banner---Encamp-2023

L’ombra pluviomètrica d’Espot i les valls d’Àneu: un fenomen meteorològic espectacular!

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Espot, situat al sector oriental del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, és un indret privilegiat per als amants de l'esquí i la natura. Però, més enllà de la seva bellesa i les seves pistes de neu, amaga un fenomen meteorològic molt interessant: l’ombra pluviomètrica de les valls d'Àneu.
Espot-Esqui-MeteoPirineus-1

Què és una ombra pluviomètrica?

L’ombra pluviomètrica és un efecte meteorològic que es produeix quan una serralada actua com una barrera per a les masses d’aire humides. Quan els vents del sud o sud-oest porten aire carregat d’humitat cap a les muntanyes del Parc Nacional d’Aigüestortes, aquest aire es veu obligat a ascendir. A mesura que puja, es refreda, es condensa i genera precipitacions en forma de pluja o neu a la cara sud de la serralada.

Però quan l’aire ja ha descarregat la seva humitat i creua el cim cap al vessant nord, descendeix i s’escalfa, disminuint encara més la seva capacitat de produir precipitacions. Aquest fenomen, conegut com a efecte foehn, és el responsable de la sequedat de les valls d’Àneu en comparació amb Espot.

Espot, una de les zones més humides de Catalunya

L’estació meteorològica d’Espot, situada en zona perimetral del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, és una de les més plujoses de Catalunya, registrant sovint acumulacions destacables de precipitació, tant en forma de pluja com de neu. Aquest fenomen es deu principalment a la interacció entre el relleu i les masses d’aire humit que arriben del sud.

Quan un flux de vents del sud impacta contra la serralada, la muntanya actua com una barrera natural, forçant l’aire a ascendir. A mesura que l’aire puja, es refreda ràpidament i la seva humitat es condensa, donant lloc a una intensa precipitació al vessant sud del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Aquest efecte orogràfic converteix Espot en un veritable captador de precipitacions, amb registres anuals que poden superar fàcilment els 1.500 mm d’aigua. En episodis de nevada, especialment a l’hivern i la primavera, és freqüent que l’estació acumuli gruixos molt considerables, amb temporades en què es poden assolir metres de neu acumulada en cotes altes.

Tanmateix, aquest patró canvia dràsticament quan el vent creua la carena i descendeix cap a les valls d’Àneu i cap al Pallars Sobirà. En aquest descens, l’aire, que ja ha descarregat bona part de la seva humitat, es comprimeix i s’escalfa, donant lloc a un efecte föhn. Aquest fenomen provoca una reducció dràstica de la humitat i un increment de la temperatura, generant un clima molt més sec en aquestes valls, amb menys precipitacions i amb una marcada diferència respecte a la cara sud de la serralada.

Però el vent del sud no és l’únic protagonista en la meteorologia d’Espot i el seu entorn. El mestral, un vent fred i humit que prové del nord-oest, també pot tenir un gran impacte en la precipitació de la zona. En determinades situacions, les depressions atlàntiques envien fluxos humits del Cantàbric cap al Pirineu occidental, carregant-se d’humitat al seu pas. Quan aquestes masses d’aire arriben al nord del Pallars Sobirà, poden generar nevades abundants i molt persistents. En aquests casos, Espot es converteix de nou en una zona de grans acumulacions de neu, amb gruixos que poden superar els esperats per latituds similars del Pirineu.

Aquestes dinàmiques atmosfèriques fan que Espot i el seu entorn presentin un dels règims de precipitació més singulars del país. Tant per a meteoròlegs com per a amants de la neu i la muntanya, aquesta regió ofereix una mostra fascinant de com el relleu i la circulació atmosfèrica poden modelar el clima i la meteorologia d’un territori.

Un dels contrastos pluviomètrics més forts d’Europa

El resultat d’aquest fenomen és espectacular: es crea un dels gradients pluviomètrics més pronunciats d’Europa. Mentre que Espot registra una mitjana anual de precipitacions superior als 1.200 mm, a les valls d’Àneu aquesta quantitat es pot reduir gairebé a la meitat!

Aquest efecte s’intensifica pel fet que les valls d’Àneu es troben envoltades de muntanyes per tots els costats. Això significa que, independentment de la direcció del vent, sempre hi haurà una serralada que actuarà com a barrera, impedint l’arribada de masses d’aire humides i afavorint un clima més sec.

Una neu amb segell meteorològic

Aquesta combinació de fenòmens meteorològics té un impacte directe en la qualitat i quantitat de neu que es forma a Espot. Gràcies a aquest patró de precipitacions, l’estació d’esquí rep grans nevades en situacions de sud, garantint la majoria de temporades, una excel·lent temporada d’esports d’hivern.

Esperem que hagueu trobat interessant aquest article! Salut i neu!

Albert de Gràcia

COMARCA: Pallars Sobirà
LLOC: Espot

Amb el suport de:

alpi-logo.espot
Gràcies a FGC
Els últims Reportatges publicats:
Méteo-Article: Cap a on va el c...
Pirineus
Pirineus
La geologia ens permet fer un estudi de com s'ha comportat climàticament la terra i alhora, respostes per afrontar un dels problemes principal que ens trobem actualment davant l'escalfament global.. Analitzem alguns aspectes, que ens platejaran una visió més àmplia sobre el "canvi climàtic".
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: les percepcions d...
Al Pirineu és difícil fer una predicció i molt més, explicar-la! Dir quin temps farà a la porta de casa meva en un àmbit tan complicat com és la nostra serralada, és molt complicat.. Però avui volem parlar sobre percepcions.. Fred, calor, bon temps, mal temps, és una variable que la determinem no...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Un març de 2025 excepcional: pl...
Pirineus
Pirineus
El mes de març de 2025 quedarà gravat a la memòria com un dels més plujosos i nivosos dels darrers anys al Pirineu català. Després d'un hivern relativament sec i amb nevades irregulars, la irrupció de diversos episodis de precipitacions intenses ha transformat completament el paisatge i les reser...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA