aralleida_bnr animat 1208x250 alpi_nordic

MéteoArticle: 75 anys de l’Aiguat de Sant Lluc del 1940

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem fer memòria d'un dels aiguats més rellevants de la dècada dels anys 40, al segle passat; ja que fa unes setmanes és van celebrar els 75 anys d'aquest episodi històric. Parlem doncs, dels excepcionals aiguats de Sant Lluc, que es van produir al nord-est de Catalunya i la Catalunya Nord. A continuació, entrem en detalls:

Tal i com hem comentat, avui us volem parlar dels 75 anys dels aiguats de Sant Lluc a la Catalunya Nord i el Pirineu oriental. Entre el 16 i el 20 d’octubre dek 1940, van produir-se unes intenses precipitacions, les quals van fer augmetnar notòriament el cabal dels rius de les zones afectades, amb valors històrics que no s’havien assolit mai fins al moment. 

La precipitació va iniciar-se la nit del 15 d’octubre, amb un punt important a la Catalunya Nord, on no va ser fins la jornada del 17 que la pluja torrencial va augmentar la seva afectació a una escala més gran a nivell geogràfic. Els valors acumulats de precipitació, van ser registrats en 24 hores (del 17 al vespre al dia 18), amb valors propers als 2000 mm a les zones del massís del Canigó, Salines, Costabona i l’Albera.  Si parlem de valors extrems que ens marquen aquestes efemèrides, cal destacar el 17 d’octubre a Sant Llorenç de Cerdans, ja que representa el rècord absolut oficial de precipitació màxima mesurada en un dia de tot Europa -1000 mm aproxiamdament amb 24 hores-. Respecte Catalunya, destaquen els 352 mm mesurats a Camprodon el 17 d’octubre de 1940 i un total de 870,1 mm entre el dia 16 i el 20.

I perquè aquest nom? Doncs perquè els forts aiguats que van provocar enormes danys materials i humans -aproximadament unes 400 víctimes mortals i nombrosos desbordaments en les conques del Tecla Tet i l’Aglí, la Catalunya Nord i les de la Mugael Fluvià i el Ter Catalunya- va donar-se entre la vigília i el dia de Sant Lluc (18 d’octubre). A continuació, trobarem imatges de l’episodi extretes d’un dels articles de divulgació de les efemèrides del Meteocat

Imatges de Ripoll: 18 d’octubre de 1940 les aigües desbordades del Ter van inundar la devesa del Pla fins arribar a les parets de les fàbriques (superior). 19 d’octubre de 1940 s’observen els arbres arrossegats sobre el pont d’OIot al riu Ter i les cases de la riba del riu afectades per la força de les aigües (inferior). Font: Arxiu del Museu de Ripoll. Revista de Girona, núm. 163, setembre-octubre de 1993.

Esperem que el meteo-article d’aquesta setmana us hagi agradat molt, i espereu amb la mateixa il·lusió que nosaltres el següent! Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

.

.

COMARCA: Pirineus
LLOC: Catalunya Nord

Amb el suport de:

736373_69c70f28a9dc43acadd8f46bf3c4a7f9_mv2
Els últims Reportatges publicats:
Regions climàtiques del Pirineu...
Pirineus
Pirineus
Moltes vegades en les previsions que fem habitualment sobre el temps del Pirineu i Prepirineu català, parlem de vessant nord, vessant sud, Prepirineu, Pirineu occidental, Pirineu oriental, Pirineu axial o Alt Pirineu. Hi ha moltíssimes classificacions que podrien determinar els límits d’aquestes ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: l'efecte "Foehn" ...
Avui tornem a tenir un nou méteo-article, on parlarem d'un fenomen molt comú al Pirineu, el conegut efecte foehn o "föhn". Molts cops al vessant sud el Pirineu, les temperatures són molt superiors que a l'altre vessant de les muntanyes, com per exemple podria passar, entre la Val d'Aran i l'Alta ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: La pressió atmosf...
Pirineus
La pressió atmosfèrica en un punt de l'atmosfera és equivalent al pes de la columna vertical d'aire sobre aquest nivell. Les possibles diferències entre la pressió d'una zona i una altra poden portar amb si moviments horitzontals (vents) i verticals (convecció i subsidència).
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí