LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

MeteoArticle: arriben les llàgrimes de Sant Llorenç

REPORTATGES: CIÈNCIA
Recuperem després d'una breu temporada els nostres méteo-articles, on avui parlarem d'una de les pluges d'estels més rellevants de tot l'any. Les llàgrimes de Sant Llorenç o els Perseids és un dels fenomens astronòmics més especials del mes d'agost, on podem observar centenars d'estels fugaços caure durant algunes nits d'estiu. Ho descobrim, a continuació:
fireball

Tal i com hem comentat, aquest bonic fet astronòmic és duu a terme cada any, durant l’estació de l’estiu. La pluja d’estels s’origina pel contacte de petites partícules despreses pel cometa Swift-Tuttle amb l’atmosfera, que s’encenen i es fonen amb els gasos que envolten el planeta. Aquest cometa però travessa l’orbita de la Terra cada 130 anys, essent l’últim cop l’any 1992. Així doncs, desprèn un rastre de petites partícules, es cremem al entrar a l’atmosfera a una velocitat tan ràpida que només es poden observar durant uns breus instants.

Aquest espectacular fenomen, es pot observar durant un cert període entre els mesos de finals juliol i inicis agost -aquest any concretament entre el 17 de juliol i el 24 d’agost-. Tot i això, hi ha un període de temps més reduït on s’hi ubica la màxima activitat coneguda amb la pluja de Perseids o llàgrimes de Sant Llorenç. Aquest any, 2020, es donarà el 12 d’agost entre la 13-16h, essent doncs les nits de 11 i 12 les més adequades per observar el cel. Però, perquè es diuen també llàgrimes de Sant Llorenç? Aquest terme se’l dóna degut a la proximitat el dia d’aquest sant, el 10 d’agost.

Que podem fer per poder observar amb més nitidesa i tranquil·litat la pluja d’estels? Cal allunyar-se dels nuclis urbans, on la contaminació lumínica hi és molt present. Sense aparells òptics, cal anar a buscar un indret fosc com zones d’alta muntanya o les afores de les grans ciutats, per tal de tenir la tranquil·litat i quietud per gaudir-ne. A vegades la Lluna, si està plena, pot dificultar l’observació dels estels.

Amb l’Albert de Gracia, aquest dimecres 10 d’agost realitzem una preciosa sortida fins al Turó Galliner, per tal d’observar i aprendre conjuntament sobre la pluja d’estels de les llàgrimes de Sant Llorenç. Si us voleu apuntar o esteu interessants, cal enviar un mail a info@meteopirineuscatalans.com. D’altre banda, també hi ha la sortida INSOMNI on s’observarà la pluja d’estels, amb una explicació sobre astronomia i un concert a mà de Pirineus Creatius.

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim reportatge!  Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

.

.

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: l'efecte albedo a...
Pirineus
Pirineus
En el méteo-article d'aquesta setmana, volem parlar d'un efecte molt comú en terreny nevats amb gran incidència solar, el conegut albedo. Ens hem desplaçat fins al Pla de Beret, per tal d'explicar-vos les principals característiques d'aquest efecte. Ho veiem a continuació:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
La neu al Pirineu oriental
Pirineu de Girona
Com sabem, el Pirineu presenta una variabilitat climàtica molt diversa i amb característiques que el fan molt diferent entre una zona i una altra. Avui volem fer una aproximació al Pirineu més oriental per parlar de les seves peculiaritats climàtiques i de la seva oferta turística vinculada a la ...
REPORTATGES: INICIATIVES
Parlem de la sequera al InfoK!
Pirineus
Pirineus
Us deixem el reportatge que hem fet per l'InfoK, a la estació d'esquí d'Aransa, amb l'Ivan Caro
REPORTATGES: METEOROLOGIA