banner---Encamp-2023

Guiar a la muntanya i al medi natural

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Moltes vegades a l'hora de voler fer un guiatge sorgeixen molts dubtes de responsabilitats del guia, i avui volem respondre algunes preguntes com: "Quines competències professionals bàsiques s’han de tenir —i acreditar— per dur a terme activitats guiades al medi natural?" o "El professorat docent, quan fa pràctiques i activitats educatives al medi natural que comportin desplaçaments a peu, pot acompanyar i conduir grups d’alumnes?" Gràcies a la guia d'IDAPA, "Guiar a la muntanya i el medi natural" donem resposta a aquestes i moltes altres preguntes relacionades amb els guiatges a muntanya.
Guiar a la muntanya i el medi ambient - meteopirineus

Abans de l’estiu l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), va editat un resum divulgatiu sobre les competències i les responsabilitats en el sector del guiatge professional en un format molt entenedor de preguntes i respostes (FAQs).

L’IDAPA té entre les seves funcions l’impuls de sectors productius d’alt valor afegit o qualitativament importants per al territori de l’Alt Pirineu i Aran. Dos d’aquests sectors, clarament relacionats entre ells, són el senderisme i l’ecoturisme, que generen llocs de treball a través de les empreses d’activitats —i agències de viatge— i, més específicament, de la professió de guies.

En el marc de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, òrgan consultiu de l’IDAPA, i dels Festivals de Senderisme dels Pirineus, que l’Institut coordina i promou, va sorgir la demanda d’aclarir l’atribució de competències en els guiatges relacionats amb el senderisme i l’ecoturisme, així com la de determinar les responsabilitats en l’organització d’activitats en el medi natural.

L’IDAPA va encarregar a la Meritxell Arderiu, professora de Cicles Formatius – CAR Sant Cugat del Vallès, i a l’Albert Bernadí, advocat especialista en dret administratiu, urbanisme i medi ambient i consignat pel també advocat Eduard Borràs, dos informes tècnics amb el que s’ha pogut editar un resum divulgatiu amb format de preguntes freqüents (FAQs) i respostes breus, que s’estructura en tres blocs:

  1. Competències, formacions i professions per fer guiatges al medi natural i a la muntanya (8 preguntes).
  2. Organització d’activitats guiades en el medi natural: responsabilitats i obligacions (4 preguntes).
  3. Aspectes operatius de les activitats guiades (5 preguntes).

Aquesta guia dona respostes a moltes de les preguntes que com a guies, docent o expert o llicenciat en alguna disciplina, ens permet o no guiar a persones a la muntanya. Com bé sabem són molts els accidents i problemes derivats dels guiatges sense competències en els darrers anys i moltes vegades ha estat per una manca de coneixement del tema. Amb aquest article i la gran feina de molts professionals del sector, volem des de MeteoPirineus contribuir a la difusió d’aquesta guia disponible AQUÍ.

.

.

.

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Méteo-Article: Llamps i llampecs
Pirineus
Pirineus
En el reportatge d'avui, us parlem dels llamps i els llampecs, els fenòmens lluminosos que sovint acompanyen a les tempestes i que ens deixen un espectacle visual al cel, sempre que estiguem segurs i protegits dels seus efectes. A continuació, t'expliquem què són, com es formen i quines diferènci...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Un bloqueig al nord d’Europa pr...
Pirineus
Pirineus
Els darrers mesos, la configuració atmosfèrica a escala europea ha estat marcada per una situació de bloqueig anticiclònic persistent al nord del continent, especialment entre Escandinàvia, el Bàltic i parts del centre d’Europa. Aquest bloqueig ha desviat cap al sud les pertorbacions atlàntiques ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Méteo-Article: Cap a on va el c...
Pirineus
Pirineus
La geologia ens permet fer un estudi de com s'ha comportat climàticament la terra i alhora, respostes per afrontar un dels problemes principal que ens trobem actualment davant l'escalfament global.. Analitzem alguns aspectes, que ens platejaran una visió més àmplia sobre el "canvi climàtic".
REPORTATGES: METEOROLOGIA