aralleida_bnr animat 1208x250 alpi_nordic

MeteoArticle: l’efecte “Foehn” al Pirineu

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Avui tornem a tenir un nou méteo-article, on parlarem d'un fenomen molt comú al Pirineu, el conegut efecte foehn o "föhn". Molts cops al vessant sud el Pirineu, les temperatures són molt superiors que a l'altre vessant de les muntanyes, com per exemple podria passar, entre la Val d'Aran i l'Alta Ribagorça, degut a la direcció del vent. Això, és deu, a l'efecte foehn. A continuació, ho veiem:
lenticulars-sobre-Puigmal-MeteoPirineus-Catalans

Tal i com hem vist, l’efecte föhn o foehn, és el reescalfament de les temperatures per efecte dels vents que vénen de l’altre costat de la serralada, donant lloc a valors anormals molt més elevats. En el cas del Pirineu, aquest vent, a la zona del Pallars, pren el nom de fogony o a la Ribagorça i altres indrets, vent de Port. Tot i això, hi ha altres noms més locals a diferents indrets de la serralada pirinenca. Per tal que és produeixi aquest fenomen, calen dos factors bàsics:

  • Una gran serralada, com en el nostre cas els Pirineus, o escala europea, els Alps -fenomen molt comú a la zona-. També es pot donar en serralades més petites, però el resultat serà també menor.
  • Un flux de vent perpendicular a la serralada. És a dir, que vagi en direcció a la serralada, i hagi de superar aquesta per travessar a l’altre vessant. En el cas del Pirineu, el fogony, es sol donar al Pallars Sobirà i a l’Alta Ribagorça, quan parlem de vents de nord; i a la Val d’Aran, amb situació de vents de sud.

Així doncs, per entendre el fenomen de forma més detallada, el föhn es genera quan l’aire en topar amb la muntanya o serralada, tendeix ascendir per superar aquest obstacle. Així doncs, amb aquest ascens, la massa d’aire perd temperatura, a mesura que va agafant alçada. Un cop comença a descendir pel vessant de sotavent, ja superat el cim, la massa d’aire perd humitat, augmentant així la seva temperatura. Així doncs, a l’arribar a la superfície, la temperatura i la humitat és molt més elevada de quan estava al vessant contrari, és a dir, sobrevent.

L’EFECTE FOEHN AL PIRINEU

Com ja hem vist, un factor necessari és la presència d’una serralada o muntanya. Així doncs, el Pirineu, és un indret ideal perquè aquest fenomen hi sigui present. En aquesta serralada, els vents del sud-oest, l’efecte foehn té una elevada presència a la Val d’Aran, dóna lloc a temperatures fins a 10ºC superiors com a màxim, en comparació a zones del Pallars o l’Alta Ribagorça, a la mateixa altitud.

Respecte a la zona del Prepirineu, al vessant sud del Pirineu, amb els vents del nord, on el fogony s’intensifica amb l’efecte venturi. Aquest s’explica a través de la canalització del vent per les diferents valls de la zona, com ara a la vall del Bastareny (Berguedà), valls d’Àneu (Pallars Sobirà), vall de Valira (Alt Urgell) o a les valls del Ter i Freser (Ripollès).

Finalment, parlar de la zona de l’Empordà, és a dir, la zona N de les comarques de Girona, també hi trobem aquest fenomen, però com ja hem comentat, en localitzar-hi serralades de més poca altitud, l’efecte també és molt menor. Cal destacar, també la presència de mestral i tramuntana, que en alguns episodis també ajuda a mantenir la temperatura elevada.

Per acabar, fer menció, que l’efecte föhn està relacionat amb moviments o situacions meteorològiques ciclòniques, ja que perquè la massa d’aire s’elevi i passi la muntanya amb un període curt de temps, val que la circulació de l’aire sigui molt potent. A més a més, l’efecte föhn, moltes vegades dóna situacions de vents lenticulars, molt interessants, que ens deixen grans estampes al cel amb fotografies espectaculars!

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el de la pròxima setmana! Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

.

.

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Regions climàtiques del Pirineu...
Pirineus
Pirineus
Moltes vegades en les previsions que fem habitualment sobre el temps del Pirineu i Prepirineu català, parlem de vessant nord, vessant sud, Prepirineu, Pirineu occidental, Pirineu oriental, Pirineu axial o Alt Pirineu. Hi ha moltíssimes classificacions que podrien determinar els límits d’aquestes ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: La pressió atmosf...
Pirineus
La pressió atmosfèrica en un punt de l'atmosfera és equivalent al pes de la columna vertical d'aire sobre aquest nivell. Les possibles diferències entre la pressió d'una zona i una altra poden portar amb si moviments horitzontals (vents) i verticals (convecció i subsidència).
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: Parlem d'allaus!
Pirineus
Grans acumulacions de neu, neu ventada o altes temperatures, entre altres factors, influeixen en l'augment del risc d'allaus. En el reportatge d'aquesta setmana, volem parlar sobre les allaus, les seves característiques i alguns aspectes per a estar alerta. Ho veiem: Anem a descobrir-les!
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí