banner---Encamp-2023

Les illes de calor dels principals pobles a tocar del Parc Natural del Cadí – Moixeró

REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Recuperem el resultat de les illes de calor que vam mesurar amb l'ajuda de voluntaris, al Parc Natural del Cadí - Moixeró! No us perdeu les conclusions de quines són les zones més càlides i més fredes de la Seu d'Urgell, Bagà i Bellver de Cerdanya!
seu

Gràcies al suport del Parc Natural del Cadí – Moixeró i a l’ajuda de més de 25 voluntaris, em pogut determinar les illes de calor de tres de les principals poblacions que tenim als peus del Parc.

Al llarg del març del 2022, vam trobar-nos amb els voluntaris a Bellver de Cerdanya, Bagà i la Seu d’Urgell, per fer mesures de temperatures, a la mateixa hora, en diversos punts que vam indicar sobre un mapa.

L’objectiu d’aquestes mesures era determinar la illa de calor que tenen aquests pobles. Una illa de calor és un augment de temperatura que produeix l’activitat humana en una zona de concentració d’habitatges. L’asfalt, la concentracions d’edificis, les calefaccions, maquinària i vehicles, provoquen un augment de temperatura, que sol ser més destacable al centre del nucli urbà.

Per fer les mesures, hem de buscar un dia sense vent, a poder ser amb cel ras i amb una situació d’inversió tèrmica per veure un contrast major en les dades.

CONCLUSIONS

Un cop tenim les temperatures i les posem sobre el mapa, els resultats van ser molt interessants! Anem a veure un per un aquests mapes!

BAGÀ: Amb una diferència de més de 3ºC, podem determinar que el casc antic de la població presenta els valors més càlids. Els carrers estrets i la concentració d’edificis amb calefaccions, ajuden a mantenir més calent aquesta zona. La zona més freda, a tocar del Bastareny.

BELLVER: El casc antic entorn de l’església, situada sobre la vall del Segre en una zona més enlairada que la resta del poble, fa que la inversió tèrmica sigui menys efectiva en aquesta zona. A més els edificis i calefaccions, ajuden a tenir més calor en aquest indret que no pas a tocar del Segre, on tenim en aquesta jornada de registres, més de 3ºC de diferencia.

LA SEU D’URGELL: Envoltada per dos rius, el Segre i la Valira, la temperatura més alta es registra al extrem nord i central de la població, entre la catedral i l’avinguda Salòria. Quan més a tocar dels rius ens trobem, més fred trobem, tenim el màxim de fred al institut de la Valira.

Aquesta edició de mapes d’illes de calor i jornades de voluntaris ha estat possible gràcies als ajuts FEADER i a la convocatòria de la subvenció als espais naturals protegits de Catalunya 2021 (Execució 2022), a través del Parc Natural del Cadí – Moixeró.

Esperem que trobeu interessants els resultats!

.

LLOC: Parc Natural Cadí - Moixeró

Amb el suport de:

logo cadi
logo generalitat
logo UE
Els últims Reportatges publicats:
Oferta de feina a MeteoPirineus!
Pirineu
Pirineu
Cerquem una persona per formar part de l'equip de MeteoPirineus!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: nevades de sud i ...
Pirineus
Pirineus
Neva més al vessant nord del Pirineu? Habitualment tenim consultes i solem explicar en les xerrades que organitzem, perquè és tan diferent els acumulats de neu en un vessant o altre del Pirineu.. Té una explicació relativament senzilla, depenent de la procedència de les masses d'aire, que aporten...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: Els aigüats de Va...
Pirineu
Pirineu
Els recents aiguats devastadors al País Valencià i zones properes ens han recordat la força imponent de la natura, així com la vulnerabilitat de les nostres infraestructures i de les comunitats davant aquests fenòmens extrems. Curiosament, fa més de quatre dècades, al novembre de 1982, aquesta ma...
REPORTATGES: METEOROLOGIA