banner---turisme-alt-urgell2023

MeteoArticle: la històrica borrasca Dennis i el Pirineu

REPORTATGES: METEOROLOGIA
En el méteo-article d'aquesta setmana, volem parlar de les diferents borrasques que han anat afectant l'extrem nord d'Europa durant aquesta meitat del mes de febrer. Fa una setmana, van rebre un temporal força potent anomenant Ciara, que va deixar un temporal molt destacable, però va ser l'aperitiu de la borrasca Dennis, una pertorbació històrica que ha batut rècords en alguns punts d'Islàndia i a les Illes Britàniques.. I tot sembla indicar que tenim unes quantes jornades de temps similar, potents borrasques per allà dalt i aquí al Pirineu? Ho veiem a continuació:
la-borrasca-dennis-tras-el-paso-de-ciara-sobre-las-islas-britanicas-234771-4_768

Tal i com molts hem sentit a les notícies els últims dies, la borrasca Dennis passarà a ser una de les borrasques històriques de les últimes dècades, a l’extrem nord-oest d’Europa i fins i tot, una de les més potents a l’hemisferi nord de la terra a causa de la seva baixíssima pressió atmosfèrica. La seva afectació principal va ser a Islàndia i a la Illes Britàniques, tot i que en general tot l’extrem nord d’Europa s’ha vist afectat per les fortes ventades i les pluges abundants.

Comencem determinant la seva rapidíssima profundització. Anomenem ciclogènesi explosiva, quan la pressió atmosfèrica d’una borrasca, baixa 24 hPa en 24 hores, en el nucli d’aquesta. En el cas de la borrasca Dennis, la pressió atmosfèrica va baixar el doble del necessari per la formació d’aquesta, arribant a un valor de 51 hPa. Segons Ryan Maue, un expert en previsions, la borrasca Dennis ha assolit el tercer mínim de pressió en una pertorbació a nivell Europeu, en concret, a la zona Atlàntic Nord, amb un valor de 919 hPa.  Així doncs, no ens han de sorprendre que els experts ens afirmin els rècords en valors meteorològics, ja que la pertorbació té una potència molt més rellevant que el del temporal Glòria, al seu pas per la Península Ibèrica. 

Molts d’aquests valors, s’han vist generats en gran part pel corrent Jet Stream. Aquests corrents de vent fixes a uns 10.000 d’altitut, per on solen circular les borrasques d’oest a est, es troben al voltant de la Terra, en ambdós hemisferis i els recorren a gran velocitat. Tot i això, ens concentrem en el que regeix el clima de latituds mitjanes a l’hemisferi N, el qual actualment es troba molt “tens”. Això dóna lloc, que l’aire fred es trobi concentrat al voltant del pol N, i no permet que tingui el seu moviment ondulat entre hemisferis i latituds. Podem apreciar aquest fenomen, el seu moviment actual (la primera imatge) i un altre escenari, de Jet Ondulat, com el que vam viure l’any anterior, amb més moviment meteorològic sobre el Pirineu.

Resultat d'imatges per a "et stream polar"

El Jet Stream poc ondulat i circulant a molt alta latitut, provoca que nosaltres al Pirineu, quedem al marge de totes les borrasques i a més a més, sumant-li la contínua presència de l’anticicló càlid, trencada periòdicament per una petita retirada, en passar les grans borrasques pel nord d’Europa. Així doncs tot aquest febrer, estem vivint l’arribada d’anticiclons càlids (especialment els caps de setmana) i després del pas de les grans borrasques, un descens tèrmic que ens arriba de forma indirecte i sense precipitacions remarcables. I així sembla que continuarem unes quantes jornades més, ben bé fins a acabar el mes. Ho seguirem a les previsions. En tot cas, la gran majoria d’ocasions, aquestes situacions tan fortes de Jet tens, acaba en un fort desajustament, que solen dur les grans sorpreses a latituts mitjanes. A veure si estem de sort i tenim alguna gran sorpresa al març.

Anem a parlar de les dades extremes que ha deixat els temporals! 

  • Front de núvols de la borrasca Dennis per sobre tot l’oceà Atlàntic, arribant fins a la zona de Florida (EUA) amb un total de 9.000 km aproximadament. 
  • Altura d’onatge a llocs determinats de fins a 16 metres (dades de l’agència NOAA) -el doble del màxim d’altitud del temporal Glòria (8’4 m)-.
  • Precipitacions fortes a Islàndia i Regne Unit (més de 150 l/m2)
  • Cops de vent molt forts (256 km/h a la muntanya de Hafnarfjall, a Islàndia). 

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim reportatge!  Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

.

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

visit pirineus - meteopirineus catalans
ara-lleida
logo-salomon-time-to-play
Els últims Reportatges publicats:
Comú d'Encamp, exemple clar per...
Comú d'Encamp
Encamp
Anem al comú d'Encamp per parlar de la diferència entre el vessant nord i sud del Pirineu! Aquest comú té la peculiaritat de trobar-se en ambdós vessants del Pirineu, Pas de la Casa al vessant nord i Encamp al vessant sud. Ho expliquem i veiem les diferències tan notòries que hi trobem.
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Què és la pluja àcida?
Pirineu
Peusa
Avui amb els amics de Peusa, us parlem del fenomen conegut com a pluja àcida. Per molts és un element meteorològic que afecta alguns indrets del planeta ocasionalment, provocant destrosses materials i del medi ambient, però la veritat és que no té un origen natural, sinó que és producte de les ac...
REPORTATGES: INICIATIVES
Méteo-Article: Els ovnis del ce...
Pirineus
Pirineus
Molt sovint som visitats pel que popularment s'anomena com "ovnis del cel", un tipus de núvol que per la seva forma i aspecte que ens recorda als plats voladors d'extraterrestres de les pel·lícules de ciència-ficció. Avui, us expliquem què són aquests ovnis i com es formen:
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí