LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

Méteo-Article: Els ovnis del cel: els altocúmuls lenticulars.

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Molt sovint som visitats pel que popularment s'anomena com "ovnis del cel", un tipus de núvol que per la seva forma i aspecte que ens recorda als plats voladors d'extraterrestres de les pel·lícules de ciència-ficció. Avui, us expliquem què són aquests ovnis i com es formen:
lenticulars-sobre-Puigmal-MeteoPirineus-Catalans

Els altocúmuls lenticulars són un tipus de núvol molt particular, ja que presenten una forma de llentia molt característica. Generalment, formen unes mides bastant més grans que els altocúmuls normals, amb uns perfils més llisos i la base d’un color gris una mica més fosc perquè tenen un gruix superior als convencionals.

Segueixen les característiques bàsiques del grup al qual pertanyen, els núvols mitjans. Els trobem sovint en grup, però amb distribucions una mica diferents i sense ocupar regions extenses, més aviat formen capes en una mateixa zona, una damunt de l’altra.

Perquè es produeixin aquests núvols han de donar-se els següents factors:

  • Un flux fort de vent.
  • Una serralada relativament gran i orientada en direcció perpendicular al vent.
  • Estabilitat atmosfèrica.

El fet que el vent interactuï amb la serralada d’aquesta forma, fa que s’alteri el flux d’aire i es formin aquests núvols d’aspecte tan peculiar.

Per damunt del vessant oposat de la muntanya d’on incideix el vent, l’alteració del flux de vent origina unes ondulacions que estan influenciades per la serralada, que actua com un obstacle. La forma amb què l’aire s’eleva i les ondulacions, afavoreix la condensació del vapor d’aigua de l’aire, i la posterior formació habitual de núvols.

Els altocúmuls lenticulars solen aparèixer al Pirineu, on tenim vent fort alguns dies i un obstacle gran, que és la serralada dels Pirineus. Els podem veure de colors ataronjats o vermellosos durant les sortides i postes de sol, que ens ofereixen una vista espectacular.

Imatge extreta d’AQUÍ

El moviment dels lenticulars és especialment lent a diferència de la resta, no obstant, hi ha un corrent d’aire a través seu que fa que una part del vapor d’aigua es condensi i una altra s’evapori, com un cicle. Aquest moviment pràcticament estàtic i la forma lenticular, sovint en capes una damunt de l’altra, fa que popularment s’hagin confós com ovnis, perquè pot ser que bufi un vent molt fort i el núvol resti intacte.

En funció de la humitat que hi ha a l’ambient i, per tant, al flux de vent, el núvol pot estar més o menys desenvolupat.

Imatge extreta d’AQUÍ

Si t’ha agradat el meteo-article, no dubtis a llegir cada setmana totes les nostres novetats, que les tindràs recollides a la newsletter que us enviem cada dijous! Inscriu-te!
Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: les precipitacion...
Pirineus
Pirineus
Avui volem parlar sobre les precipitacions a la serralada pirinenca! La bellesa del Pirineu com moltes vegades diem, rau en l'abundància de les precipitacions i d'aigua. Descobrim perquè plou, quina relació tenen les muntanyes amb la creació de pluja o neu i quin tipus de precipitació tes pot don...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MéteoArticle: Explorant el Clim...
Pirineus
Pirineus
Benvinguts a un viatge en el temps, cap a una època on la Terra era un món completament diferent al que coneixem avui! Ens endinsem al Juràssic, un període fascinant que s'estén des de fa aproximadament 201 fins a 145 milions d'anys enrere, amb una bona representació d'aquest temps a moltes zones...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MéteoArticle: les crescudes del...
Pirineus
Pirineus
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar del cabal dels rius, les seves crescudes i el risc d'inundacions en alguns indrets. Com s'han de gestionar aquests fenomens naturals? A continuació, entrem en deta...
REPORTATGES: METEOROLOGIA