banner---Encamp-2023

Guiar a la muntanya i al medi natural

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Moltes vegades a l'hora de voler fer un guiatge sorgeixen molts dubtes de responsabilitats del guia, i avui volem respondre algunes preguntes com: "Quines competències professionals bàsiques s’han de tenir —i acreditar— per dur a terme activitats guiades al medi natural?" o "El professorat docent, quan fa pràctiques i activitats educatives al medi natural que comportin desplaçaments a peu, pot acompanyar i conduir grups d’alumnes?" Gràcies a la guia d'IDAPA, "Guiar a la muntanya i el medi natural" donem resposta a aquestes i moltes altres preguntes relacionades amb els guiatges a muntanya.
Guiar a la muntanya i el medi ambient - meteopirineus

Abans de l’estiu l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), va editat un resum divulgatiu sobre les competències i les responsabilitats en el sector del guiatge professional en un format molt entenedor de preguntes i respostes (FAQs).

L’IDAPA té entre les seves funcions l’impuls de sectors productius d’alt valor afegit o qualitativament importants per al territori de l’Alt Pirineu i Aran. Dos d’aquests sectors, clarament relacionats entre ells, són el senderisme i l’ecoturisme, que generen llocs de treball a través de les empreses d’activitats —i agències de viatge— i, més específicament, de la professió de guies.

En el marc de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, òrgan consultiu de l’IDAPA, i dels Festivals de Senderisme dels Pirineus, que l’Institut coordina i promou, va sorgir la demanda d’aclarir l’atribució de competències en els guiatges relacionats amb el senderisme i l’ecoturisme, així com la de determinar les responsabilitats en l’organització d’activitats en el medi natural.

L’IDAPA va encarregar a la Meritxell Arderiu, professora de Cicles Formatius – CAR Sant Cugat del Vallès, i a l’Albert Bernadí, advocat especialista en dret administratiu, urbanisme i medi ambient i consignat pel també advocat Eduard Borràs, dos informes tècnics amb el que s’ha pogut editar un resum divulgatiu amb format de preguntes freqüents (FAQs) i respostes breus, que s’estructura en tres blocs:

  1. Competències, formacions i professions per fer guiatges al medi natural i a la muntanya (8 preguntes).
  2. Organització d’activitats guiades en el medi natural: responsabilitats i obligacions (4 preguntes).
  3. Aspectes operatius de les activitats guiades (5 preguntes).

Aquesta guia dona respostes a moltes de les preguntes que com a guies, docent o expert o llicenciat en alguna disciplina, ens permet o no guiar a persones a la muntanya. Com bé sabem són molts els accidents i problemes derivats dels guiatges sense competències en els darrers anys i moltes vegades ha estat per una manca de coneixement del tema. Amb aquest article i la gran feina de molts professionals del sector, volem des de MeteoPirineus contribuir a la difusió d’aquesta guia disponible AQUÍ.

.

.

.

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: les percepcions d...
Al Pirineu és difícil fer una predicció i molt més, explicar-la! Dir quin temps farà a la porta de casa meva en un àmbit tan complicat com és la nostra serralada, és molt complicat.. Però avui volem parlar sobre percepcions.. Fred, calor, bon temps, mal temps, és una variable que la determinem no...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Un març de 2025 excepcional: pl...
Pirineus
Pirineus
El mes de març de 2025 quedarà gravat a la memòria com un dels més plujosos i nivosos dels darrers anys al Pirineu català. Després d'un hivern relativament sec i amb nevades irregulars, la irrupció de diversos episodis de precipitacions intenses ha transformat completament el paisatge i les reser...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
540 milions d'anys de clima can...
Pirineus
Pirineus
La Terra ha experimentat grans canvis climàtics al llarg de la seva història geològica. Des del Cambrià, fa uns 540 milions d'anys, el planeta ha passat per nombroses etapes de refredament i escalfament, causades per processos naturals que han afectat l'atmosfera, els oceans i la biosfera. No obs...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA