banner---Encamp-2023

MeteoArticle: la circulació Jet Stream i el “no-hivern”

REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
En el méteo-article d'aquesta setmana, volem parlar de la circulació Jet Stream, i concretament el vòrtex polar. Fa unes setmanes que les ondulacions d'aquesta s'han mantingut tan rectes, que ha generat que no hi hagi arribada de l'ambient fred clàssic de l'hivern, tal i com acostumem a tenir durant els mesos d'hivern. A continuació, entrem en més detalls:
vortexpolar_vent

Tal i com molts hem sentit i observat en el temps meteorològic durant aquests els últims dies, les temperatures d’hivern típiques dels mesos de desembre i gener, s’han vist totalment alterades amb valors més típics dels mesos primaverals. Aquest fet, va molt relacionat amb el corrent Jet Stream, i al mateix temps també amb el vòrtex polar.

Comencem parlant pel Jet Stream, configurat per aquests corrents de vent fixes a uns 10.000 d’altitud, per on solen circular les borrasques d’oest a est, es troben al voltant de la Terra, en ambdós hemisferis i els recorren a gran velocitat. Tot i això, ens concentrem en el que regeix el clima de latituds mitjanes a l’hemisferi N, el qual actualment es troba molt “tens”, donant lloc a que l’aire fred es concentri al voltant del pol N, i no permet que tingui el seu moviment natural ondulat entre hemisferis i latituds. Podem apreciar aquest fenomen, el seu moviment actual (la primera imatge) i un altre escenari, de Jet Ondulat, que crearia més moviment meteorològic sobre el Pirineu.

El Jet Stream poc ondulat i circulant a molt alta latitud, provoca que nosaltres al Pirineu, quedem al marge de totes les borrasques i a més a més, sumant-li la contínua presència de l’anticicló càlid, trencada periòdicament per una petita retirada, en passar les grans borrasques pel nord d’Europa. 

Però que passa amb el vòrtex polar? Aquest vòrtex és un cicló que es troba ubicat de forma persistent molt pròxim als pols terrestres, entre l’alta troposfera i l’estratosfera. Durant l’estiu aquest vòrtex desapareix o es redueix, però durant l’hivern de l’hemisferi N, amb un gradient tèrmic més elevat, és quan trobem les temperatures més extremes o potents. Trobem dos vòrtex, l’antàrtic -més marcat i persistent- i l’àrtic. Aquest segon, es el que s’ubica a latituds N, comportant un augment de les ones de Rossby -en parlarem en un altre méteo-article-, que provoquen el seu continuo trencament. 

A continuació, podem observar el comportament actual del vòrtex polar a través de diferents imatges. Si aquest el trobem amb una forma de donut, ubicat sobre el pol N, representa que es troba totalment compacte i molt fort, amb vents de gran velocitat amb un aire fred que s’hi manté. Destaquem que el vòrtex polar és cíclic, neix als mesos de febrer amb temperatures baixes, que augmenten cap a l’estiu i és redueix a partir del setembre.

Si no és estable, podrem trobar anomalies de temperatura com les que mostrem en aquest mapa del 2020, on ens trobàvem amb unes fortes anomalies -de color blau-, que més endavant va generar una entrada molt freda sobre Àsia i Europa oriental.

Destaquem que una de les funcions dels corrents Jet Stream, és la contenció del vòrtex polar pròxim al pol N. Tot i això, quan aquests corrents tenen grans ondulacions, dona lloc a la possibilitat de que aquesta borrasca o cicló -vòrtex- pugui desplaçar-se més cap al Sud, fent arribar aquests aires tan freds als EUA-Canadà o zona N-est d’Europa, com ja hem vist al Nadal 2022 gèlid de nord Amèrica.

Així doncs, haurem d’estar atents en aquests patrons, ja que podria generar una alteració del patró atmosfèric i portar-nos canvis per les properes setmanes!

Resultat d'imatges per a "vortex polar eua 2019"

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim reportatge!  Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

.

.

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Descobrint les Glaceres Rocallo...
Comú d'Encamp
Andorra
Parlem de les glaceres rocalloses relictes! Aquestes extraordinàries formacions glacials molt presents al Pirineu, encara avui dia son confoses per simples tarteres de muntanya. Volem que tot amant del Pirineu les conegui i per això anem fins al circ de Pessons, del comú d’Encamp d’Andorra, per ...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Méteo-Article: "El vent d'Espan...
Pirineus
Vielha
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar d'un fet meteorològic força comú al Pirineu, i per exempleritzar-lo parlarem del que va succeir el passat mes d'octubre, on a Vielha es van registrar 14 graus més ...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
EXTRAESCOLAR "Ciència, natura i...
Alt Urgell
Meteopirineus (C/Major 10)
Descobreix la Màgia de la Ciència de Muntanya! Extraescolar per a nens i nenes de 6 a 10 anys a La Seu d'Urgell.
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA