BANNER REPORTATGES

MéteoArticle: les crescudes dels rius i el risc d’inundacions

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar del cabal dels rius, les seves crescudes i el risc d'inundacions en alguns indrets. Com s'han de gestionar aquests fenomens naturals? A continuació, entrem en detalls:
MéteoArticle: les crescudes dels rius i el risc d’inundacions

Tal i com hem comentat, avui us volem dels cabals dels rius, l’augment d’aquest i el risc d’inundació que pot afectar molts indrets en un temps molt breu. Els rius i els seus canals, marges i bardisses són uns ecosistemes, que no només canviaran a causa de la seva pròpia dinàmica natural, sinó que també de forma molt rellevant a causa de l’aprofitament pels éssers humans. 

L’ecosistema fluvial és molt dinàmic i complex on s’hi integren aspectes ambientals, econòmics i culturals. La seva relació amb l’aigua constitueix el seu paisatge dinàmic i hi ha un equilibri entre la dinàmica fluvial activa i el desenvolupament oposat. Per tant, la influència de la vegetació és tan forta com la de la hidrologia. Aquest últim produeix canvis dinàmics de pressió, canvis i espai ocupats per l’aigua, independentment de la naturalesa fa que vagi canviant del sistema fluvial al llarg del temps segons els cabals i les seves crescudes -temps de retorn-. 

El gran motor de la dinàmica fluvial són les crescudes. Un riu sense crescudes és un riu mort. Aquest és un dels principals impactes dels embassaments: l’eliminació o reducció de les crescudes naturals, constructores de les lleres i de tot el sistema fluvial. Sense crescudes no és possible la dinàmica geomorfològica i sense aquesta i sense la llibertat que la garanteix, el riu ja no és un riu i no és viable cap ecosistema associat. Experts expliquen que són precisament les crescudes fluvials els mecanismes que té el riu per netejar periòdicament el seu propi llit, llit que serveix per transportar aigua, sediments i éssers vius, i amb la seva pròpia morfologia, dissenyada per si mateix, i amb l’ajuda de la vegetació de ribera, és capaç d’auto-regular l’excés de cabal.

Finalment, parlar de la resposta al risc d’inundacions, que ha estat inevitablement, la construcció de noves grans infraestructures i de defenses estructurals (motes, barreres, canalitzacions, entre d’altres). A més dels efectes negatius sobre aquests sistemes naturals tan valuosos i que tants serveis ens aporten, les mesures estructurals incideixen en la circulació dels sediments . Aquestes es veuen alterats localment tots els processos d’erosió i sedimentació, a més de modificar el recorregut natural o dibuix fluvial de molts rius. A continuació, per acabar podem veure a través del següent esquema les problemàtiques que es van encadenant degut a la mala gestió de les inundacions i les crescudes dels rius:

Esperem que el meteo-article d’aquesta setmana us hagi agradat molt, i espereu amb la mateixa il·lusió que nosaltres el següent! Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

.

.

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

MéteoArticle: les crescudes dels rius i el risc d’inundacions
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: la inversió tèrmi...
Pirineu
En el méteo-article d'aquesta setmana, tractem el fenomen de la inversió tèrmica, concretament quan es dóna a les valls del Pirineu durant els mesos més freds de l'any, en situacions atmosfèriques d'estabilitat i amb vent encalmat. Ho veiem a continuació:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: el bestiar i el f...
Pirineu
Moltes vegades ens preguntem, com afecta el bestiar que es troba a la intempèrie, les condicions meteorològiques adverses del Pirineu.. Hem preguntat a un bon amic veterinari especialista en bestiar del Pirineu i aquí tenim un resum de tot el que n'ha explicat!
REPORTATGES: CIÈNCIA
La greu sequera al Pirineu i la...
PIRINEU
PIRINEU
La sequera que pateixen algunes zones del Pirineu aquest 2022 ha estat molt notable, especialment entre la primavera i començament de l'estiu, provocant poc cabal als rius i unes reserves dels embassaments molt preocupants. Tenim altres conseqüències negatives de tot plegat, poc cabal als rius és...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí