banner---Encamp-2023

Espai Natura Muntanya d’Alinyà: voltors i méteo

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Espai Natura Muntanya d'Alinyà, és un dels grans escenaris i refugi d'espècies emblemàtiques com ara l'isard o el gall fer. Degut a les seves condicions climàtiques de pròpies de zones més pirinenques, aporta una biodiversitat poc característica del Prepirineu. Si a més, considerem que és una regió d’Europa on es poden observar amb certa facilitat les quatre espècies de voltors que viuen a l’Antic Continent -voltor comú, trencalòs, voltor negre i aufrany-, sens dubte, cal considerar-lo com un espai excepcional. 

Espai Natura Muntanya d’Alinyà, és un dels grans escenaris i refugi d’espècies emblemàtiques com ara l’isard o el gall fer. Degut a les seves condicions climàtiques de pròpies de zones més pirinenques, aporta una biodiversitat poc característica del Prepirineu. Si a més, considerem que és una regió d’Europa on es poden observar amb certa facilitat les quatre espècies de voltors que viuen a l’Antic Continent -voltor comú, trencalòs, voltor negre i aufrany-, sens dubte, cal considerar-lo com un espai excepcional. 

Ubicat entre la serra del Cadí i el riu Segre, l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà compren altituds entre 500 i 2.380 m, amb un relleu accidentat, que donen una diversitat d’ambients superlativa. Així doncs, configura un conjunt d’una excepcional riquesa ecològica i paisatgística, on conviu amb harmonia la fauna pirinenca i la població local.

L’espai natura de la Muntanya d’Alinyà és una finca privada propietat de la Fundació Catalunya La Pedrera des de fa 20 anys, essent doncs, la més gran de tot Catalunya, amb 5.352 ha. Es va adquirir el 1999, per tal de preservar-la i protegir el seu elevat valor ecològic. Un dels programes més importants que s’hi duu a terme, és el de conservació relacionat amb els voltors; els quals sempre han estat presents en aquest territori. Cal destacar però, que en els últims anys, s’ha desenvolupat un treball de reintroducció del voltor negre.

Els voltors porten darrere seu, una polèmica creada per l’home relacionada amb la desconeixença d’aquesta espècie i la seva relació-gestió amb el territori. Així doncs, l’alimentació d’aquestes aus, ha donat lloc que de retruc es parli d’atacs de voltors a animals vius. Cal dir, que la seva alimentació es basa en animals ja morts, que troben a la pròpia muntanya; o en el cas d’Alinyà, en el menjar que se’ls hi dóna dos dies a la setmana.

Cap posar en rellevància, la necessitat de la presència dels voltors en la natura, pels serveis ecosistèmics que ens presten a nosaltres com a éssers humans. Gràcies a ells, des d’antic al Pirineu hem tingut la sort d’eliminar els animals morts a la muntanya (domèstics i salvatges) i així moltes de les malalties que amenacen a l’home, han estat controlades o eliminades, donat que tenen unes característiques digestives que acaba amb tots els possibles focus d’infecció que contenen els animals morts. 

Les 4 espècies de voltors -voltor comú, voltor negre, aufrany i trencalòs- (presents a la Muntanya d’Alinyà) formen una cadena d’alimentació clau per a la desaparició completa dels cadàvers: El voltor comú es menja les parts més toves (vísceres i òrgans), el negre la musculatura, l’aufrany els tendons i carn més enganxada als ossos i per últim el trencalòs, com diu el seu nom, l’os! 

Respecte la méteo, els voltors com a grans aus planadores, necessiten una climatologia favorable. És a dir, necessiten grans corrents d’aire calent, les conegudes com a tèrmiques, que ascendeixen i els permeten el desplaçament o poder planejar. A mesura que el sol escalfa l’aire, es formen tèrmiques ascendents que permeten que siguin aprofitades pels voltors per prendre alçada. Si no fos aquest aire calent, els voltors tindrien més dificultat per volar, ja que el seu pes (entre 8 i 10kg) és important per a les seves ales. Així doncs, a l’hivern el vol serà més costós energèticament parlant, ja que les tèrmiques no els ajudaran tant en el seu desplaçament pel cel. 

És recomanable, per a poder gaudir d’aquestes aus, visitar aquest territori entre els mesos de març i novembre. Muntanya d’Alinyà, té gran varietat d‘activitats per poder observar i alimentar els voltors, al mateix temps, que interpretar la gestió de la pròpia muntanya i la importància de la ramaderia al Pirineu. De ben segur aquesta fantàstica vall del Prepirineu, no us deixarà de sorprendre!

.

.

.Organitza:

COMARCA: Pirineus
LLOC: Alinyà

Amb el suport de:

visit pirineus - meteopirineus catalans
ara-lleida
Els últims Reportatges publicats:
Méteo-Article: Cap a on va el c...
Pirineus
Pirineus
La geologia ens permet fer un estudi de com s'ha comportat climàticament la terra i alhora, respostes per afrontar un dels problemes principal que ens trobem actualment davant l'escalfament global.. Analitzem alguns aspectes, que ens platejaran una visió més àmplia sobre el "canvi climàtic".
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: les percepcions d...
Al Pirineu és difícil fer una predicció i molt més, explicar-la! Dir quin temps farà a la porta de casa meva en un àmbit tan complicat com és la nostra serralada, és molt complicat.. Però avui volem parlar sobre percepcions.. Fred, calor, bon temps, mal temps, és una variable que la determinem no...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Un març de 2025 excepcional: pl...
Pirineus
Pirineus
El mes de març de 2025 quedarà gravat a la memòria com un dels més plujosos i nivosos dels darrers anys al Pirineu català. Després d'un hivern relativament sec i amb nevades irregulars, la irrupció de diversos episodis de precipitacions intenses ha transformat completament el paisatge i les reser...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA