LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

MeteoArticle: les allaus i factors claus

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Abans de començar la temporada de butlletins de perill d'allaus que fem cada any a MeteoPirineus, us volem parlar en el méteo-article d'aquesta setmana, sobre les allaus, les seves característiques i alguns aspectes per estar alerta. Ho veiem:
allaus_meteopirineus2018

Ningú hauria d’aventurar-se a les muntanyes nevades sense saber interpretar els senyals de perill del terreny i la neu. A cada ascensió o descens, s’hi dóna una combinació única de factors molt dinàmics i canviants, que poden generar en una mil·lèsima de segon, un fenomen que pot fer-te precipitar muntanya avall. Avui doncs, exposem alguns factors que sempre hauríem de tenir present respecte al perill d’allaus.

FACTORS FÍSICS DEL TERRENY

  • El terreny: Sempre pot amagar trampes com xaragalls o rierols, que formen cavitats que faciliten que la neu s’hi enterri més profundament. Cal tenir en compte també, les zones amb grans roques enterrades, arestes de roques o talussos, ja que tendeixen a ser zones dèbils de càrrega del mantell nival. Passar per sota o pròximes a elles, sempre és un risc que hauríem d’evitar.
  • Morfologia de la zona: Sempre en funció de les condicions nivometeorològiques, en terrenys còncaus, la neu es comprimeix i s’assenta més fàcilment. Mentrestant, en terrenys convexos, la curvatura del terreny, fa de l’indret una zona més propensa de la ruptura de plaques.  
  • “Escarcha” en superfície: Capa fins de cristalls de neu que surten durant les nits clares i fredes. Aquests cristalls no cohesionen bé i tendeixen a crear capes fines i fràgils que poden durar durant setmanes, augmentant que el pas per sobre, pugui trencar-se.
  • L’angle d’inclinació: Segons el grau de pendent d’una pala, hi ha més probabilitats de es produeixi una allau. El grau més propens perquè passi, és de 38º. Tot i això, la majoria d’allaus es produeixen en pales entre 35 i 45º. Destacar que si la inclinació és superior a 45º, es neteja sola.
  • Densitat dels boscos: Un bosc poc dens és una zona de punts dèbils, propensa al desencadenament d’allaus. Cal tenir en compte, la recerca d’un refugi en boscos petits, ja que les allaus destrossen i arrosseguen els arbres.

FACTORS METEOROLÒGICS 

  • Sol: Pot ajudar a cohesionar les capes del mantell nival, fent que sigui més estable. Tot i això, també pot crear crostes de gel que actuen com plans on relliscar -plaques de gel-. 
  • Vent: Aquest pot fer desplaçar grans quantitats de neu i afectar la naturalesa del mantell nival. Les pales carregades de neu ventada poden ser perilloses, mentrestant que les que han set erosionades per aquest són més segures.
  • Les cornises: Són indicadors obvis de la direcció del vent dominant. Grans nevades, forts vents, una recent pujada de les temperatures o caminar -hi sobre, poden generar el trencament de la cornisa i desencadenar una allau.

TIPOLOGIES D’ALLAUS

Hi ha moltes tipologies d’allaus, segons quina forma tenen en desencadenar-se, en quin punt es genera el trencament, la tipologia de neu o la forma que tenen quan s’han produït. Nosaltres però, parlarem de les dues principals que ens podem trobar, complementat amb un esquema d’un article del diari La Vanguardia

  • Les allaus de neu solta o verge: Normalment comencen en un punt en concret i creixen exponencialment durant el seu progressiu descens. Se solen generar, pel pas d’esquiadors que amb els esquís, provoquen el trencament. 
  • Les allaus en placa: Aquesta tipologia es desplacen ràpidament i són les més perilloses. Se solen generar a causa d’una capa de neu cohesionada sobre una capa molt fràgil, poc densa o molt glaçada, amb una inclinació entre 35-45º i sobretot, un factor desencadenant.

Finalment, cal tenir en compte, que durant un descens per una pala carregada de neu amb un grup de persones, cal identificar inicialment les zones segures per baixar i observar el descens dels altres membres del grup. Baixar d’un amb un, minimitza l’exposició del perill del grup i assegura un major nombre de rescatadors en cas que algú quedes enterrat. 

Si t’agrada o vols aprendre més sobre les allaus i la neu al Pirineu, recorda que tens disponible el curs de NIVOMETEOROLOGIA online i al teu ritme, de MeteoPirineus. Si has llegit aquest article i el vols al 40%, escrius-nos a info@meteopirineuscatalans.com!

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió pròxim! Podeu veure també, el petit reportatge de l’estació d’Espot Esquí, on també parlem dels allaus i com els gestionen.  Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

logo-ara-lleida
visit pirineus - meteopirineus catalans
logo-salomon
Els últims Reportatges publicats:
La botiga de MeteoPirineus
Pirineus
Pirineus
Molts de vosaltres ens demaneu informació relacionada amb la nostra botiga de MeteoPirineus de la Seu d'Urgell! Tenim moltes novetats per aquestes properes setmanes, abans de començar les obres definitives del local! Us ho expliquem tot a:
REPORTATGES: INICIATIVES
Com estalviar en calefacció?
Pirineu
Peusa
El reportatge d'aquesta setmana, amb els amics de Peusa us expliquem com podem estalviar en calefacció de cara la temporada d'hivern, de manera que puguem reduir la despesa energètica i econòmica, alhora que reduirem la nostra petjada ecològica per escalfar-nos!
REPORTATGES: INICIATIVES
Méteo-Article: Com serà l'hiver...
Pirineus
Pirineus
Especial méteo-articles el d'avui. Com cada any abans de l'arribada de l'hivern, analitzem els diversos escenaris plantejats pels diversos mapes del temps a llarg termini i intentem esbrinar com sembla que serà aquest hivern al Pirineu! Us convidem a entreveure com pinta meteorològicament parlant...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí