banner---Encamp-2023

MeteoArticle: l’efecte albedo a les muntanyes del Pirineu

REPORTATGES: METEOROLOGIA
En el méteo-article d'aquesta setmana, volem parlar d'un efecte molt comú en terreny nevats amb gran incidència solar, el conegut albedo. Ens hem desplaçat fins al Pla de Beret, per tal d'explicar-vos les principals característiques d'aquest efecte. Ho veiem a continuació:
Aransa Mirador - MeteoPirineus Catalans

L’efecte albedo s’entén com el resultat del reflex directament cap a l’exterior de la llum del sol, ja que l’energia tèrmica rebota pel color blanc dels terrenys nevats. Això dóna lloc, a que el sòl nevat, no tingui la capacitat per poder-se escalfar. D’aquesta forma, les temperatures en terrenys clars, gelats o nevats, tenen valors molt més baixos. En canvi, quan trobem una zona menys innivada, amb àrees de color marró o verd, capta més aquesta energia tèrmica, s’escalfen i per tant, la seva temperatura augmenta amb l’incidència solar.

Tal i com podeu veure en l’esquema que trobem a continuació, els valors d’albedo són molt més grans en superfícies amb colors clars, que en colors més obscurs. Destacar que el valors aproximat de l’albedo propi de la Terra, és 31%, mentres que el de la neu, es troba entre el 80-95%. 

Trobem l’exemple d’alguns arbres que estan nevats, i durant el dia, les seves fulles de color verd, capten aquesta energia solar, i fonen la neu.  Aquesta passa en estat líquid, formant gotetes d’aigua, que es congelaran si els valors de temperatura de l’exterior són negatius. Així doncs, aquests arbres ofereixen un aspecte molt “nadalenc” amb gotetes gelades a les puntes. Aquesta característica, també es pot observar amb elements que podem trobar enterrats de forma poc profunda a la neu, ja siguin troncs caiguts o blocs rocossos. El seu color, atraurà l’energia solar tèrmica, s’escalfarà i fondrà la neu dels voltants. 

Resumint, si tenim un hivern amb més abundància de neu, les temperatures baixaran més. Aquest fet, també es pot observar amb el fenomen de la inversió tèrmica. En zones planes on el fred de l’hivern queda acumulat en el fons de les valls, si aquell terreny és troba nevat, els valors seran més negatius que si el terreny no estigués innivat. 

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim reportatge! Ens agrada molt poder difondre característiques climàtiques o explicar fenomens meteorològics, que podem observar en el nostre dia a dia al Pirineu. Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

.

.

.

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

logo-salomon-time-to-play
visit pirineus - meteopirineus catalans
ara-lleida
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: Els aigüats de Va...
Pirineu
Pirineu
Els recents aiguats devastadors al País Valencià i zones properes ens han recordat la força imponent de la natura, així com la vulnerabilitat de les nostres infraestructures i de les comunitats davant aquests fenòmens extrems. Curiosament, fa més de quatre dècades, al novembre de 1982, aquesta ma...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: meteorologia i mu...
Pirineu
Pirineu
Avui us portem un nou méteo-article una mica especial. Ens endinsem en les condicions més típiques de la temporada d’hivern al Pirineu, on descobrirem com la neu, el vent o el fred canvien l’escenari i influencien les nostres activitats a l’aire lliure. ❄️🌬️ Prepareu-vos per conèixer les situa...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Descobrint les Glaceres Rocallo...
Comú d'Encamp
Andorra
Parlem de les glaceres rocalloses relictes! Aquestes extraordinàries formacions glacials molt presents al Pirineu, encara avui dia son confoses per simples tarteres de muntanya. Volem que tot amant del Pirineu les conegui i per això anem fins al circ de Pessons, del comú d’Encamp d’Andorra, per ...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA