LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

MeteoArticle: exposició sobre el clima del PN del Cadí-Moixeró

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Avui us portem un méteo-article molt especial! Us volem parlar d'un dels projectes que hem estat preparant els últims mesos i que més il·lusió ens fa anunciar-vos. I és que a partir del setembre a l'Espai Ermengol de la Seu d'Urgell, trobareu l'exposició sobre el clima del Parc Natural del Cadí-Moixeró on a través d'espectaculars fotografies i videos explicatius podrem apropar-nos una mica més a la seva meteorologia. Ho veiem a continuació:

Tal i com hem comentat, avui us volem exposar la gran notícia sobre l’exposició que Meteopirineus està preparant amb col·laboració amb el PN del Cadí-Moixeró i l’Espai Ermengol. Aquest parc natural va néixer el juliol de 1983, a partir de la necessitat de protegir aquest territori en concret. Amb una superfície de 41.342 ha -comprenent les comarques de l’Alt Urgell, Berguedà i la Cerdanya-, és converteix en un dels parc naturals més grans de tot Catalunya, a prop del PN de l’Alt Pirineu.

Parlem una mica del seu clima, essent força complex degut a la gran amplitud d’aquest espai natural. És per això que s’ha decidit exposar-l’ho segons les dues estacions més rellevants i diferenciades: l’estiu i l’hivern. Durant l’estació més calorosa però també la més plujosa, el PN del Cadí és transforma en un indret on l’aigua és la principal protagonista. Les tempestes creades majoritàriament pel factor de la calor, durant les tardes apareixen sobre les zones del Pirineu i Prepirineu grans cumulonimbus generats per potents corrents tèrmics que ascendeixen pels vessants de les muntanyes.

Durant l’hivern, trobem una situació totalment oposada. Dies dominats per la presència de la coneguda inversió tèrmica, la qual es caracteritza per l’augment de temperatura amb l’alçada, és a dir, al revés del què seria habitual. Aquest fenomen es crea amb el cel serè i la falta de vent associat a les altes pressions en alçada, afavorint que la temperatura mínima es trobi a les zones baixes, enregistrant valors inferiors que en zones més altes de la muntanya.

Per saber amb més profunditat sobre el clima del Cadí-Moixeró, indrets molt especials o fenomens meteorològics poc comuns de la zona, serà necessari apropar-se fins la Seu d’Urgell per gaudir d’aquesta meravellosa exposició! D’altre banda, alguns dies de setembre l’Albert de Gràcia realitzarà vistes guiades de l’exposició amb alguns detalls i sorpreses que no us podreu perdre. Us hi esperem a tots/es! Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

No et pots perdre…
COMARCA: Pirineu
LLOC: Cadí-Moixeró

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: el fenomen de la ...
Pluja, és únicament aigua que cau d'un núvol o hi ha més coses que no sabem? Ho parlem a continuació!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: l'efecte albedo a...
Pirineus
Pirineus
En el méteo-article d'aquesta setmana, volem parlar d'un efecte molt comú en terreny nevats amb gran incidència solar, el conegut albedo. Ens hem desplaçat fins al Pla de Beret, per tal d'explicar-vos les principals característiques d'aquest efecte. Ho veiem a continuació:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
La neu al Pirineu oriental
Pirineu de Girona
Com sabem, el Pirineu presenta una variabilitat climàtica molt diversa i amb característiques que el fan molt diferent entre una zona i una altra. Avui volem fer una aproximació al Pirineu més oriental per parlar de les seves peculiaritats climàtiques i de la seva oferta turística vinculada a la ...
REPORTATGES: INICIATIVES