banner cadí 1

La producció de neu en pistes d’esquí – La Molina

REPORTATGES: CIÈNCIA
canons de neu - la molina

En temporades com l’actual, amb manca de nevades al Pirineu, la producció de neu a les estacions d’esquí del Pirineu és imprescindible pel correcte funcionament de les pistes d’esquí.

A la majoria del Pirineu, l’època amb menys precipitacions és l’hivern, fet que comporta que moltes temporades la manca de nevades a la majoria d’estacions sigui una problemàtica i és per això que s’ha fet una gran aposta per tenir una bona producció de neu que assegura la neu a pistes, quan no arriba del cel!

Ens desplacem a la Molina, la primera estació d’esquí estatalment, que va incorporar el 1985 la tecnologia per produir neu! 
Per descobrir com funciona aquesta producció, els companys David Campà i Pau ens expliquen com treballen per dur a terme la producció de neu a les pistes d’esquí de l’estació!

Per dur a terme aquesta producció de neu, ens cal aigua, que recorrerà un circuit des de la bassa d’emmagatzematge fins a la sala de producció, on uns compressors comprimiran , refredaran i retiraran la humitat de l’aire, i bombaran aigua, que es barrejaran fins a sortir pels canons de neu.

L’aigua no té cap additiu i per tant l’únic que ens cal són temperatures negatives i a poder ser humitats baixes, així doncs, l’aigua polvoritzada, es congelarà durant la caiguda des de la sortida del canó fins a tocar terra. És per aquest motiu que no és adient anomenar-la neu artificial, donat que la creació d’aquesta neu es produeix per mètodes “naturals”, utilitzant el bombeig de l’aigua a una temperatura ambient freda. Si no tenim prou fred, no podem fer neu!

Com necessitem fred i poques hores de sol, la majoria de la producció de neu es fa entre el novembre i el gener, quan hi ha més hores de foscor, per estadística més freds i per tant es reuneixen les millors condicions per cultivar neu. 

Hi ha gent que es pregunta que la consistència d’aquesta neu produïda no és igual a la caiguda en forma de precipitació, l’explicació ens la dóna la formació del cristall de neu! En el de precipitació cristal·litzarà segons la temperatura ambient i s’acumularà a terra cohesionant entre els diferents cristalls de neu. En la neu produïda habitualment, la gota d’aigua gelada té una estructura de cristal·lització més arrodonida i dipositar-se a terra, tindrà menys cohesió amb els altres cristalls produïts, a causa de l’estructura més arrodonida.

Tornem a la seva producció! Tot es comanda des de la sala de control, on treballen des del mes de març fins a finalitzar la temporada de neu 2 tècnics en torns rotatius, cobrint les 24 hores del dia! La feina és molta, controlar incidències, quines àrees necessiten més producció de neu, funcionament de la maquinària..

Des dels diversos monitors poden veure quan la temperatura i el vent són idonis per començar a fabricar la neu i es posen a treballar. Només trobem un inconvenient, l’electricitat! Necessitem energia i durant el dia molta de l’energia s’utilitza per als remuntadors i cadires, així doncs fins al tancament de pistes al públic, no tindrem tota l’energia disponible per a la producció de neu.

Si els canons funcionen tota la nit, han de parar 1,30 h abans de l’obertura al públic, si no l’esquiador es trobaria una muntanya de neu a la pista i és necessari que la retrac la reparteixin per tota la pista!

En temporades com l’actual amb absència de neu natural, es treballa produint neu per sectors. Durant uns dies es fabrica neu en unes pistes concretes, fins a assolir els 30 cm de neu uniforme a la pista, moment en què les màquines la poden treballar correctament i els esquiadors poden tenir l’esquiada assegurada. No es pot fabricar tota la neu que es vol de cop, s’ha de tenir present els costos de producció!

Pel que fa al repartiment de canons a la Molina per norma, es troben a una distància de 30 m. Això sí, hi ha diverses tipologies de canons que produeixen més o menys neu i estan repartits de forma desigual per l’estació. La raó? Cada pista i zona de l’estació de la Molina té un microclima! Zones molt exposades al vent, altres al sol, altres molt enclotades on la neu dura més temps.. Cada temporada es fan canvis per anar adaptant el millor possible la producció de neu a l’estació.

Us deixem amb un petit resum de vídeo!

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
10 motius a favor de les energi...
Pirineu
Peusa
La conscienciació cap a la transformació del consum energètic a través de la producció d'energia renovable és un fet cada cop més integrat per a molts de nosaltres. A vegades però, sembla que no està en les nostres mans i fins i tot, que poca cosa podem fer a nivell individual des del Pirineu. Av...
REPORTATGES: INICIATIVES
MeteoArticle: la proximitat al ...
Tierra
Tierra
Seguim amb els nostres méteo-articles, on avui descobrirem la relació directe o no de la proximitat de la Terra al Sol i la calor o les onades de calor de l'estiu. Cal destacar diferents factors que ens mostraran la importància dels moviments circulars o de l'angle d'incidència entre aquests. Ho ...
REPORTATGES: CIÈNCIA
MeteoArticle: Alguns documental...
Pirineus
Serra del Cadí
Avui us volem deixar en un artible, una mostra dels diversos vídeos que hem realitzat al llarg dels anys, per mostrar-vos característiques climàtiques i viatges per les nostres muntanyes! Us deixem uns quants i us animem que remeneu el nostre YouTube on trobareu més vídeos!
REPORTATGES: CIÈNCIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí