LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

Méteo-Article: situació sinòptica de la gota freda o DANA

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar de la situació de bossa freda que està marcant el temps els darrers dies i que sembla que podria anar apaivagant la situació de sequera que patim! Què és una bossa freda? A continuació, entrem en detalls:
tempestes - meteopirineus catalans (1)

Tal i com hem comentat, avui parlarem d’una de la situacions sinòptiques més fascinants i alhora complexes de predir que tenim al Pirineu, les bosses fredes.

El primer que podriem dir és que cada situació de bossa freda o Dana com també d’anomena, és única i plena de moltes variables que poden alterar clarament el tipus de temps que trobarem segons cada situació, però a grans trets podrem descriure per les següents situacions, quin temps tindrem en el conjunt del Pirineu.

Les gotes fredes, són una àrea d’aire fred a capes altes (uns 5.500m), procedent d’una gran massa de latituds superiors, que queda aïllada al separar-se d’aquesta més gran i viatge sola, comportant poca estabilització del temps, especialment si arriba a baixes latituds, on es barreja amb les altes temperatures de la superfície. Aquestes situacions solen provocar precipitacions molt intenses, que malauradament desencadenen inundacions. Al Pirineu, les gotes fredes sobretot arriben durant la tardor, i són tot un mal de cap si arriben quan més calor fa, a l’estiu, amb tempestes que poden arribar a ser molt violentes. Moltes vegades és parla també de DANA (Depresión Aisalda en Niveles Altos), com podem contemplar en la següent imatge

Com ja sabem que a la tardor, quan el mar mediterrani és més càlid, és quan solen donar-se les situacions de pluges torrencials de la façana mediterrània, amb aiguats que han arribat a sobrepassar els 300, 400 o fins i tot 500mm en poques hores, autèntiques trombes d’aigua que poden ser de les de més intensitat del món!

Podríem concloure doncs, que aquest aire fred que tenim a capes altes, és un dels principals ingredients per les pluges, especialment d’estiu, al Pirineu! Els darrers anys amb molt aire càlid en capes altes, les tempestes no han estat presents a l’estiu al Pirineu. De moment aquest 2023 pinta que l’aire fred ens vol acompanyar, deixant pluges abundants.

Esperem que el meteo-article d’aquesta setmana us hagi agradat molt, i espereu amb la mateixa il·lusió que nosaltres el següent! Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: el fenomen de la ...
Pluja, és únicament aigua que cau d'un núvol o hi ha més coses que no sabem? Ho parlem a continuació!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: l'efecte albedo a...
Pirineus
Pirineus
En el méteo-article d'aquesta setmana, volem parlar d'un efecte molt comú en terreny nevats amb gran incidència solar, el conegut albedo. Ens hem desplaçat fins al Pla de Beret, per tal d'explicar-vos les principals característiques d'aquest efecte. Ho veiem a continuació:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
La neu al Pirineu oriental
Pirineu de Girona
Com sabem, el Pirineu presenta una variabilitat climàtica molt diversa i amb característiques que el fan molt diferent entre una zona i una altra. Avui volem fer una aproximació al Pirineu més oriental per parlar de les seves peculiaritats climàtiques i de la seva oferta turística vinculada a la ...
REPORTATGES: INICIATIVES