Un canvi en les tendències meteorològiques
A MeteoPirineus, sempre hem defensat la importància d’observar les tendències meteorològiques per interpretar el futur a mitjà termini. Un cop establerta una situació meteorològica, la inèrcia és a repetir-la durant una temporada, i això sol comportar èpoques més seques, més càlides, etc.. Ara bé, el canvi climàtic està provocant que aquestes situacions siguin més extremes, o tenim grans bloquejos anticiclònics o passem a l’altre extrem, pas de borrasques potents.
Per exemple, els anticiclons o les famoses dorsals d’altes pressions s’estan posicionant amb més freqüència en patrons de bloqueig, romanent setmanes o fins i tot mesos sobre un mateix indret. Aquest fenomen provoca contrastos extrems: regions que pateixen llargs períodes de sequera mentre que, a pocs quilòmetres, les borrasques desfilen sense pausa, generant un excés de pluja i greus problemes d’inundacions.
Aquest escenari no és només una teoria: ho hem viscut. Catalunya ha experimentat tres anys sota la influència gairebé constant d’un anticicló, que ha provocat la pitjor sequera mai registrada en moltes zones del territori. I aquesta mateixa tardor, el patró ha canviat dràsticament amb el pas de diverses Depressions Aïllades en Nivells Alts (DANES), que han portat pluges torrencials en alguns indrets i desequilibris meteorològics que no havíem vist en dècades.
El problema de les previsions a llarg termini
Aquestes tendències estàtiques i els canvis sobtats redueixen la fiabilitat de les previsions a llarg termini, que ja de per si són més incertes. Ara mateix, predir el comportament del temps a mesos vista és gairebé especulatiu, especialment en un context de fenòmens extrems cada cop més freqüents.
A més, hi ha situacions meteorològiques que, fins i tot a un dia vista, poden fallar! Això evidencia un repte que no havíem experimentat amb tanta intensitat: en casos de fenòmens extrems, els models tenen més dificultats per interpretar la complexitat de les interaccions atmosfèriques.
Des de MeteoPirineus, hem decidit ser transparents amb la comunitat i explicar que aquestes previsions, en l’actualitat, són més una especulació que no pas una eina fiable. Predir què passarà en dos mesos o més no només és un repte científic, sinó que sovint és paper mullat que pot induir a error tant els professionals com el públic general. A MeteoPirineus, creiem que els titulars infundats no aporten res positiu i, a la llarga, només contribueixen a generar desconfiança envers els mitjans meteorològics.
Un compromís amb la informació de qualitat
Fa uns mesos vam deixar de fer previsions meteorològiques a llarg termini. Prioritzem oferir informació meteorològica de qualitat i adaptada a les necessitats dels nostres usuaris. Les previsions que publiquem es basen en els models més recents i fiables, on ens centrem en terminis curts i mitjans, on l’encert és molt més alt.
El nostre compromís per d‘aquí uns mesos, és presentar un seguit de novetats de gran interés per tots vosaltres, on seguirem treballant per adaptar-nos als canvis, utilitzant les eines més innovadores i aportant una visió crítica i transparent de la meteorologia. Al mateix temps, aprofitem l’oportunitat per sensibilitzar sobre la realitat del canvi climàtic i com aquest està afectant el nostre entorn i les nostres previsions.
Conclusió
La meteorologia està en una fase d’adaptació davant dels canvis accelerats del planeta. Des de MeteoPirineus, ens esforcem per adaptar-nos, sent responsables amb la informació que compartim i ajudant la comunitat a comprendre millor les limitacions de la ciència en aquest context. Molt aviat us informarem de totes les novetats que estem preparant. Estem segurs que us encantaran!
Gràcies per confiar en nosaltres com a referent meteorològic. Seguirem informant amb rigor i compromís per estar al vostre costat davant de qualsevol canvi meteorològic que ens porti el futur. 🌍⛅