banner---Encamp-2023

MeteoArticle: l’efecte “Foehn” al Pirineu

REPORTATGES: METEOROLOGIA
🔥 NOU MÉTEO-ARTICLE: DESCOBRIM L'EFECTE FOEHN! 💨 Has notat mai com, al vessant sud del Pirineu, les temperatures poden ser molt més altes que a l'altre costat de les muntanyes? ❓ Això no és casualitat... És el famós efecte foehn! 🌬️ 🤔 Per què passa? Quan el vent bufa de nord i creua el Pirineu, l'aire es refreda en pujar i deixa la seva humitat (en forma de neu o pluja) al vessant nord. Però quan baixa pel vessant sud, l'aire s’escalfa ràpidament, donant lloc a temperatures més càlides i un clima més sec. 💡 Exemple real: Un dia d’hivern, a la Val d'Aran pots estar amb pluja o neu i 0 °C, mentre que a l'Alta Ribagorça pots gaudir de sol i 10 °C! 🌞❄️ 📌 Vols saber-ne més? Mira l’article complet a la web de MeteoPirineus! 🌐
foehn

Tal i com hem vist, l’efecte föhn o foehn, és el reescalfament de les temperatures per efecte dels vents que vénen de l’altre costat de la serralada, donant lloc a valors anormals molt més elevats. En el cas del Pirineu, aquest vent, a la zona del Pallars, pren el nom de fogony o a la Ribagorça i altres indrets, vent de Port. Tot i això, hi ha altres noms més locals a diferents indrets de la serralada pirinenca. Per tal que és produeixi aquest fenomen, calen dos factors bàsics:

  • Una gran serralada, com en el nostre cas els Pirineus, o escala europea, els Alps -fenomen molt comú a la zona-. També es pot donar en serralades més petites, però el resultat serà també menor.
  • Un flux de vent perpendicular a la serralada. És a dir, que vagi en direcció a la serralada, i hagi de superar aquesta per travessar a l’altre vessant. En el cas del Pirineu, el fogony, es sol donar al Pallars Sobirà i a l’Alta Ribagorça, quan parlem de vents de nord; i a la Val d’Aran, amb situació de vents de sud.

Així doncs, per entendre el fenomen de forma més detallada, el föhn es genera quan l’aire en topar amb la muntanya o serralada, tendeix ascendir per superar aquest obstacle. Així doncs, amb aquest ascens, la massa d’aire perd temperatura, a mesura que va agafant alçada. Un cop comença a descendir pel vessant de sotavent, ja superat el cim, la massa d’aire perd humitat, augmentant així la seva temperatura. Així doncs, a l’arribar a la superfície, la temperatura i la humitat és molt més elevada de quan estava al vessant contrari, és a dir, sobrevent.

L’EFECTE FOEHN AL PIRINEU

Com ja hem vist, un factor necessari és la presència d’una serralada o muntanya. Així doncs, el Pirineu, és un indret ideal perquè aquest fenomen hi sigui present. En aquesta serralada, els vents del sud-oest, l’efecte foehn té una elevada presència a la Val d’Aran, dóna lloc a temperatures fins a 10ºC superiors com a màxim, en comparació a zones del Pallars o l’Alta Ribagorça, a la mateixa altitud.

Respecte a la zona del Prepirineu, al vessant sud del Pirineu, amb els vents del nord, on el fogony s’intensifica amb l’efecte venturi. Aquest s’explica a través de la canalització del vent per les diferents valls de la zona, com ara a la vall del Bastareny (Berguedà), valls d’Àneu (Pallars Sobirà), vall de Valira (Alt Urgell) o a les valls del Ter i Freser (Ripollès).

Finalment, parlar de la zona de l’Empordà, és a dir, la zona N de les comarques de Girona, també hi trobem aquest fenomen, però com ja hem comentat, en localitzar-hi serralades de més poca altitud, l’efecte també és molt menor. Cal destacar, també la presència de mestral i tramuntana, que en alguns episodis també ajuda a mantenir la temperatura elevada.

Per acabar, fer menció, que l’efecte föhn està relacionat amb moviments o situacions meteorològiques ciclòniques, ja que perquè la massa d’aire s’elevi i passi la muntanya amb un període curt de temps, val que la circulació de l’aire sigui molt potent. A més a més, l’efecte föhn, moltes vegades dóna situacions de vents lenticulars, molt interessants, que ens deixen grans estampes al cel amb fotografies espectaculars!

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el de la pròxima setmana! Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: 5 Anys del tempor...
Pirineus
Pirineus
Fa cinc anys, el temporal Glòria va sacsejar Catalunya amb unes condicions meteorològiques completament atípiques per a un mes de gener. Aquest fenomen excepcional, que encara recordem amb fascinació i respecte, va deixar registres de precipitació superiors als 500 mm a l’Alt Empordà i una nevada...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: el mantell nival
pirineus
En méteo-articles d'avui parlarem sobre la neu, però un cop ja està asseguda al sòl, formant el mantell nival. Un munt de característiques, la majoria d'elles relacionades amb el temps, tenen molt a veure amb la seva formació i estabilitat. Anem a parlar d'un dels mons més entusiasmant del Pirin...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Méteo-Article: Els ovnis del ce...
Pirineus
Pirineus
De tant en tant, el cel ens sorprèn amb espectaculars "ovnis" que ens deixen bocabadats. Però, abans que pensis en extraterrestres, deixa'ns explicar-te que aquests misteriosos objectes voladors són, en realitat, uns núvols amb formes tan fascinants que ens recorden als plats voladors de les pel·...
REPORTATGES: METEOROLOGIA