LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

MéteoArticle: les crescudes dels rius i el risc d’inundacions

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar del cabal dels rius, les seves crescudes i el risc d'inundacions en alguns indrets. Com s'han de gestionar aquests fenomens naturals? A continuació, entrem en detalls:
ordesa-4953750_1280

Tal i com hem comentat, avui us volem dels cabals dels rius, l’augment d’aquest i el risc d’inundació que pot afectar molts indrets en un temps molt breu. Els rius i els seus canals, marges i bardisses són uns ecosistemes, que no només canviaran a causa de la seva pròpia dinàmica natural, sinó que també de forma molt rellevant a causa de l’aprofitament pels éssers humans. 

L’ecosistema fluvial és molt dinàmic i complex on s’hi integren aspectes ambientals, econòmics i culturals. La seva relació amb l’aigua constitueix el seu paisatge dinàmic i hi ha un equilibri entre la dinàmica fluvial activa i el desenvolupament oposat. Per tant, la influència de la vegetació és tan forta com la de la hidrologia. Aquest últim produeix canvis dinàmics de pressió, canvis i espai ocupats per l’aigua, independentment de la naturalesa fa que vagi canviant del sistema fluvial al llarg del temps segons els cabals i les seves crescudes -temps de retorn-. 

El gran motor de la dinàmica fluvial són les crescudes. Un riu sense crescudes és un riu mort. Aquest és un dels principals impactes dels embassaments: l’eliminació o reducció de les crescudes naturals, constructores de les lleres i de tot el sistema fluvial. Sense crescudes no és possible la dinàmica geomorfològica i sense aquesta i sense la llibertat que la garanteix, el riu ja no és un riu i no és viable cap ecosistema associat. Experts expliquen que són precisament les crescudes fluvials els mecanismes que té el riu per netejar periòdicament el seu propi llit, llit que serveix per transportar aigua, sediments i éssers vius, i amb la seva pròpia morfologia, dissenyada per si mateix, i amb l’ajuda de la vegetació de ribera, és capaç d’auto-regular l’excés de cabal.

Finalment, parlar de la resposta al risc d’inundacions, que ha estat inevitablement, la construcció de noves grans infraestructures i de defenses estructurals (motes, barreres, canalitzacions, entre d’altres). A més dels efectes negatius sobre aquests sistemes naturals tan valuosos i que tants serveis ens aporten, les mesures estructurals incideixen en la circulació dels sediments . Aquestes es veuen alterats localment tots els processos d’erosió i sedimentació, a més de modificar el recorregut natural o dibuix fluvial de molts rius. A continuació, per acabar podem veure a través del següent esquema les problemàtiques que es van encadenant degut a la mala gestió de les inundacions i les crescudes dels rius:

Esperem que el meteo-article d’aquesta setmana us hagi agradat molt, i espereu amb la mateixa il·lusió que nosaltres el següent! Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

.

.

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

736373_69c70f28a9dc43acadd8f46bf3c4a7f9_mv2
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: el fenomen de la ...
Pluja, és únicament aigua que cau d'un núvol o hi ha més coses que no sabem? Ho parlem a continuació!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: l'efecte albedo a...
Pirineus
Pirineus
En el méteo-article d'aquesta setmana, volem parlar d'un efecte molt comú en terreny nevats amb gran incidència solar, el conegut albedo. Ens hem desplaçat fins al Pla de Beret, per tal d'explicar-vos les principals característiques d'aquest efecte. Ho veiem a continuació:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
La neu al Pirineu oriental
Pirineu de Girona
Com sabem, el Pirineu presenta una variabilitat climàtica molt diversa i amb característiques que el fan molt diferent entre una zona i una altra. Avui volem fer una aproximació al Pirineu més oriental per parlar de les seves peculiaritats climàtiques i de la seva oferta turística vinculada a la ...
REPORTATGES: INICIATIVES