornat completament a la normalitat que coneixíem prèviament a la pandèmia, informes de l’OMM (Organització Meteorològica Mundial), informen que estem tornant a nivells de concentració de contaminants a l’atmosfera propis dels anys anteriors al confinament de la Covid-19. Aquest fet demostra la clara relació entre les accions que realitzem els humans i el canvi climàtic actual.

Imatge extreta d’AQUÍ

Tot aquest tema ha provocat discrepàncies a escala global, sobre què s’hauria de fer, quines mesures prendre i fins i tot alguns que qüestionen que existeixi realment el canvi climàtic. Molts dels negacionistes, prenen la decisió de fer campanya en contra de mesures ambientals, moguts pels interessos financers que hi ha darrere d’activitats com l’explotació de combustibles fòssils, principal contribuïdora de contaminants.

Tanmateix, s’ha estudiat i demostrat que per a poder reconstruir l’economia del planeta és necessari posar la salut de la Terra per davant, concepte que es coneix com a Recuperació Verda. L’objectiu d’aquesta és aprofitar les oportunitats que planteja la lluita contra el canvi climàtic per a millorar la relació entre els països i evitar la competitivitat dels mercats. D’aquesta forma, es podria aconseguir una recuperació econòmica justa i resilient i evitar el col·lapsment dels ecosistemes, fent que tots els països puguin sortir guanyant i no se’n perjudiqui cap.

El concepte de recuperació verda es va aplicar el 2019 a la Unió Europea sota el pacte conegut com a Green Deal o Pacto Verde de la UE, un document que recollia mesures per tal de fer més sostenible l’economia dels països que la conformen. Passada la pandèmia, l’economia està tornant a potenciar-se i molts insten que s’aprofiti el moment per a poder posar l’atenció en la sostenibilitat i l’ús de les energies renovables. Una de les mesures més importants del Green Deal, recolzada per la Llei Europea del Clima, és la d’arribar a ser neutres en carboni l’any 2050, intentant separar el creixement econòmic de l’ús de combustibles contaminants, minimitzant les emissions actuals com a mínim un 55% els pròxims deu anys.


Imatge extreta d’AQUÍ

Per a poder fer que funcioni, diferents organitzacions i entitats han instaurat consells i normes a favor del medi ambient. La principal ha estat l’ONU (Organització de les Nacions Unides), que ha fet una gran campanya a favor de la recuperació verda, i ha decretat una sèrie de 17 consells per a poder protegir el planeta amb una agenda de desenvolupament sostenible justa en tots els sectors, els coneguts ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible).

Imatge extreta d’AQUÍ

Altres organitzacions com l’FMI, Fons Monetari Internacional, s’han compromès a establir mesures de recuperació verda per tal de tenir una economia forta i en equilibri, millorant l’estabilitat fiscal i monetària. Entre elles, la fiscalitat mediambiental, que és la responsable de poder establir quines inversions es realitzen de forma ecològica i quines són perilloses i irrespectuoses amb el medi ambient.

Així doncs, l’obtenció d’un nou model social, econòmic i ambiental, sostenible i resilient, que permeti mitigar els efectes del canvi climàtic, passa per l’aplicació de mesures de recuperació de l’economia sostenibles i verdes. Si s’aconsegueix que tots els països es comprometin, es pot arribar a revertir la situació climàtica actual per tal de millorar la salut del planeta i de les espècies que hi viuen, entre elles nosaltres.

COMARCA: Pirineu
LLOC: Peusa

Amb el suport de:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Els últims Reportatges publicats:
MéteoArticle: les crescudes del...
Pirineus
Pirineus
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar del cabal dels rius, les seves crescudes i el risc d'inundacions en alguns indrets. Com s'han de gestionar aquests fenomens naturals? A continuació, entrem en deta...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: Alguns documental...
Pirineus
Serra del Cadí
Avui us volem deixar en un artible, una mostra dels diversos vídeos que hem realitzat al llarg dels anys, per mostrar-vos característiques climàtiques i viatges per les nostres muntanyes! Us deixem uns quants i us animem que remeneu el nostre YouTube on trobareu més vídeos!
REPORTATGES: CIÈNCIA
MeteoArticle: el fenomen de la ...
Pluja, és únicament aigua que cau d'un núvol o hi ha més coses que no sabem? Ho parlem a continuació!
REPORTATGES: METEOROLOGIA