banner---turisme-alt-urgell2023

MeteoArticle: Els climes de muntanya fent un passeig en el Funicamp (Andorra)

REPORTATGES: CIÈNCIA
Continuem amb els méteo-articles parlant dels diferents estatges que ens ofereix el clima de muntanya, en aquest cas, els que podem observar realitzant una sortida de natura diferent, amb el Funicamp.
funicamp

Si tens planejat fer una estada a Andorra per veure l’immens paisatge pirinenc de la zona, no et pots perdre fer una sortida utiltizant el Funicamp.

El Funicamp és una atracció molt turística d’Andorra a l’estiu per aquells que volen descobrir els paisatges naturals del país, i l’utilitzen per accedir diferents rutes que ofereixen un cop arribes a l’estació superior (estació d’esquí de Grandvalira a 2502 metres). El trajecte dura uns 25 minuts i recorre 6 quilòmetres, tot oferint vistes panoràmiques extraordinàries.

Tenint en compte el clima d’aquests indrets, l’altitud a la qual ens trobem, les irregularitats orogràfiques i les condicions climàtiques locals, es poden trobar vegetacions diferents, amb avetoses i pinedes a les zones de menys altitud, mentre anem perdent de vista la vegetació a mesura que anem ascendint. Amb el Funicamp, es pot apreciar el contrast dels diferents estatges de muntanya que caracteritzen el principat al llarg del seu recorregut, observant principalment:

  • Estatge de montà (Estació inferior): des de l’estació on s’agafa el telecadira per accedir a la part alta de la muntanya, situada a la població d’Encamp, podem observar el típic estatge de montà, propi d’un clima de muntanya i temperat, que es troba a altituds inferiors als 1.700 m en solanes i 1.500 m en obagues. La vegetació que el conforma és de boscos d’arbres de fulla caduca i pinedes de pi roig, que donen la típica coloració de tardor. Les condicions climàtiques afavoreixen que hi hagi una gran diversitat en espècies de plantes. L’empremta de l’home afecta molt el seu desenvolupament, ja que part de les seves àrees han estat substituïdes per paisatges modificats i algunes d’elles han patit tallades importants.
  • Estatge subalpí: La primera parada que realitza el recorregut del Funicamp és a l’estació del mig del trajecte situada a 1.640 m. A partir d’aquest punt, podem començar a veure un canvi en la vegetació que indica el pas de l’estatge de montà a subalpí, normalment ubicat entre l’estatge montà i el límit superior cap als 2.100 m a les obagues i els 2.300 m a les solanes. La vegetació típica d’aquest tipus d’indrets es troba representada per boscos naturals de coníferes, com pins negres i avets. Aquests hàbitats acullen una rica comunitat d’espècies de fauna que troben el refugi i l’aliment necessari per sobreviure a les adversitats de la vida a la muntanya.
  • Estatge alpí: seguint el recorregut fins al final, arribem a l’estació superior a un pas de l’estació d’esquí de GrandValira. Des d’aquí podem apreciar unes vistes increïbles a una altitud de 2.502 m metres, pròpies de l’estatge alpí, que compren normalment entre els 2.300 m als 3.000 m. Aquest últim tipus de paisatge se situa en les parts més altes de la muntanya, amb una vegetació molt caracteritzada per les dures condicions que presenta el clima. Per aquest motiu, hi trobem praderies i absència d’arbres, i les plantes que hi viuen no solen durar molts mesos. 

Les temperatures dels climes de muntanya són generalment fredes al llarg de l’any amb un fort contrast tèrmic quan se’n va la llum del sol. A l’estiu, és d’esperar un clima molt més càlid que a l’hivern, tot i que no sol presentar temperatures superiors als 10 °C. Per tant, s’ha d’anar ben preparat quan es realitzen excursions d’aquest tipus en alta muntanya.

Les precipitacions són abundants gran part de l’any, tant pluja com neu a l’hivern (quan el Funicamp és una porta d’entrada als esquiadors de Granvalira).

Així doncs, si es vol gaudir del paisatge pirinenc del principat, i apreciar els canvis de vegetació que ens ofereixen els diferents climes muntanyosos, és molt recomanable agafar el Funicamp i gaudir d’un dia diferent amb la natura!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

banner---Encamp-2023
Els últims Reportatges publicats:
Què és la pluja àcida?
Pirineu
Peusa
Avui amb els amics de Peusa, us parlem del fenomen conegut com a pluja àcida. Per molts és un element meteorològic que afecta alguns indrets del planeta ocasionalment, provocant destrosses materials i del medi ambient, però la veritat és que no té un origen natural, sinó que és producte de les ac...
REPORTATGES: INICIATIVES
Méteo-Article: Els ovnis del ce...
Pirineus
Pirineus
Molt sovint som visitats pel que popularment s'anomena com "ovnis del cel", un tipus de núvol que per la seva forma i aspecte que ens recorda als plats voladors d'extraterrestres de les pel·lícules de ciència-ficció. Avui, us expliquem què són aquests ovnis i com es formen:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Méteo-Article: Llamps i llampecs
Pirineus
Pirineus
En el reportatge d'avui, us parlem dels llamps i els llampecs, els fenòmens lluminosos que sovint acompanyen a les tempestes i que ens deixen un espectacle visual al cel, sempre que estiguem segurs i protegits dels seus efectes. A continuació, t'expliquem què són, com es formen i quines diferènci...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí