BANNER REPORTATGES

Les illes de calor dels principals pobles a tocar del Parc Natural del Cadí – Moixeró

REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Ja tenim el resultat de les illes de calor que vam mesurar amb l'ajuda de voluntaris, al Parc Natural del Cadí - Moixeró! No us perdeu les conclusions de quines són les zones més càlides i més fredes de la Seu d'Urgell, Bagà i Bellver de Cerdanya!
Les illes de calor dels principals pobles a tocar del Parc Natural del Cadí – Moixeró

Gràcies al suport del Parc Natural del Cadí – Moixeró i a l’ajuda de més de 25 voluntaris, em pogut determinar les illes de calor de tres de les principals poblacions que tenim als peus del Parc.

Al llarg del març del 2022, vam trobar-nos amb els voluntaris a Bellver de Cerdanya, Bagà i la Seu d’Urgell, per fer mesures de temperatures, a la mateixa hora, en diversos punts que vam indicar sobre un mapa.

L’objectiu d’aquestes mesures era determinar la illa de calor que tenen aquests pobles. Una illa de calor és un augment de temperatura que produeix l’activitat humana en una zona de concentració d’habitatges. L’asfalt, la concentracions d’edificis, les calefaccions, maquinària i vehicles, provoquen un augment de temperatura, que sol ser més destacable al centre del nucli urbà.

Per fer les mesures, hem de buscar un dia sense vent, a poder ser amb cel ras i amb una situació d’inversió tèrmica per veure un contrast major en les dades.

CONCLUSIONS

Un cop tenim les temperatures i les posem sobre el mapa, els resultats van ser molt interessants! Anem a veure un per un aquests mapes!

BAGÀ: Amb una diferència de més de 3ºC, podem determinar que el casc antic de la població presenta els valors més càlids. Els carrers estrets i la concentració d’edificis amb calefaccions, ajuden a mantenir més calent aquesta zona. La zona més freda, a tocar del Bastareny.

BELLVER: El casc antic entorn de l’església, situada sobre la vall del Segre en una zona més enlairada que la resta del poble, fa que la inversió tèrmica sigui menys efectiva en aquesta zona. A més els edificis i calefaccions, ajuden a tenir més calor en aquest indret que no pas a tocar del Segre, on tenim en aquesta jornada de registres, més de 3ºC de diferencia.

LA SEU D’URGELL: Envoltada per dos rius, el Segre i la Valira, la temperatura més alta es registra al extrem nord i central de la població, entre la catedral i l’avinguda Salòria. Quan més a tocar dels rius ens trobem, més fred trobem, tenim el màxim de fred al institut de la Valira.

Aquesta edició de mapes d’illes de calor i jornades de voluntaris ha estat possible gràcies als ajuts FEADER i a la convocatòria de la subvenció als espais naturals protegits de Catalunya 2021 (Execució 2022), a través del Parc Natural del Cadí – Moixeró.

Esperem que trobeu interessants els resultats!

.

LLOC: Parc Natural Cadí - Moixeró

Amb el suport de:

Les illes de calor dels principals pobles a tocar del Parc Natural del Cadí – Moixeró
Les illes de calor dels principals pobles a tocar del Parc Natural del Cadí – Moixeró
Les illes de calor dels principals pobles a tocar del Parc Natural del Cadí – Moixeró
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: Curiositats de la...
Pirineus
Sabem que el Pirineu és una serralada on la neu és freqüent, ja que la podem trobar en major o menor quantitat durant bona part de l’any a les seves muntanyes, però de ben segur no coneixem moltes curiositats d’aquest meteor tant apreciat. Anem a descobrir-les!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Grans curiositats meteorològiqu...
Ripollès
Vall de Núria
Avui viatgem fins a l'emblemàtica vall de Núria per parlar del seu clima! Tot amant del Pirineu que hagi visitat la vall haurà quedat bocabadat per la seva bellesa, avui a més, us proposem descobrir alguns dels elements que configuren que aquesta vall, sigui com és, el seu clima!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: el Vent al Pirineu
REPORTATGES: METEOROLOGIA

SUBSCRIU-TE AQUÍ A LA NOSTRA AGENDA D'ACTIVITATS

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí