A gran part del Pirineu trobem a cotes superiors als 1.700 – 2.000m, unes formacions rocoses molt curioses a tocar dels vessants de les parets més escarpades, que moltes vegades el muntanyenc confon amb una simple tartera, però realment ens trobem a davant d’un fòssil glacial molt representatiu al Pirineu, les glaceres rocalloses.
Ens anem a visitar una de les més vistoses, les que trobem al circ glacial de Pessons a Encamp, molt coneguts pels seus estanys però no pas per aquestes evidencies glacials tan magnífiques que hi trobem.
Aquestes glaceres rocalloses són llengües de gel que discorrien amb molta lentitud pels vessants, i que tenen una gran peculiaritat, tot i tenir gel, el seu volum està format en gran part per roques.
Per què es forma una glacera rocallosa?
La raó és sencilla, perquè el clima era molt sec i fred. Per tenir presencia de gel per fer una glacera la temperatura havia de ser lògicament més freda, però si tinguéssim les precipitacions actuals, tindríem formació de glaceres blanques, les clàssiques que coneixem actualment on tenim gel com a element predominant. En tenir nevades poc abundants i fred extrem, la neu dels vessants s’acumula al seu peu formant gel glacial i es barreja amb la caiguda de pedres, lliscant lentament en un dens flux que per gravetat anirà descendint vessant avall. Us deixem les imatges de satèl·lit de Pessons, per veure aquests fluxos tan visibles.
Podem comprovar que majoritàriament els trobem en els vessants orientats al nord (més freds) i que presenta una formació lobular que els diferenciarà directament d’una simple tartera, ja que ens indica que s’han generat pel flux de gel. Si som observadors, comprovarem que l’estany superior del circ, està literalment menjat per una d’aquestes llengües glacials.
Glacera rocallosa o tartera?
Així doncs, si mai dubtem si ens trobem davant d’una glacera rocallosa o d’una tartera, primer de tot mirarem si veiem les formacions lobulars en el seu interior i segon, analitzarem si aquells blocs de pedra han pogut rodolar des de la paret fins al punt on actualment es troba. Moltes vegades parlem de desenes o centenars de quilòmetres, com aquest exemple que trobem a la vall de Madriu.
Pel que fa les litologies, les glaceres rocalloses formades per blocs de granit o gneis són les millor conservades i que podem apreciar millor al Pirineu. Les de roques metamòrfiques son menys evidents i les calcaries són menys visibles, ja que les roques són molt més solubles i perden les morfologies d’ona de les glaceres rocalloses.
Es troben actives aquestes glaceres rocalloses?
Però, aquestes glaceres rocalloses que trobem a Pessons i bona part del Pirineu, tenen gel al seu interior? es troben actives? Doncs no, podríem dir que veiem tan sol la muda de la pell com si d’una serp es tractés! És per això que avui podem dir que trobem glaceres rocalloses relictes i tan sols en tenim de realment actives al Pirineu tres, una a Besiberris, una a Posets i una darrera a Cotiella.
Quan es van formar?
Fa 11.000 anys vam tenir un gran impuls fred que afectà al Pirineu en un clima molt sec, i que va provocar la formació d’aquestes glaceres relictes que trobem per tot el Pirineu. La posterior pujada de temperatura va fer que anés fonent el gel al seu interior, deixant únicament la formació rocosa que la formava com a testimoni actual i per contra, es formessin glaceres blanques a cotes més altes, donat a la més abundancia de nevades, que han arribat fins a l’actualitat. Aquestes molt probablement, han substituït o desfet les glaceres rocolloses que hi havia a les cotes més altes del Pirineu.
Però, perquè trobem actualment glaceres rocalloses en alguns punts del Pirineu?
Perquè la seva àrea de recarrega de neu o és petita (insuficient per formar una glacera blanca) o tenim una font de caiguda de blocs molt important, el que comporta que al gel format per compactació de la neu, haguem de sumar una gran quantitat de rocs.
Les podem visitar?
Lògicament, tenim un munt d’exemples especialment als massissos granítics del Pirineu. Us recomanem fortament la visita al circ glacial de Pessons, on gaudir dels seus estanys i també de les glaceres que trobareu al sud!
A banda, a les nostres experiències que organitzem, oferim habitualment visites en aquestes antigues glaceres per entendre el seu funcionament i parlar de la seva història. Si teniu ganes de venir amb nosaltres, us esperem!
.
.