banner---Encamp-2023

MeteoArticle: les allaus i factors claus

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Abans de començar la temporada de butlletins de perill d'allaus que fem cada any a MeteoPirineus, us volem parlar en el méteo-article d'aquesta setmana, sobre les allaus, les seves característiques i alguns aspectes per estar alerta. Ho veiem:
allaus_meteopirineus2018

Ningú hauria d’aventurar-se a les muntanyes nevades sense saber interpretar els senyals de perill del terreny i la neu. A cada ascensió o descens, s’hi dóna una combinació única de factors molt dinàmics i canviants, que poden generar en una mil·lèsima de segon, un fenomen que pot fer-te precipitar muntanya avall. Avui doncs, exposem alguns factors que sempre hauríem de tenir present respecte al perill d’allaus.

FACTORS FÍSICS DEL TERRENY

  • El terreny: Sempre pot amagar trampes com xaragalls o rierols, que formen cavitats que faciliten que la neu s’hi enterri més profundament. Cal tenir en compte també, les zones amb grans roques enterrades, arestes de roques o talussos, ja que tendeixen a ser zones dèbils de càrrega del mantell nival. Passar per sota o pròximes a elles, sempre és un risc que hauríem d’evitar.
  • Morfologia de la zona: Sempre en funció de les condicions nivometeorològiques, en terrenys còncaus, la neu es comprimeix i s’assenta més fàcilment. Mentrestant, en terrenys convexos, la curvatura del terreny, fa de l’indret una zona més propensa de la ruptura de plaques.  
  • “Escarcha” en superfície: Capa fins de cristalls de neu que surten durant les nits clares i fredes. Aquests cristalls no cohesionen bé i tendeixen a crear capes fines i fràgils que poden durar durant setmanes, augmentant que el pas per sobre, pugui trencar-se.
  • L’angle d’inclinació: Segons el grau de pendent d’una pala, hi ha més probabilitats de es produeixi una allau. El grau més propens perquè passi, és de 38º. Tot i això, la majoria d’allaus es produeixen en pales entre 35 i 45º. Destacar que si la inclinació és superior a 45º, es neteja sola.
  • Densitat dels boscos: Un bosc poc dens és una zona de punts dèbils, propensa al desencadenament d’allaus. Cal tenir en compte, la recerca d’un refugi en boscos petits, ja que les allaus destrossen i arrosseguen els arbres.

FACTORS METEOROLÒGICS 

  • Sol: Pot ajudar a cohesionar les capes del mantell nival, fent que sigui més estable. Tot i això, també pot crear crostes de gel que actuen com plans on relliscar -plaques de gel-. 
  • Vent: Aquest pot fer desplaçar grans quantitats de neu i afectar la naturalesa del mantell nival. Les pales carregades de neu ventada poden ser perilloses, mentrestant que les que han set erosionades per aquest són més segures.
  • Les cornises: Són indicadors obvis de la direcció del vent dominant. Grans nevades, forts vents, una recent pujada de les temperatures o caminar -hi sobre, poden generar el trencament de la cornisa i desencadenar una allau.

TIPOLOGIES D’ALLAUS

Hi ha moltes tipologies d’allaus, segons quina forma tenen en desencadenar-se, en quin punt es genera el trencament, la tipologia de neu o la forma que tenen quan s’han produït. Nosaltres però, parlarem de les dues principals que ens podem trobar, complementat amb un esquema d’un article del diari La Vanguardia

  • Les allaus de neu solta o verge: Normalment comencen en un punt en concret i creixen exponencialment durant el seu progressiu descens. Se solen generar, pel pas d’esquiadors que amb els esquís, provoquen el trencament. 
  • Les allaus en placa: Aquesta tipologia es desplacen ràpidament i són les més perilloses. Se solen generar a causa d’una capa de neu cohesionada sobre una capa molt fràgil, poc densa o molt glaçada, amb una inclinació entre 35-45º i sobretot, un factor desencadenant.

Finalment, cal tenir en compte, que durant un descens per una pala carregada de neu amb un grup de persones, cal identificar inicialment les zones segures per baixar i observar el descens dels altres membres del grup. Baixar d’un amb un, minimitza l’exposició del perill del grup i assegura un major nombre de rescatadors en cas que algú quedes enterrat. 

Si t’agrada o vols aprendre més sobre les allaus i la neu al Pirineu, recorda que tens disponible el curs de NIVOMETEOROLOGIA online i al teu ritme, de MeteoPirineus. Si has llegit aquest article i el vols al 40%, escrius-nos a info@meteopirineuscatalans.com!

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió pròxim! Podeu veure també, el petit reportatge de l’estació d’Espot Esquí, on també parlem dels allaus i com els gestionen.  Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

logo-ara-lleida
visit pirineus - meteopirineus catalans
logo-salomon
Els últims Reportatges publicats:
EXTRAESCOLAR "Ciència, natura i...
Alt Urgell
Meteopirineus (C/Major 10)
Descobreix la Màgia de la Ciència de Muntanya! Extraescolar per a nens i nenes de 6 a 10 anys a La Seu d'Urgell.
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Les illes de calor dels princip...
Parc Natural Cadí - Moixeró
Recuperem el resultat de les illes de calor que vam mesurar amb l'ajuda de voluntaris, al Parc Natural del Cadí - Moixeró! No us perdeu les conclusions de quines són les zones més càlides i més fredes de la Seu d'Urgell, Bagà i Bellver de Cerdanya!
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Descobreix Bellver de Cerdanya:...
Cerdanya
Bellver de Cerdanya
Bellver de Cerdanya és un dels tresors més ben guardats del Pirineu català. Aquest municipi, situat a la comarca de la Cerdanya, ofereix una gran varietat de propostes turístiques per a tots els gustos i edats. Des de la visita de pobles encantadors fins a la descoberta d'esglésies històriques, m...
REPORTATGES: INICIATIVES