banner---turisme-alt-urgell2023

Méteo-Article: Els ovnis del cel: els altocúmuls lenticulars.

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Molt sovint som visitats pel que popularment s'anomena com "ovnis del cel", un tipus de núvol que per la seva forma i aspecte que ens recorda als plats voladors d'extraterrestres de les pel·lícules de ciència-ficció. Avui, us expliquem què són aquests ovnis i com es formen:
lenticulars-sobre-Puigmal-MeteoPirineus-Catalans

Els altocúmuls lenticulars són un tipus de núvol molt particular, ja que presenten una forma de llentia molt característica. Generalment, formen unes mides bastant més grans que els altocúmuls normals, amb uns perfils més llisos i la base d’un color gris una mica més fosc perquè tenen un gruix superior als convencionals.

Segueixen les característiques bàsiques del grup al qual pertanyen, els núvols mitjans. Els trobem sovint en grup, però amb distribucions una mica diferents i sense ocupar regions extenses, més aviat formen capes en una mateixa zona, una damunt de l’altra.

Perquè es produeixin aquests núvols han de donar-se els següents factors:

  • Un flux fort de vent.
  • Una serralada relativament gran i orientada en direcció perpendicular al vent.
  • Estabilitat atmosfèrica.

El fet que el vent interactuï amb la serralada d’aquesta forma, fa que s’alteri el flux d’aire i es formin aquests núvols d’aspecte tan peculiar.

Per damunt del vessant oposat de la muntanya d’on incideix el vent, l’alteració del flux de vent origina unes ondulacions que estan influenciades per la serralada, que actua com un obstacle. La forma amb què l’aire s’eleva i les ondulacions, afavoreix la condensació del vapor d’aigua de l’aire, i la posterior formació habitual de núvols.

Els altocúmuls lenticulars solen aparèixer al Pirineu, on tenim vent fort alguns dies i un obstacle gran, que és la serralada dels Pirineus. Els podem veure de colors ataronjats o vermellosos durant les sortides i postes de sol, que ens ofereixen una vista espectacular.

Imatge extreta d’AQUÍ

El moviment dels lenticulars és especialment lent a diferència de la resta, no obstant, hi ha un corrent d’aire a través seu que fa que una part del vapor d’aigua es condensi i una altra s’evapori, com un cicle. Aquest moviment pràcticament estàtic i la forma lenticular, sovint en capes una damunt de l’altra, fa que popularment s’hagin confós com ovnis, perquè pot ser que bufi un vent molt fort i el núvol resti intacte.

En funció de la humitat que hi ha a l’ambient i, per tant, al flux de vent, el núvol pot estar més o menys desenvolupat.

Imatge extreta d’AQUÍ

Si t’ha agradat el meteo-article, no dubtis a llegir cada setmana totes les nostres novetats, que les tindràs recollides a la newsletter que us enviem cada dijous! Inscriu-te!
Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Què és la pluja àcida?
Pirineu
Peusa
Avui amb els amics de Peusa, us parlem del fenomen conegut com a pluja àcida. Per molts és un element meteorològic que afecta alguns indrets del planeta ocasionalment, provocant destrosses materials i del medi ambient, però la veritat és que no té un origen natural, sinó que és producte de les ac...
REPORTATGES: INICIATIVES
Méteo-Article: Llamps i llampecs
Pirineus
Pirineus
En el reportatge d'avui, us parlem dels llamps i els llampecs, els fenòmens lluminosos que sovint acompanyen a les tempestes i que ens deixen un espectacle visual al cel, sempre que estiguem segurs i protegits dels seus efectes. A continuació, t'expliquem què són, com es formen i quines diferènci...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MónNatura Pirineus
Pirineu
MónNatura Pirineus
Avui descobrim el centre de natura MónNatura Pirineus, situat en un entorn privilegiat a les portes del parc nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. El centre ofereix un agradable vincle amb l'entorn i ofereix nombroses activitats i sortides per gaudir de la natura i el paisatge pirinen...
REPORTATGES: INICIATIVES

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí