BANNER REPORTATGES

MeteoArticle: exposició sobre el clima del PN del Cadí-Moixeró

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Avui us portem un méteo-article molt especial! Us volem parlar d'un dels projectes que hem estat preparant els últims mesos i que més il·lusió ens fa anunciar-vos. I és que a partir del setembre a l'Espai Ermengol de la Seu d'Urgell, trobareu l'exposició sobre el clima del Parc Natural del Cadí-Moixeró on a través d'espectaculars fotografies i videos explicatius podrem apropar-nos una mica més a la seva meteorologia. Ho veiem a continuació:

Tal i com hem comentat, avui us volem exposar la gran notícia sobre l’exposició que Meteopirineus està preparant amb col·laboració amb el PN del Cadí-Moixeró i l’Espai Ermengol. Aquest parc natural va néixer el juliol de 1983, a partir de la necessitat de protegir aquest territori en concret. Amb una superfície de 41.342 ha -comprenent les comarques de l’Alt Urgell, Berguedà i la Cerdanya-, és converteix en un dels parc naturals més grans de tot Catalunya, a prop del PN de l’Alt Pirineu.

Parlem una mica del seu clima, essent força complex degut a la gran amplitud d’aquest espai natural. És per això que s’ha decidit exposar-l’ho segons les dues estacions més rellevants i diferenciades: l’estiu i l’hivern. Durant l’estació més calorosa però també la més plujosa, el PN del Cadí és transforma en un indret on l’aigua és la principal protagonista. Les tempestes creades majoritàriament pel factor de la calor, durant les tardes apareixen sobre les zones del Pirineu i Prepirineu grans cumulonimbus generats per potents corrents tèrmics que ascendeixen pels vessants de les muntanyes.

Durant l’hivern, trobem una situació totalment oposada. Dies dominats per la presència de la coneguda inversió tèrmica, la qual es caracteritza per l’augment de temperatura amb l’alçada, és a dir, al revés del què seria habitual. Aquest fenomen es crea amb el cel serè i la falta de vent associat a les altes pressions en alçada, afavorint que la temperatura mínima es trobi a les zones baixes, enregistrant valors inferiors que en zones més altes de la muntanya.

Per saber amb més profunditat sobre el clima del Cadí-Moixeró, indrets molt especials o fenomens meteorològics poc comuns de la zona, serà necessari apropar-se fins la Seu d’Urgell per gaudir d’aquesta meravellosa exposició! D’altre banda, alguns dies de setembre l’Albert de Gràcia realitzarà vistes guiades de l’exposició amb alguns detalls i sorpreses que no us podreu perdre. Us hi esperem a tots/es! Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

No et pots perdre…
COMARCA: Pirineu
LLOC: Cadí-Moixeró

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: la inversió tèrmi...
Pirineu
En el méteo-article d'aquesta setmana, tractem el fenomen de la inversió tèrmica, concretament quan es dóna a les valls del Pirineu durant els mesos més freds de l'any, en situacions atmosfèriques d'estabilitat i amb vent encalmat. Ho veiem a continuació:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: el bestiar i el f...
Pirineu
Moltes vegades ens preguntem, com afecta el bestiar que es troba a la intempèrie, les condicions meteorològiques adverses del Pirineu.. Hem preguntat a un bon amic veterinari especialista en bestiar del Pirineu i aquí tenim un resum de tot el que n'ha explicat!
REPORTATGES: CIÈNCIA
La greu sequera al Pirineu i la...
PIRINEU
PIRINEU
La sequera que pateixen algunes zones del Pirineu aquest 2022 ha estat molt notable, especialment entre la primavera i començament de l'estiu, provocant poc cabal als rius i unes reserves dels embassaments molt preocupants. Tenim altres conseqüències negatives de tot plegat, poc cabal als rius és...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí