banner---Encamp-2023

MeteoArticle: Els aigüats de València i del Pirineu: similituds i antecedents històrics

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Els recents aiguats devastadors al País Valencià i zones properes ens han recordat la força imponent de la natura, així com la vulnerabilitat de les nostres infraestructures i de les comunitats davant aquests fenòmens extrems. Curiosament, fa més de quatre dècades, al novembre de 1982, aquesta mateixa regió va patir un altre episodi catastròfic de pluges que va causar estralls similars, només unes setmanes abans d'un desastre sense precedents al Pirineu. Ara, amb l'impacte del canvi climàtic, aquests esdeveniments no només es repeteixen sinó que sovint són més intensos i destructius. Aquest article fa una mirada enrere als aiguats del 1982, que formen part de la memòria col·lectiva, i explora les lliçons apreses i els canvis que hem implementat –o hauríem d’implementar– per mitigar els efectes d'aquests episodis climàtics extrems. Analitzarem les semblances i diferències entre aquell episodi i els esdeveniments actuals i plantejarem conclusions importants per a la protecció del nostre territori i les nostres comunitats.
aiguat valencia 2024

Els aiguats de 1982 al Pirineu van marcar una página negra en la història de la serralada, arrasant poblacions, segant vides i deixant una empremta emocional i econòmica profunda. Tot i que no es pot predir un nou episodi d’aquestes característiques, ni tampoc fer la relació dels actuals aiguats valencians amb un possible temporal al Pirineu, cal recordar el passat per mantenir-nos conscients de la vulnerabilitat del nostre entorn, ser molt conscients que és qüestió de temps que tornem a viure uns nous aiguats i, en conseqüència, aprendre dels errors per estar millor preparats i saber planificar prèviament els manteniments i protocols i els avisos a les persones.

Les Condicions Meteorològiques que han desencadenat la tragèdia de València, i altres indrets del SE de la península Ibèrica

El passat 29 d’octubre de 2024, una depressió aïllada en nivells alts (DANA) va desencadenar precipitacions intenses a la Comunitat Valenciana, afectant especialment les comarques interiors de la Plana d’Utiel-Requena i la Foia de Bunyol. Des de les 5:00 h, un focus convectiu estacionari es va formar a Alzira, creant un “tren de tempestes” que es va desplaçar cap a l’interior. Aquestes condicions, alimentades per vents humits de llevant, van provocar registres històrics, com els 630,6 l/m² en 24 hores a Turís, 491,2 l/m² a Chiva i 409 l/m² a Chera, amb intensitats de més de 100 mm/h en alguns moments. La persistència de les precipitacions va derivar en una crescuda significativa dels rius Magre i Túria, que van arribar a cabals molt elevats, desbordant-se en alguns punts i causant inundacions greus a les zones properes a aquestes conques.

Aquest episodi es va veure intensificat per una inusual aportació de vapor d’aigua a través d’un “riu atmosfèric” procedent de l’Atlàntic, així com per les elevades temperatures del Mediterrani, amb valors prop d’1 ºC per sobre de la mitjana climàtica. Aquestes condicions van afavorir la formació i intensificació de tempestes en una àrea on les pluges torrencials solen concentrar-se més a la costa. Aquest esdeveniment meteorològic, amb impactes similars als episodis d’octubre de 1982 i novembre de 1987, posa de manifest els riscos derivats de les condicions climàtiques actuals i l’alta energia acumulada en el mar.

Curiosament, un dels anteriors grans aigüats anteriors de la mateixa zona, van ser els aigüats del 1982, poques setmanes abans que el Pirineu visqués un dels desastres meteorolològics més importants dels darrers anys.

Les Condicions Meteorològiques que van desencadenar l’aigüat al Pirineu del 1982

L’aiguat del 1982 va ser resultat d’una combinació de fenòmens meteorològics excepcionals:

  • Una borrasca de gran profunditat: Aquesta depressió va assolir gairebé la costa gallega, amb pressions inferiors a 950 hPa en el seu centre, una dada excepcional. El radi de la borrasca era tan ampli que els seus fronts associats van travessar tota la península amb una força inusitada, acompanyats de vents forts de sud i sud-oest.
  • Inestabilitat potencial: Els radiosondejos de l’època a ciutats com Tolosa, Madrid i Palma mostraven que una petita empenta en l’ascens de l’aire podia desencadenar processos convectius profunds, cosa que va contribuir a intensificar les tempestes i les pluges.
  • Advecció d’aire càlid i humit: A nivells baixos de la troposfera, una irrupció sobtada d’aire molt càlid i humit va afectar la zona pirinenca. Aquest aire, en col·lidir amb les muntanyes, va ser forçat a ascendir, provocant precipitacions intenses i persistents.
  • Efecte de barrera orogràfica: Els Pirineus van actuar com a barrera natural, desencadenant i intensificant encara més la pluja en aquests sectors de muntanya, una zona particularment vulnerable per la seva topografia.

Els Fenòmens Meteorològics Extrems i els Seus Efectes

Aquestes condicions van resultar en una sèrie de fenòmens meteorològics i hidrològics extrems, que van causar impactes devastadors:

  • Precipitacions torrencials: En llocs com la Molina, situada a la capçalera del Segre, es van registrar 556 mm de pluja en només 48 hores, unes xifres que van superar àmpliament la capacitat dels rius i torrents de la regió.
  • Vents huracanats: Els vents sinòptics, accelerats per la geografia del terreny, van assolir ratxes de fins a 170 km/h en alguns observatoris de muntanya.
  • Descens sobtat de la pressió atmosfèrica: La pressió va baixar de 20 a 25 hPa en 24 hores. Aquest descens sobtat va generar un fenomen singular: els habitants relataven com les aigües subterrànies van emergir bruscament, omplint els barrancs i torrents gairebé abans que comencés a ploure, una situació que van atribuir a la succió atmosfèrica creada per la caiguda baromètrica en les cavitats càrstiques de la zona.

Efectes Hidrològics i Geomorfològics Extrems

Les conseqüències d’aquests fenòmens es van manifestar amb força a tota la conca del Segre:

  • Crescuda sobtada dels rius i torrents: A causa de les pluges torrencials, els cabals van augmentar dràsticament en molt poc temps, superant en diversos casos els màxims històrics. Per exemple:
    • Noguera Pallaresa
      • La Pobla de Segur: Caudal habitual de 30 m³/s, màxim de 620 m³/s.
      • Camarasa: Caudal habitual de 47 m³/s, màxim de 1.300 m³/s.
    • Segre
      • Puigcerdà: 18 m³/s habitual, 600 m³/s màxim.
      • La Seu d’Urgell: 21 m³/s habitual, 1.000 m³/s màxim.
      • Oliana: 32 m³/s habitual, 2.000 m³/s màxim.
      • Lleida: 140 m³/s habitual, 3.200 m³/s màxim.
    • Ebre
      • Tortosa: 540 m³/s habitual, 3.200 m³/s màxim.
  • Inundació de zones ocupades: Moltes zones prop del riu van quedar inundades, especialment aquelles ocupades per infraestructures humanes en zones d’inundació natural.
  • Corriments de terra i colades de fang: Diversos esllavissaments i colades de fang van destruir nuclis habitats. Un dels més devastadors va ser el de la Guingueta d’Àneu, on encara avui es poden observar els efectes dels materials morrènics desplaçats. Al Pont de Bar, l’esllavissament va obligar a abandonar el poble i a construir un nou nucli en una zona segura.


Les Conseqüències Catastròfiques

Els aiguats de novembre de 1982 van deixar una empremta dolorosa en la història dels Pirineus. A més de les pèrdues materials, es va registrar la pèrdua de 14 vides humanes. Moltes poblacions van quedar incomunicades i aïllades durant dies, i en alguns casos va ser necessària l’evacuació urgent. Les infraestructures viàries van quedar greument danyades, amb carreteres destrossades i ponts arrossegats per l’aigua, fet que va complicar encara més l’arribada d’ajuda a les zones afectades. A més, els serveis bàsics com l’aigua potable i l’electricitat van quedar interromputs durant setmanes, afectant seriosament la vida quotidiana de les persones en aquestes zones muntanyoses.

Impacte Social

Les comunitats van quedar desbordades per la magnitud de la destrucció. La incomunicació va dificultar les tasques de rescat i evacuació, especialment en els punts més remots. La població es va veure desproveïda d’aigua potable, electricitat i altres serveis essencials durant setmanes, fet que va fer que la desesperació s’intensifiqués. Els veïns i les autoritats locals van haver de col·laborar de manera improvisada, amb el suport de voluntaris i organitzacions d’emergència, per a atendre les necessitats més urgents. La destrucció de vies de comunicació va accentuar encara més la sensació d’aïllament que ja patien les poblacions de muntanya, agreujant la seva vulnerabilitat.

Impacte Econòmic

Els danys econòmics van ser massius, amb unes pèrdues estimades en 45.000 milions de pessetes (de 1982) en tota Catalunya. La comarca del Pallars Sobirà, situada a la capçalera de la Noguera Pallaresa, un dels principals afluents del Segre, va ser la més afectada. En aquesta comarca, les pèrdues per habitant es van estimar en 278.000 pessetes, un cost extremadament alt per a una economia rural ja fràgil. A la Guingueta d’Àneu, un municipi especialment afectat per un corriment de terres, el cost de reconstrucció es va disparar fins a les 1.815.000 pessetes per habitant, cosa que va posar en evidència la insuficiència de recursos i infraestructures per fer front a catàstrofes d’aquesta magnitud.

Les infraestructures agrícoles van quedar devastades: camps de cultiu i pastures van ser erosiats i coberts per fang, i el bestiar es va perdre, arruïnant moltes famílies que depenien d’aquests recursos. Els serveis, que començaven a emergir com una font d’ingressos, van quedar paralitzats durant setmanes, amb un impacte directe sobre la ja fràgil economia pirinenca. El turisme, que encara no era tan desenvolupat com en l’actualitat, es va veure greument afectat, amb pèrdues importants per al sector de l’hostaleria i serveis associats.

El Context Humà

L’any 1982, el Pirineu vivia una forta regressió demogràfica. La comarca del Pallars Sobirà, amb una extensió geogràfica de les més grans de Catalunya, tenia un cens de només 5.450 persones. El despoblament afectava ja de manera visible aquestes àrees, fet que dificultava el manteniment d’infraestructures i serveis. Les activitats agrícoles tradicionals s’anaven abandonant progressivament, i tot i que el sector serveis començava a prendre importància, el turisme i les activitats com l’esquí no estaven tan generalitzats com avui. Aquestes circumstàncies socials i econòmiques van fer que les comunitats fossin especialment vulnerables davant una catàstrofe d’aquesta magnitud.

La xarxa viària era deficient, cosa que afegia un obstacle més per a les comunicacions i accentuava la sensació d’aïllament de les zones rurals del Pirineu. Les carreteres eren estretes i, en molts trams, perilloses. Les millores a la xarxa de carreteres espanyoles durant els últims 25 anys han estat enormes, però el 1982, la situació era molt diferent i les infraestructures de transport estaven lluny d’oferir la seguretat i l’accessibilitat que tenen avui dia.

El Context Natural i Geogràfic

Els Pirineus són una regió singularment susceptible als fenòmens meteorològics extrems. La seva geografia, amb valls profundes, pendents pronunciades i materials geològics sovint impermeables, afavoreix el desbordament de rius i els esllavissaments. Aquestes condicions, sumades a la pluja intensa d’aquell novembre, van crear una combinació catastròfica. Els sòls prims de la muntanya es van saturar ràpidament d’aigua, i els barrancs i rierols es van desbordar amb violència. Municipis com la Guingueta d’Àneu van patir greus corriments de terres, posant en perill les vides i les propietats dels seus habitants.

Aquest episodi va subratllar la necessitat de millorar les infraestructures i les polítiques de protecció civil en regions de muntanya per fer front a aquests fenòmens. La catàstrofe de 1982 va marcar un abans i un després en la conscienciació de la vulnerabilitat d’aquest territori, i en la necessitat de desenvolupar plans específics de gestió d’emergències per a aquestes zones tan fràgils.

Conclusió Final

La tragèdia dels aiguats de 1982 ens va deixar una lliçó dolorosa però valuosa: la força de la natura pot superar les infraestructures i les previsions més sofisticades, especialment en territoris muntanyosos com els Pirineus. Malgrat les millores evidents des de llavors, tant a nivell d’infraestructures com de comunicació, encara queda feina per fer. Cal estar preparats i conscienciats, tant a nivell individual com col·lectiu, per minimitzar els possibles efectes devastadors en cas que es torni a produir un episodi similar.

El context actual presenta similituds inquietants amb el de 1982, especialment després de les fortes pluges recents a València i Múrcia, i amb el sòl saturat d’aigua després de setmanes de precipitacions. Això ens ha de recordar la importància d’estar sempre preparats. Si un aiguat intens arribés aquesta tardor, els danys podrien ser greus, ja que la saturació del sòl facilita que tota nova precipitació flueixi directament cap als rius, incrementant el risc de desbordaments.

Actualment, al Pirineu ens trobem amb molts cursos fluvials bruts i infraestructures situades en zones inundables, cosa que incrementa la vulnerabilitat de moltes poblacions. A més, molts municipis pirinencs encara no tenen plans d’emergència municipals per a situacions com riuades, incendis, terratrèmols o nevades (avui el Govern ha dit, que en dos anys estaran obligats els municipis a tenir-los!). Aquesta mancança esdevindria una dificultat important si calgués respondre a una emergència immediata, i podria ser motiu de lamentacions en cas d’una nova catàstrofe.

Aquesta és una crida tant a les administracions com a la societat: és hora d’actuar de manera proactiva, assegurant-nos que els plans d’emergència estan actualitzats i que les persones coneixen els protocols d’actuació. Només amb una preparació adequada, podrem fer front a futurs episodis extrems minimitzant-ne l’impacte i protegint les nostres comunitats.

COMARCA: Pirineu
LLOC: Pirineu

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: Efemèrides Meteor...
Pirineus
La meteorologia ens ofereix un ventall d’esdeveniments extrems que marquen la història de les regions i, sovint, les condicions de vida de les comunitats. Les zones de muntanya, per la seva orografia complexa i característiques úniques, sovint concentren alguns dels fenòmens més impressionants i ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: Curiositats de la...
Pirineus
La neu al Pirineu és un fenomen fascinant que amaga molt més que només fred i precipitacions! Des de les condicions meteorològiques que necessitem perquè un floc de neu es formi, fins als curiosos processos que poden fer desaparèixer la neu en qüestió d'hores, el seu comportament és ple de mister...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: La fiabilitat del...
Pirineus
Pirineus
La meteorologia és una ciència que combina dades, experiència i tecnologia per oferir prediccions acurades. Tot i així, en els darrers anys, els professionals hem notat una disminució en la fiabilitat dels models meteorològics en certes situacions. Aquesta problemàtica s’està intensificant i afec...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA