banner---Encamp-2023

MeteoArticle: l’anticicló d’hivern i el cabal dels rius del Pirineu

REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
En el méteo-article d'aquesta setmana, volem parlar del cabal dels rius durant els mesos d'hivern, l'estació més seca de tot l'any a gran part del Pirineu català i Andorrà. Sumat a la sequera que ja patim fa mesos, ara li afegim la "sequera" fruit de la clàssica situació anticiclònica habituals de desembre i gener i la presencia de l'aigua disponible a la conca en forma de neu, que provoquen uns valors encara més baixos dels valors del cabals dels rius i embassaments...
font bastareny - meteopirineus catalans

Les rius del Pirineu, estan condicionats bàsicament per la situació meteo viscudes en les darreres setmanes i en l’actualitat. Tal i com hem mencionat anteriorment, l’estació més seca de part del Pirineu oriental (Català i Andorra) és l’hivern, on moltes vegades coincideixen els mínims de precipitació amb els de cabal. A banda de la poca precipitació, el fet de que la majoria de l’aigua disponible de les conques del riu, es trobi en forma de neu, és a dir, en estat sòlid, provoca que no baixi cap al riu, produint així, uns mínims de cabal molt notables. 

Posteriorment, quan comença a augmentar la temperatura, tota aquesta aigua en forma de neu que s’ubica en les zones més muntanyoses, es va fonent, per arribar finalment a les conques dels rius. Aquest fet dóna lloc a un augment dels cabals, arribant a marcar màxims, entre el mes de maig i juny aproximadament. 

Durant l’estiu, ve molt condicionat si l’any és molt tempestuós o no, essent aquesta època la més plujosa de l’any. Així doncs, incrementa el cabal dels rius, superiors durant l’hivern, a causa de les temperatures més elevades i la pluviometria a totes les cotes. 

Com ja sabem, portem un déficit de precipitació molt important al llarg dels darrers dos anys, que han provocat gairebé cap crescuda important dels nostres rius i com a conseqüència, uns embassaments amb nivells històrics de sequera. I la previsió a curt termini és nefasta, poca reserva de neu de moment i poques opcions a grans nevades a curt termini,

Estat embassament Oliana octubre 2022.

Tot i això, els mapes a llarg termini continuen sent una mica optimistes, i sembla que la inpercia tan seca del 2022 no hauria de continuar al llarg d’aquest any i fins i tot, la neu hauria de fer acte de presencia especialment entre febrer i març al Pirineu.

Ja sabem que moltes vegades després de grans sequeres arriben les precipitacions de cop, com la viscuda al gran temporal de neu Glòria del 2020, que va provocar gruixos de neu espectaculars i una primavera on els embassaments van pujar de forma notable gràcies a les fortes reserves de neu. Esperem que d’aquí uns mesos, parlem de la millora de la situació de sequera i recuperem l’abundància d’aigua clàssica dels nostres rius pirinencs!

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió pròxim! Segons les pròximes previsions, sembla que tindrem un cap de setmana menys mogut, tot i que no ens abandonaran les nevades. Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: la distribució pl...
Pirineu
Parlem sobre precipitacions! Ja sabem que no plou de la mateixa manera al Pirineu i especialment, que no ho fa per igual al llarg de l'any.. Uns indrets tenen més precipitació a l'estiu, d'altres es veuen afectats per la ombra pluviomètrica i altres veuen nevar més.. Intentem donar algunes pistes...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Aquest estiu, descobreix MónNat...
Pirineu
MónNatura Pirineus
MónNatura Pirineus, gestionat per la Fundació Catalunya La Pedrera, és un centre de natura en un dels indrets més emblemàtics del Pallars, dedicat a la preservació del medi ambient i a la promoció de la vida sostenible. Aquest centre ofereix una experiència única per a famílies que volen connecta...
REPORTATGES: INICIATIVES
Els orris de la parròquia d’Enc...
Comú d'Encamp
Encamp
Orri és un topònim molt utilitzat als Pirineus, però sovint se'n desconeix el veritable significat. Avui et proposem descobrir-lo a través d'un interessant itinerari a peu per la parròquia d'Encamp, a Andorra. T'hi apuntes?
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA