banner---Encamp-2023

MeteoArticle: meteorologia i muntanya

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Avui us portem un nou méteo-article una mica especial. Ens endinsem en les condicions més típiques de la temporada d’hivern al Pirineu, on descobrirem com la neu, el vent o el fred canvien l’escenari i influencien les nostres activitats a l’aire lliure. ❄️🌬️ Prepareu-vos per conèixer les situacions meteorològiques més habituals que ens trobarem i com adaptar-nos-hi per gaudir al màxim d’aquest entorn natural tan especial! 🌲🏔️
estany vall de boi - meteopirineus

Durant les excursions a la muntanya, és molt freqüent que el temps canviï de manera sobtada, sovint sorprenent-nos quan menys ho esperem. Encara que al matí el cel sigui clar i el dia prometedor, en pocs moments pot transformar-se en un clima advers. Així doncs, les condicions meteorològiques en zones de muntanya es caracteritzen per una gran inestabilitat i rapidesa de canvi!

Per això, és essencial assegurar-se de les prediccions abans de sortir de casa, però també tenir molt en compte els fenòmens locals que sovint no es reflecteixen en les dades generals. La morfologia de cada indret i la variació en altitud influeixen directament en el clima d’una zona concreta.

LES SITUACIONS METEOROLÒGIQUES AL PIRINEU

A continuació, presentem un petit recull de situacions meteorològiques generals que influeixen directament en el temps i el clima de tota la serralada del Pirineu, des de Guipúscoa fins al Mediterrani. Descobrim-les:

Anticiclons: Són àrees d’altes pressions caracteritzades per un descens de l’aire a les capes altes de l’atmosfera, cosa que dissipa els núvols i dóna lloc a períodes de temps estable. El més conegut al Pirineu és l’anticicló de les Açores, que sol proporcionar bon temps a tota la regió.

  • Estiu: Tot i que aquest anticicló garanteix estabilitat, la calor estival afavoreix la formació de grans nuvolades que poden descarregar pluja i tempestes a les zones de muntanya.
  • Hivern: Durant els mesos de desembre, gener i part de febrer, el Pirineu es veu sovint afectat per aquest anticicló, amb dies de sol, inversions tèrmiques (aire fred i boires acumulades a les valls) i absència de vent. Tot i això, en algunes ocasions, els vents associats a la rotació horària de l’anticicló porten precipitacions cap al Pirineu, especialment a la part més occidental, més propera al Cantàbric, i al vessant nord de la serralada.
  • Pantà baromètric: Es produeix quan la pressió atmosfèrica es manté estable en una àrea molt extensa. Aquesta situació, típica de l’estiu, no garanteix bon temps, ja que, tot i començar el dia amb sol, és molt probable que la tarda arribi carregada de soroll i tempestes!
  • Depressions o borrasques: Són zones de baixes pressions que afavoreixen la formació de grans masses de núvols, sovint associats a precipitacions generalitzades. Al Pirineu, les borrasques més actives solen arribar des de l’Atlàntic i, entre la tardor i la primavera, tendeixen a desplaçar-se cap al sud, provocant precipitacions abundants. De manera més ocasional, també afecta la coneguda depressió mediterrània, que pot situar-se sobre el País Valencià i provocar una situació de llevant, amb pluges intenses especialment a l’extrem oriental del Pirineu.
  • La gota freda: És defineix com un volum d’aire més fred que el que hi ha a l’atmosfera de normal. És genera en grans altituds i sobretot durant l’estiu, provoca grans tempestes.

METEORS A TENIR PRESENTS A LA MUNTANYA

Finalment, volem acabar aquest méteo-article parlant de situacions o factors típics de zones de muntanya, que poden influenciar les sortides que realitzem pel Pirineu, dels quals hem d’anar previnguts. Els mencionem a continuació:

  • El fred: Aquest factor, més o menys associat a les zones de muntanya, va molt relacionat amb la presència del vent, que accentua notablement la seva sensació, afectant de forma directa a la temperatura corporal.
  • El calor: A muntanya, el calor, també pot arribar a ser un problema. Aquest factor especialment a la primavera, facilita que és desfaci la neu, donant lloc al perill de provocar allaus i possibles despreniments. D’altre banda, al cos humà exposat a altes temperatures, pot manifestar-se amb deshidratació i possibilitats d’insolacions. Si sumem la calor a la humitat, aquesta sensació de calor serà més extrema (XAFORGOR).
  • Tempestes: Associats amb aquests fenomens, trobem la baixada de la temperatura ambiental, la presència de llamps -allunyar-nos d’elements que puguin atraure descàrregues elèctriques-, dificultat de visió respecte l’aparició de boires -problemes de desorientació i el fenomen whiteout– o el fet que les precipitacions, fan tornar el terreny més tècnic i dificultar la possible ruta que vulguem fer. Caldra saber molt bé abans de començar la ruta la previsió! Tot i que no hi tinguem un núvol quan comencem, es pot complicar i molt més tard!
  • Vent: Un vent fort, pot ser un gran perill, especialment si ens trobem a cotes altes. A vegades pot entrar de forma subtada o fins i tot, només afectar zones concretes. A l’hivern a més si sumem un terreny nevat, tindrem el fenomen del torb, un dels principals culpables d’accidents al Pirineu.
  • Boira: El principal enemic per orientar-nos en muntanya! Tot i que ens coneguem bé la zona, millor no arriscar-se i girar cua. 
  • El risc d’allaus: És el principal perill pels esquiadors que fan fora pista. Són molts els motius que poden propiciar la inestabilitat del mantell nival: la irresponsabilitat del ser humà, exposició prolongada o no al sol, vessant de la muntanya, el vent, entre d’altres. 

Podríem concloure com moltes vegades hem insistit, què el fet de saber molt bé la previsió del temps abans d’anar a muntanya ens estalviarà molts i molts problemes! Així doncs, cal consultar la previsió abans de fer muntanya.

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el de la pròxima setmana! Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

.

COMARCA: Pirineu
LLOC: Pirineu

Amb el suport de:

logo-salomon-time-to-play
logo-ara-lleida
visit pirineus - meteopirineus catalans
Els últims Reportatges publicats:
Un març de 2025 excepcional: pl...
Pirineus
Pirineus
El mes de març de 2025 quedarà gravat a la memòria com un dels més plujosos i nivosos dels darrers anys al Pirineu català. Després d'un hivern relativament sec i amb nevades irregulars, la irrupció de diversos episodis de precipitacions intenses ha transformat completament el paisatge i les reser...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
540 milions d'anys de clima can...
Pirineus
Pirineus
La Terra ha experimentat grans canvis climàtics al llarg de la seva història geològica. Des del Cambrià, fa uns 540 milions d'anys, el planeta ha passat per nombroses etapes de refredament i escalfament, causades per processos naturals que han afectat l'atmosfera, els oceans i la biosfera. No obs...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Vall de Núria: Curiositats sobr...
Ripollès
Vall de Núria
Modelada per antigues glaceres, amb un estany artificial i un santuari ple d’història, la Vall de Núria és un dels indrets més especials del Pirineu. Però el seu clima també en guarda secrets: tramuntana intensa, grans nevades de llevant i tempestes d’estiu. Descobreix com la natura i la meteo...
REPORTATGES: METEOROLOGIA