BANNER REPORTATGES

MeteoArticle: la circulació Jet Stream i el “no-hivern”

REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
En el méteo-article d'aquesta setmana, volem parlar de la circulació Jet Stream, i concretament el vòrtex polar. Fa unes setmanes que les ondulacions d'aquesta s'han mantingut tan rectes, que ha generat que no hi hagi arribada de l'ambient fred clàssic de l'hivern, tal i com acostumem a tenir durant els mesos d'hivern. A continuació, entrem en més detalls:
MeteoArticle: la circulació Jet Stream i el “no-hivern”

Tal i com molts hem sentit i observat en el temps meteorològic durant aquests els últims dies, les temperatures d’hivern típiques dels mesos de desembre i gener, s’han vist totalment alterades amb valors més típics dels mesos primaverals. Aquest fet, va molt relacionat amb el corrent Jet Stream, i al mateix temps també amb el vòrtex polar.

Comencem parlant pel Jet Stream, configurat per aquests corrents de vent fixes a uns 10.000 d’altitud, per on solen circular les borrasques d’oest a est, es troben al voltant de la Terra, en ambdós hemisferis i els recorren a gran velocitat. Tot i això, ens concentrem en el que regeix el clima de latituds mitjanes a l’hemisferi N, el qual actualment es troba molt “tens”, donant lloc a que l’aire fred es concentri al voltant del pol N, i no permet que tingui el seu moviment natural ondulat entre hemisferis i latituds. Podem apreciar aquest fenomen, el seu moviment actual (la primera imatge) i un altre escenari, de Jet Ondulat, que crearia més moviment meteorològic sobre el Pirineu.

El Jet Stream poc ondulat i circulant a molt alta latitud, provoca que nosaltres al Pirineu, quedem al marge de totes les borrasques i a més a més, sumant-li la contínua presència de l’anticicló càlid, trencada periòdicament per una petita retirada, en passar les grans borrasques pel nord d’Europa. 

Però que passa amb el vòrtex polar? Aquest vòrtex és un cicló que es troba ubicat de forma persistent molt pròxim als pols terrestres, entre l’alta troposfera i l’estratosfera. Durant l’estiu aquest vòrtex desapareix o es redueix, però durant l’hivern de l’hemisferi N, amb un gradient tèrmic més elevat, és quan trobem les temperatures més extremes o potents. Trobem dos vòrtex, l’antàrtic -més marcat i persistent- i l’àrtic. Aquest segon, es el que s’ubica a latituds N, comportant un augment de les ones de Rossby -en parlarem en un altre méteo-article-, que provoquen el seu continuo trencament. 

A continuació, podem observar el comportament actual del vòrtex polar a través de diferents imatges. Si aquest el trobem amb una forma de donut, ubicat sobre el pol N, representa que es troba totalment compacte i molt fort, amb vents de gran velocitat amb un aire fred que s’hi manté. Destaquem que el vòrtex polar és cíclic, neix als mesos de febrer amb temperatures baixes, que augmenten cap a l’estiu i és redueix a partir del setembre.

Si no és estable, podrem trobar anomalies de temperatura com les que mostrem en aquest mapa del 2020, on ens trobàvem amb unes fortes anomalies -de color blau-, que més endavant va generar una entrada molt freda sobre Àsia i Europa oriental.

Destaquem que una de les funcions dels corrents Jet Stream, és la contenció del vòrtex polar pròxim al pol N. Tot i això, quan aquests corrents tenen grans ondulacions, dona lloc a la possibilitat de que aquesta borrasca o cicló -vòrtex- pugui desplaçar-se més cap al Sud, fent arribar aquests aires tan freds als EUA-Canadà o zona N-est d’Europa, com ja hem vist al Nadal 2022 gèlid de nord Amèrica.

Així doncs, haurem d’estar atents en aquests patrons, ja que podria generar una alteració del patró atmosfèric i portar-nos canvis per les properes setmanes!

Resultat d'imatges per a "vortex polar eua 2019"

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim reportatge!  Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

.

.

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: Curiositats de la...
Pirineus
Sabem que el Pirineu és una serralada on la neu és freqüent, ja que la podem trobar en major o menor quantitat durant bona part de l’any a les seves muntanyes, però de ben segur no coneixem moltes curiositats d’aquest meteor tant apreciat. Anem a descobrir-les!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Grans curiositats meteorològiqu...
Ripollès
Vall de Núria
Avui viatgem fins a l'emblemàtica vall de Núria per parlar del seu clima! Tot amant del Pirineu que hagi visitat la vall haurà quedat bocabadat per la seva bellesa, avui a més, us proposem descobrir alguns dels elements que configuren que aquesta vall, sigui com és, el seu clima!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: el Vent al Pirineu
REPORTATGES: METEOROLOGIA

SUBSCRIU-TE AQUÍ A LA NOSTRA AGENDA D'ACTIVITATS

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí