banner---Encamp-2023

Méteo-Article: Els ovnis del cel: els altocúmuls lenticulars.

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Molt sovint som visitats pel que popularment s'anomena com "ovnis del cel", un tipus de núvol que per la seva forma i aspecte que ens recorda als plats voladors d'extraterrestres de les pel·lícules de ciència-ficció. Avui, us expliquem què són aquests ovnis i com es formen:
lenticulars-sobre-Puigmal-MeteoPirineus-Catalans

Els altocúmuls lenticulars són un tipus de núvol molt particular, ja que presenten una forma de llentia molt característica. Generalment, formen unes mides bastant més grans que els altocúmuls normals, amb uns perfils més llisos i la base d’un color gris una mica més fosc perquè tenen un gruix superior als convencionals.

Segueixen les característiques bàsiques del grup al qual pertanyen, els núvols mitjans. Els trobem sovint en grup, però amb distribucions una mica diferents i sense ocupar regions extenses, més aviat formen capes en una mateixa zona, una damunt de l’altra.

Perquè es produeixin aquests núvols han de donar-se els següents factors:

  • Un flux fort de vent.
  • Una serralada relativament gran i orientada en direcció perpendicular al vent.
  • Estabilitat atmosfèrica.

El fet que el vent interactuï amb la serralada d’aquesta forma, fa que s’alteri el flux d’aire i es formin aquests núvols d’aspecte tan peculiar.

Per damunt del vessant oposat de la muntanya d’on incideix el vent, l’alteració del flux de vent origina unes ondulacions que estan influenciades per la serralada, que actua com un obstacle. La forma amb què l’aire s’eleva i les ondulacions, afavoreix la condensació del vapor d’aigua de l’aire, i la posterior formació habitual de núvols.

Els altocúmuls lenticulars solen aparèixer al Pirineu, on tenim vent fort alguns dies i un obstacle gran, que és la serralada dels Pirineus. Els podem veure de colors ataronjats o vermellosos durant les sortides i postes de sol, que ens ofereixen una vista espectacular.

Imatge extreta d’AQUÍ

El moviment dels lenticulars és especialment lent a diferència de la resta, no obstant, hi ha un corrent d’aire a través seu que fa que una part del vapor d’aigua es condensi i una altra s’evapori, com un cicle. Aquest moviment pràcticament estàtic i la forma lenticular, sovint en capes una damunt de l’altra, fa que popularment s’hagin confós com ovnis, perquè pot ser que bufi un vent molt fort i el núvol resti intacte.

En funció de la humitat que hi ha a l’ambient i, per tant, al flux de vent, el núvol pot estar més o menys desenvolupat.

Imatge extreta d’AQUÍ

Si t’ha agradat el meteo-article, no dubtis a llegir cada setmana totes les nostres novetats, que les tindràs recollides a la newsletter que us enviem cada dijous! Inscriu-te!
Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Exposició i tríptics: "Episodis...
Parc Natural Cadí - Moixeró
MeteoPirineus conjuntament amb el Parc Natural del Cadí - Moixeró, us recorda de l'existència d'una exposició i de tríptics, de com actuar davant dels perills meteorològics que trobem a l'alta muntanya del Pirineu. Un material disponible, a continuació!
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
MeteoArticle: la proximitat al ...
Tierra
Tierra
Seguim amb els nostres méteo-articles, on avui descobrirem la relació directe o no de la proximitat de la Terra al Sol i la calor o les onades de calor de l'estiu. Cal destacar diferents factors que ens mostraran la importància dels moviments circulars o de l'angle d'incidència entre aquests. Ho ...
REPORTATGES: CIÈNCIA
MeteoArticle: la distribució pl...
Pirineu
Parlem sobre precipitacions! Ja sabem que no plou de la mateixa manera al Pirineu i especialment, que no ho fa per igual al llarg de l'any.. Uns indrets tenen més precipitació a l'estiu, d'altres es veuen afectats per la ombra pluviomètrica i altres veuen nevar més.. Intentem donar algunes pistes...
REPORTATGES: METEOROLOGIA