aralleida_bnr animat 1208x250 alpi_nordic

MeteoArticle: la històrica borrasca Dennis i el Pirineu

REPORTATGES: METEOROLOGIA
En el méteo-article d'aquesta setmana, volem parlar de les diferents borrasques que han anat afectant l'extrem nord d'Europa durant aquesta meitat del mes de febrer. Fa una setmana, van rebre un temporal força potent anomenant Ciara, que va deixar un temporal molt destacable, però va ser l'aperitiu de la borrasca Dennis, una pertorbació històrica que ha batut rècords en alguns punts d'Islàndia i a les Illes Britàniques.. I tot sembla indicar que tenim unes quantes jornades de temps similar, potents borrasques per allà dalt i aquí al Pirineu? Ho veiem a continuació:
la-borrasca-dennis-tras-el-paso-de-ciara-sobre-las-islas-britanicas-234771-4_768

Tal i com molts hem sentit a les notícies els últims dies, la borrasca Dennis passarà a ser una de les borrasques històriques de les últimes dècades, a l’extrem nord-oest d’Europa i fins i tot, una de les més potents a l’hemisferi nord de la terra a causa de la seva baixíssima pressió atmosfèrica. La seva afectació principal va ser a Islàndia i a la Illes Britàniques, tot i que en general tot l’extrem nord d’Europa s’ha vist afectat per les fortes ventades i les pluges abundants.

Comencem determinant la seva rapidíssima profundització. Anomenem ciclogènesi explosiva, quan la pressió atmosfèrica d’una borrasca, baixa 24 hPa en 24 hores, en el nucli d’aquesta. En el cas de la borrasca Dennis, la pressió atmosfèrica va baixar el doble del necessari per la formació d’aquesta, arribant a un valor de 51 hPa. Segons Ryan Maue, un expert en previsions, la borrasca Dennis ha assolit el tercer mínim de pressió en una pertorbació a nivell Europeu, en concret, a la zona Atlàntic Nord, amb un valor de 919 hPa.  Així doncs, no ens han de sorprendre que els experts ens afirmin els rècords en valors meteorològics, ja que la pertorbació té una potència molt més rellevant que el del temporal Glòria, al seu pas per la Península Ibèrica. 

Molts d’aquests valors, s’han vist generats en gran part pel corrent Jet Stream. Aquests corrents de vent fixes a uns 10.000 d’altitut, per on solen circular les borrasques d’oest a est, es troben al voltant de la Terra, en ambdós hemisferis i els recorren a gran velocitat. Tot i això, ens concentrem en el que regeix el clima de latituds mitjanes a l’hemisferi N, el qual actualment es troba molt “tens”. Això dóna lloc, que l’aire fred es trobi concentrat al voltant del pol N, i no permet que tingui el seu moviment ondulat entre hemisferis i latituds. Podem apreciar aquest fenomen, el seu moviment actual (la primera imatge) i un altre escenari, de Jet Ondulat, com el que vam viure l’any anterior, amb més moviment meteorològic sobre el Pirineu.

Resultat d'imatges per a "et stream polar"

El Jet Stream poc ondulat i circulant a molt alta latitut, provoca que nosaltres al Pirineu, quedem al marge de totes les borrasques i a més a més, sumant-li la contínua presència de l’anticicló càlid, trencada periòdicament per una petita retirada, en passar les grans borrasques pel nord d’Europa. Així doncs tot aquest febrer, estem vivint l’arribada d’anticiclons càlids (especialment els caps de setmana) i després del pas de les grans borrasques, un descens tèrmic que ens arriba de forma indirecte i sense precipitacions remarcables. I així sembla que continuarem unes quantes jornades més, ben bé fins a acabar el mes. Ho seguirem a les previsions. En tot cas, la gran majoria d’ocasions, aquestes situacions tan fortes de Jet tens, acaba en un fort desajustament, que solen dur les grans sorpreses a latituts mitjanes. A veure si estem de sort i tenim alguna gran sorpresa al març.

Anem a parlar de les dades extremes que ha deixat els temporals! 

  • Front de núvols de la borrasca Dennis per sobre tot l’oceà Atlàntic, arribant fins a la zona de Florida (EUA) amb un total de 9.000 km aproximadament. 
  • Altura d’onatge a llocs determinats de fins a 16 metres (dades de l’agència NOAA) -el doble del màxim d’altitud del temporal Glòria (8’4 m)-.
  • Precipitacions fortes a Islàndia i Regne Unit (més de 150 l/m2)
  • Cops de vent molt forts (256 km/h a la muntanya de Hafnarfjall, a Islàndia). 

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim reportatge!  Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

.

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

visit pirineus - meteopirineus catalans
ara-lleida
logo-salomon-time-to-play
Els últims Reportatges publicats:
Regions climàtiques del Pirineu...
Pirineus
Pirineus
Moltes vegades en les previsions que fem habitualment sobre el temps del Pirineu i Prepirineu català, parlem de vessant nord, vessant sud, Prepirineu, Pirineu occidental, Pirineu oriental, Pirineu axial o Alt Pirineu. Hi ha moltíssimes classificacions que podrien determinar els límits d’aquestes ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: l'efecte "Foehn" ...
Avui tornem a tenir un nou méteo-article, on parlarem d'un fenomen molt comú al Pirineu, el conegut efecte foehn o "föhn". Molts cops al vessant sud el Pirineu, les temperatures són molt superiors que a l'altre vessant de les muntanyes, com per exemple podria passar, entre la Val d'Aran i l'Alta ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: La pressió atmosf...
Pirineus
La pressió atmosfèrica en un punt de l'atmosfera és equivalent al pes de la columna vertical d'aire sobre aquest nivell. Les possibles diferències entre la pressió d'una zona i una altra poden portar amb si moviments horitzontals (vents) i verticals (convecció i subsidència).
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí