banner---turisme-alt-urgell2023

MeteoArticle: exposició sobre el clima del PN del Cadí-Moixeró

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Avui us portem un méteo-article molt especial! Us volem parlar d'un dels projectes que hem estat preparant els últims mesos i que més il·lusió ens fa anunciar-vos. I és que a partir del setembre a l'Espai Ermengol de la Seu d'Urgell, trobareu l'exposició sobre el clima del Parc Natural del Cadí-Moixeró on a través d'espectaculars fotografies i videos explicatius podrem apropar-nos una mica més a la seva meteorologia. Ho veiem a continuació:

Tal i com hem comentat, avui us volem exposar la gran notícia sobre l’exposició que Meteopirineus està preparant amb col·laboració amb el PN del Cadí-Moixeró i l’Espai Ermengol. Aquest parc natural va néixer el juliol de 1983, a partir de la necessitat de protegir aquest territori en concret. Amb una superfície de 41.342 ha -comprenent les comarques de l’Alt Urgell, Berguedà i la Cerdanya-, és converteix en un dels parc naturals més grans de tot Catalunya, a prop del PN de l’Alt Pirineu.

Parlem una mica del seu clima, essent força complex degut a la gran amplitud d’aquest espai natural. És per això que s’ha decidit exposar-l’ho segons les dues estacions més rellevants i diferenciades: l’estiu i l’hivern. Durant l’estació més calorosa però també la més plujosa, el PN del Cadí és transforma en un indret on l’aigua és la principal protagonista. Les tempestes creades majoritàriament pel factor de la calor, durant les tardes apareixen sobre les zones del Pirineu i Prepirineu grans cumulonimbus generats per potents corrents tèrmics que ascendeixen pels vessants de les muntanyes.

Durant l’hivern, trobem una situació totalment oposada. Dies dominats per la presència de la coneguda inversió tèrmica, la qual es caracteritza per l’augment de temperatura amb l’alçada, és a dir, al revés del què seria habitual. Aquest fenomen es crea amb el cel serè i la falta de vent associat a les altes pressions en alçada, afavorint que la temperatura mínima es trobi a les zones baixes, enregistrant valors inferiors que en zones més altes de la muntanya.

Per saber amb més profunditat sobre el clima del Cadí-Moixeró, indrets molt especials o fenomens meteorològics poc comuns de la zona, serà necessari apropar-se fins la Seu d’Urgell per gaudir d’aquesta meravellosa exposició! D’altre banda, alguns dies de setembre l’Albert de Gràcia realitzarà vistes guiades de l’exposició amb alguns detalls i sorpreses que no us podreu perdre. Us hi esperem a tots/es! Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

No et pots perdre…
COMARCA: Pirineu
LLOC: Cadí-Moixeró

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Comú d'Encamp, exemple clar per...
Comú d'Encamp
Encamp
Anem al comú d'Encamp per parlar de la diferència entre el vessant nord i sud del Pirineu! Aquest comú té la peculiaritat de trobar-se en ambdós vessants del Pirineu, Pas de la Casa al vessant nord i Encamp al vessant sud. Ho expliquem i veiem les diferències tan notòries que hi trobem.
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Què és la pluja àcida?
Pirineu
Peusa
Avui amb els amics de Peusa, us parlem del fenomen conegut com a pluja àcida. Per molts és un element meteorològic que afecta alguns indrets del planeta ocasionalment, provocant destrosses materials i del medi ambient, però la veritat és que no té un origen natural, sinó que és producte de les ac...
REPORTATGES: INICIATIVES
Méteo-Article: Els ovnis del ce...
Pirineus
Pirineus
Molt sovint som visitats pel que popularment s'anomena com "ovnis del cel", un tipus de núvol que per la seva forma i aspecte que ens recorda als plats voladors d'extraterrestres de les pel·lícules de ciència-ficció. Avui, us expliquem què són aquests ovnis i com es formen:
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí