banner---Encamp-2023

MeteoArticle: curiositats climàtiques

REPORTATGES: METEOROLOGIA
En l'article d'avui volem parlar una mica de conceptes genèrics de meteorologia i algunes curiositats que segurament us semblaran interessants, com per exemple, algunes frases populars que no es diuen de forma correcte... Som'hi?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Però comencem pel principi, és el mateix clima que temps? Quan algú parlant exclama “Demà el clima serà bo” o “El clima per als pròxims dies” ho estan expressant malament, hi ha molta diferència entre temps i clima. 

El Temps: es refereix a les condicions atmosfèriques, temperatura, humitat, pressió, etc. presents en un determinat moment. Els pronòstics meteorològics de MeteoPirineus Catalans són del temps, no del clima.

Clima: Són els valors mitjans habituals per a una zona, amb les mitjanes de les condicions meteorològiques recollides habitualment durant més de 30 anys. El clima es pot representar en els atles climàtics.

Aprofitem per parlar d’un altre terme moltes vegades mal utilitzat, el “fa aire”. Per sort de tots nosaltres, sempre hi ha aire, si no, no podríem respirar! Quan aquest aire es mou, nosaltres notem el vent. Per tant l’expressió correcte serà “avui fa molt vent”!

A continuació, expliquem algunes curiositats relacionades amb el temps, que de ben segur molts de nosaltres hem pogut veure alguna vegada!

Rotllos de neu

Els rotllos de neu són un fenomen natural, que es dóna molt rarament. Quan cau la neu sobre una superfície lliscant, com un terreny herbós inclinat, els vidres del cotxe o un terreny gelat, la gravetat pot “llençar” aquella neu fent-la girar sobre si mateixa. De vegades, al centre queda un buit, donant la típica forma de rosquilla al rotllo de neu. Perquè es formi aquest fenomen, la temperatura i el vent són dos factors molt importants i que han de tenir uns valors determinats. En casos encara més estranys, els forts vents en terrenys plans, poden provocar la concentració de rotllos de neu com els de la fotografia.

Color dels raigs

La majoria de les vegades els raigs són de color blanc, encara que poden tenir qualsevol color dels que apareixen en l’arc de Sant Martí. El color està determinat per molts factors, com ara si aquesta plovent i hi ha pols a l’atmosfera. Si la concentració d’ozó és alta, els raigs tindran una tonalitat blava.

Pedres gegants

La calamarsa gegant es dóna quan hi ha una gran nuvolada, més exactament quan tenim una enorme tempesta anomenada supercèl·lula. En aquest tipus de tempestes, els vents ascendeixen amb moltíssima força, fent que les partícules de gel quedin molt temps sospeses en una zona anomenada de creixement, on tindran suficient temps per a créixer desmesuradament. Un cop el pes de la pedra és tan gran que el vent no la pot suportar, caurà a terra.

Malauradament aquests dies hem viscut una de les pedregades històriques de Catalunya, a la Bisbal d’Empordà..

Anècdotes curtes:

 • Contrari a la creença popular, el llampec viatja des del terra cap amunt no des del núvol cap avall.
 • 9 de cada 10 víctimes d’un raig sobreviuen.
 • En deu minuts, un huracà allibera més energia que totes les armes nuclears del món.
 • Els homes tenen 6 vegades més probabilitats de ser assolits per un llamp que les dones.
 • Els roures són colpejats per un raig més que qualsevol altre arbre.
 • L’aire humit manté millor la calor que l’aire sec.
 • La velocitat d’una gota de pluja típica és de 27 quilòmetres per hora.
 • -40 graus Celsius és igual a -40 graus Fahrenheit.
 • En els arcs de Sant Martí dobles, els colors estan invertits (tal i com podem veure en la fotografia, Diari de Girona).

Anècdotes del Pirineu:

 • S’estima que la cota que rep més precipitació al Pirineu està compresa entre els 1500 i 1800m d’altitud.
 • Els vents superiors als 70km/h sublima una bona part de la neu amb què contacta
 • El Pirineu a l’estiu, és una de les zones d’Europa amb més freqüència de tempestes
 • La presència de brutícia a la neu, fa que es fongui molt més ràpidament.
 • Moltes zones del Pirineu tenen més hores de sol al llarg de l’any que altres indrets, com per exemple la Plana de Vic o la Costa Brava.

.

LLOC: Pirineu

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Tour per la botiga de MeteoPiri...
Pirineus
Pirineus
Ja tenim la botiga oberta i us ensenyem que hi ha a la botiga, en aquet vídeo!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Obrim la botiga de MeteoPirineus
Pirineus
Pirineus
Per fi, després de molts mesos de feina, la botiga definitiva de MeteoPirineus és una realitat! Estem emocionats d'anunciar la inauguració del nostre nou espai aquest divendres.
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: les precipitacion...
Pirineus
Pirineus
Avui volem parlar sobre les precipitacions a la serralada pirinenca! La bellesa del Pirineu com moltes vegades diem, rau en l'abundància de les precipitacions i d'aigua. Descobrim perquè plou, quina relació tenen les muntanyes amb la creació de pluja o neu i quin tipus de precipitació tes pot don...
REPORTATGES: METEOROLOGIA