BANNER REPORTATGES

MeteoArticle: les allaus i factors claus

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Aquest final d'any 2019, s'ha caracteritzat per acumulacions rellevants de neu a cotes altes. Aquest fet, les posteriors altes temperatures, entre altres factors que influencien en aquest fenomen, generen un augment del risc d'allaus. En el méteo-article d'aquesta setmana, volem parlar sobre les allaus, les seves característiques i alguns aspectes per estar alerta. Ho veiem:
MeteoArticle: les allaus i factors claus

Ningú hauria d’aventurar-se a les muntanyes nevades sense saber interpretar els senyals de perill del terreny i la neu. A cada ascensió o descens, s’hi dóna una combinació única de factors molt dinàmics i canviants, que poden generar en una mil·lèsima de segon, un fenomen que pot fer-te precipitar muntanya avall. Avui doncs, exposem alguns factors que sempre hauríem de tenir present respecte al perill d’allaus.

FACTORS FÍSICS DEL TERRENY

  • El terreny: Sempre pot amagar trampes com xaragalls o rierols, que formen cavitats que faciliten que la neu s’hi enterri més profundament. Cal tenir en compte també, les zones amb grans roques enterrades, arestes de roques o talussos, ja que tendeixen a ser zones dèbils de càrrega del mantell nival. Passar per sota o pròximes a elles, sempre és un risc que hauríem d’evitar.
  • Morfologia de la zona: Sempre en funció de les condicions nivometeorològiques, en terrenys còncaus, la neu es comprimeix i s’assenta més fàcilment. Mentrestant, en terrenys convexos, la curvatura del terreny, fa de l’indret una zona més propensa de la ruptura de plaques.  
  • “Escarcha” en superfície: Capa fins de cristalls de neu que surten durant les nits clares i fredes. Aquests cristalls no cohesionen bé i tendeixen a crear capes fines i fràgils que poden durar durant setmanes, augmentant que el pas per sobre, pugui trencar-se.
  • L’angle d’inclinació: Segons el grau de pendent d’una pala, hi ha més probabilitats de es produeixi una allau. El grau més propens perquè passi, és de 38º. Tot i això, la majoria d’allaus es produeixen en pales entre 35 i 45º. Destacar que si la inclinació és superior a 45º, es neteja sola.
  • Densitat dels boscos: Un bosc poc dens és una zona de punts dèbils, propensa al desencadenament d’allaus. Cal tenir en compte, la recerca d’un refugi en boscos petits, ja que les allaus destrossen i arrosseguen els arbres.

FACTORS METEOROLÒGICS 

  • Sol: Pot ajudar a cohesionar les capes del mantell nival, fent que sigui més estable. Tot i això, també pot crear crostes de gel que actuen com plans on relliscar -plaques de gel-. 
  • Vent: Aquest pot fer desplaçar grans quantitats de neu i afectar la naturalesa del mantell nival. Les pales carregades de neu ventada poden ser perilloses, mentrestant que les que han set erosionades per aquest són més segures.
  • Les cornises: Són indicadors obvis de la direcció del vent dominant. Grans nevades, forts vents, una recent pujada de les temperatures o caminar -hi sobre, poden generar el trencament de la cornisa i desencadenar una allau.

TIPOLOGIES D’ALLAUS

Hi ha moltes tipologies d’allaus, segons quina forma tenen en desencadenar-se, en quin punt es genera el trencament, la tipologia de neu o la forma que tenen quan s’han produït. Nosaltres però, parlarem de les dues principals que ens podem trobar, complementat amb un esquema d’un article del diari La Vanguardia

  • Les allaus de neu solta o verge: Normalment comencen en un punt en concret i creixen exponencialment durant el seu progressiu descens. Se solen generar, pel pas d’esquiadors que amb els esquís, provoquen el trencament. 
  • Les allaus en placa: Aquesta tipologia es desplacen ràpidament i són les més perilloses. Se solen generar a causa d’una capa de neu cohesionada sobre una capa molt fràgil, poc densa o molt glaçada, amb una inclinació entre 35-45º i sobretot, un factor desencadenant.

Finalment, cal tenir en compte, que durant un descens per una pala carregada de neu amb un grup de persones, cal identificar inicialment les zones segures per baixar i observar el descens dels altres membres del grup. Baixar d’un amb un, minimitza l’exposició del perill del grup i assegura un major nombre de rescatadors en cas que algú quedes enterrat. 

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió pròxim! Podeu veure també, el petit reportatge de l’estació d’Espot Esquí, on també parlem dels allaus i com els gestionen.  Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

MeteoArticle: les allaus i factors claus
MeteoArticle: les allaus i factors claus
MeteoArticle: les allaus i factors claus
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: la contaminació d...
Seguim amb els nostres méteo-articles per tal de crear una consciència ambiental, a través del respecte pel medi ambient i la necessitat del canvi de vida "quotidiana".
REPORTATGES: PENDIENTE REVISION
MeteoArticle: plantes tòxiques ...
Cerdanya
Seguim amb els nostres méteo-articles, on avui us volem parlar d'algunes plantes molt tòxiques i perilloses ubicades al nostre Pirineu i Prepirineu. Parlem de la Tora blava (Aconitum napellus) i de la Pampa del Caucas (Heracleum mantegazzianum), plantes boniques i de mides rellevants, que podem t...
REPORTATGES: CIÈNCIA
MeteoArticle: diferència climàt...
Pirineus
Molts dies durant les previsions d'hivern especialment, escoltem que els pronòstics del temps parlen de situacions de temps diferents entre el vessant Nord i Sud del Pirineu. Aquesta diferència de situació meteorològica, és donada perquè els vents predominants del Pirineu comporten diferents tipu...
REPORTATGES: PENDIENTE REVISION

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí