banner---Encamp-2023

Méteo-Article: Com ha estat l’hivern 2020-2021? Com serà la primavera?

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Especial méteo-articles el d'avui. Serveixen els mapes a llarg termini? Després de la previsió que vam fer al novembre sobre com seria l'hivern, toca veure si s'ha complert i toca mirar també a veure què diuen del futur.. Si fem cas als mapes actuals, primavera i estius freds i molts plujosos..
juny 2021 - precipitacions
Vistes cap a l’alta vall del Freser. Balandrau i Torreneules, cims protagonistes.

Com sempre que fem alguna previsió a llarg termini, comencem fent la crítica a la baixíssima fiabilitat d’aquests mapes.. Primer de tot si comparem la previsió amb el que finalment succeeix, poques vegades la previsió ha estat encertada.. Per altra banda, si mirem aquests mapes avui, i els tornem a consultar d’aquí a quinze dies, solen ser  diferents.
Així doncs, ben poca cosa ens poden dir en l’àmbit regional, però sí que ens poden orientar en el patró atmosfèric dels mesos vinents a gran escala i poder entreveure què acabarà passant a nivell més regional, com pot ser al Pirineu.

Què deien al novembre i que ha passat?

Doncs que desembre i geners secs i més aviat càlid i febrer i març freds i molt moguts.. Què ha acabat passant? El contrari.. Desembre i fins a mitjan gener molt fred i amb nevades, i febrer tòrrid i fora d’un episodi de precipitacions importants, sec.

Vistes cap a l’alta vall del Freser. Balandrau i Torreneules, cims protagonistes.

Si recordeu (consulteu la previsió), a títol personal i sense tenir presents els pronòstics dels mapes, creiem que l’hivern seria molt dinàmic, amb situacions canviants i moviment al llarg d’aquesta estació, i realment ha estat així, enguany d’estabilitat i anticicló, res de res!

Quina és la previsió pels pròxims mesos?

Doncs si hem de fer cas als mapes, la resta de l’any serà sempre amb tendència freda, per sota la mitjana i la presència d’aquest aire fred, especialment entre maig i setembre, faria ploure per sobre de la mitjana al Pirineu, amb situacions importants de tempestes.

Precipitacions molt per sobre de la mitjana al Pirineu durant el mes de juny
Temperatura per sota de la mitjana al Pirineu durant el mes de maig

Personalment creiem que difícilment amb aquesta tendència de superació de rècords de calors que anem sumant any rere any, tenir més de 6 mesos de temperatures inferiors a la mitjana seria molt poc probable.. En tot cas, sí que considerem que la tendència al moviment continua durant uns quants mesos més i que la primavera i l’estiu seran plujosos i especialment tempestuosos..

En tot cas, a principi d’estiu, ja tornarem a fer un repàs de com ha estat la primavera i com serà l’estiu!

Albert de Gràcia

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

suunto-logo
logo-salomon-time-to-play
visit pirineus - meteopirineus catalans
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: les percepcions d...
Al Pirineu és difícil fer una predicció i molt més, explicar-la! Dir quin temps farà a la porta de casa meva en un àmbit tan complicat com és la nostra serralada, és molt complicat.. Però avui volem parlar sobre percepcions.. Fred, calor, bon temps, mal temps, és una variable que la determinem no...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Un març de 2025 excepcional: pl...
Pirineus
Pirineus
El mes de març de 2025 quedarà gravat a la memòria com un dels més plujosos i nivosos dels darrers anys al Pirineu català. Després d'un hivern relativament sec i amb nevades irregulars, la irrupció de diversos episodis de precipitacions intenses ha transformat completament el paisatge i les reser...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
540 milions d'anys de clima can...
Pirineus
Pirineus
La Terra ha experimentat grans canvis climàtics al llarg de la seva història geològica. Des del Cambrià, fa uns 540 milions d'anys, el planeta ha passat per nombroses etapes de refredament i escalfament, causades per processos naturals que han afectat l'atmosfera, els oceans i la biosfera. No obs...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA