banner---Encamp-2023

Méteo-Article: Com serà l’hivern 2021-2022 al Pirineu?

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Especial méteo-articles el d'avui. Com cada any abans de l'arribada de l'hivern, analitzem els diversos escenaris plantejats pels diversos mapes del temps a llarg termini i intentem esbrinar com sembla que serà aquest hivern al Pirineu! Us convidem a entreveure com pinta meteorològicament parlant els pròxims mesos, de moment es comença a entreveure que els propers dies, ja arribaran les primeres nevades destacables de la temporada!

Molt probablement molts dels que esteu llegint aquesta previsió sou uns grans amants de la neu i el Pirineu, i estem que pugem per les parets per xafar neu després d’una passada temporada força nefasta; les restriccions de mobilitat i una segona meitat de temporada dolenta pel que fa a nevades, vam deixar-nos poques opcions a gaudir de la neu.

El primer missatge que volem llençar, és que a priori pinta un hivern en conjunt més blanc que l’hivern del 2021 – 2022, donat que la majoria de mapes ens donen escenaris on tant temperatures com precipitacions es mostrarien entorn de la mitjana climàtica dels darrers anys.

Imatges de Vallter 2000 després de la gran nevada del 2018 Imatges de Vallter 2000 després de la gran nevada del 2018

Any rere any diem el mateix, cal agafar amb pinces aquests mapes! Canvien molt setmana a setmana i sobretot, tenen una escala geogràfica massa àmplia com per determinar la previsió del temps per una regió molt concreta com és el Pirineu, això sí, són un bon instrument per a poder predir els escenaris atmosfèrics més probables i com a conseqüència, saber la tendència del temps pels propers mesos a casa nostra.

Comencem doncs analitzant què diuen la majoria dels mapes per entreveure quins seran els patrons atmosfèrics dels mesos vinents a gran escala!

Comencem pel model CFS, que ens indica unes temperatures entre “normals” o una mica per sobre de la mitjana els propers mesos:

Pel que fa a precipitacions el mateix model, indica que el Pirineu oriental (Catalunya, Andorra i est del Francés), tindrem pluges i/o nevades entorn de la mitjana climàtica.

L’experiència d’aquest darrer model ens indica que tenen una fiabilitat força baixa, com ja vam poder comprovar en la comparació de la previsió de fa un any, amb el que realment va acabar passant a la primavera (consulteu aquest article aquí). Però tenim el model ECMWF que té un major encert en aquestes tendències a llarg termini.

Aquest model ens indica unes temperatures a casa nostra entre la mitjana climàtica (fred) o una mica més altes:

I les precipitacions entre la mitjana o una mica per sobre!

Quina conclusió podem extreure d’aquests mapes?

Tot i tenir unes quantes diferències entre ells, els diferents mapes ens indica la presència de dos potents anticiclons a Europa, un sobre les Açores però una mica enretirat a l’oest de la península Ibèrica i un segon al SE d’Europa. Aquesta situació ens dóna ja informació del que podria comportar al Pirineu:

  • Entre anticicló i anticicló, trobarem una zona de més dinamisme -on ens trobem nosaltres-, amb la possibilitat de l’arribada d’entrades de nord i borrasques que podrien tenir habitualment un origen àrtic.
  • La posició enquistada d’un anticicló de les Açores força a l’oest, podria beneficiar especialment al vessant nord del Pirineu, força al marge de grans nevades les darreres temporades. Així doncs, vessant nord del Pirineu (Val d’Aran, nord d’Andorra i zona del Pirineu català que toca la frontera amb França), i estacions d’aquí com Boí-Taüll, Espot o Port Ainé, podran rebre nevades abundants.
  • Aquesta mateixa situació podria provocar com indiquen els mapes, nevades més minses a la resta del Pirineu, com ja és habitual en aquesta època de l’any (d’aquí a indicar precipitacions sobre la mitjana climàtica). En tot cas, és força probable que la pròpia ondulació del Jet Stream circulant per sobre de l’anticicló, ens porti algunes bones nevades també al vessant sud (bones noticies doncs per les estacions nòrdiques) com indiquen al següent punt.
  • Temporal per maquillar dades. Tal com ha passat anys anteriors, fora del vessant nord on tindrem nevades més continues, segurament tindrem algun fort temporal de neu després d’un llarg període sense nevades, com va passar amb Glòria o Filomena, on la nevada va ser espectacular com recordem en aquest article de Vall de Núria! Després de setmanes de Sol, “precipita tota la neu de cop”, deixant uns registres mensuals de nevades abundants quan realment la presencia de dies estables haurà estat el tret dominant. Els darrers anys arriben aquestes sorpreses a finals de gener, a veure si el 2022 també ens regala una bona nevada!
  • Ponts anticiclònics! I no ens enganyem, desembre i gener solen ser mesos anticiclònics i segons els mapes tenint dos anticiclons tan a la vora, molt probablement acabaran enllaçant-se entre ells al llarg de les properes setmanes, comportant alguns períodes de temps sec i marcat per les inversions tèrmiques, en tot cas, sembla que no serien de super llarga durada com vam tenir tota la segona meitat de la temporada anterior.

Des d'Espot Esquí, veiem el Pic de l'Orri, la veïna estació pallaresa de Port Ainé Des d’Espot Esquí, veiem el Pic de l’Orri, la veïna estació pallaresa de Port Ainé

Què creiem des de MeteoPirineus?

Anem força de la mà a les previsions descrites anteriorment. Aquest any serà molt probablement un any de neu al vessant nord del Pirineu i tindrem menys nevades (tot i que alguna potent), a la resta del Pirineu i Prepirineu. Fa uns quants anys que no rebem nevades fortes del NW i pinta que aquest any la tendència va cap aquí.

Com sempre comentem, creiem en inèrcies! A l’octubre hem patit la tossuderia de l’anticicló, al novembre amb l’anticicló massa a tocar, s’han desviat les borrasques massa a llevant, deixant algunes precipitacions al Pirineu oriental i vessant nord. I si analitzem el futur, tot sembla indicar que ja la segona meitat de novembre (la propera setmana), amb l’enretirada de l’anticicló cap al centre de l’Atlàntic, s’obrirà la porta a la primera nevada destacable al Pirineu. Una tendència que com indiquen els mapes a llarg termini analitzats, s’hauria d’anar repetint al llarg de les properes setmanes.

Que comenci el seguiment de les previsions i sobretot, que puguem gaudir de la neu!

Albert de Gràcia

.

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Gràcies a FGC
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: l'efecte "Foehn" ...
🔥 NOU MÉTEO-ARTICLE: DESCOBRIM L'EFECTE FOEHN! 💨 Has notat mai com, al vessant sud del Pirineu, les temperatures poden ser molt més altes que a l'altre costat de les muntanyes? ❓ Això no és casualitat... És el famós efecte foehn! 🌬️ 🤔 Per què passa? Quan el vent bufa de nord i creua el ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Méteo-Article: Els ovnis del ce...
Pirineus
Pirineus
De tant en tant, el cel ens sorprèn amb espectaculars "ovnis" que ens deixen bocabadats. Però, abans que pensis en extraterrestres, deixa'ns explicar-te que aquests misteriosos objectes voladors són, en realitat, uns núvols amb formes tan fascinants que ens recorden als plats voladors de les pel·...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: Efemèrides Meteor...
Pirineus
La meteorologia ens ofereix un ventall d’esdeveniments extrems que marquen la història de les regions i, sovint, les condicions de vida de les comunitats. Les zones de muntanya, per la seva orografia complexa i característiques úniques, sovint concentren alguns dels fenòmens més impressionants i ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA