No direm res de nou que tots nosaltres no sabem! Però si la procedència de la massa d’aire que fa ploure o nevar, és d’origen càlid, les cotes de neu seran més altes que no pas les que vénen d’un origen fred..
A aquest fet tan obvi, cal sumar-li ara la complexitat climàtica del Pirineu. Sabem que gran part del Pirineu català l’època més eixuta de l’any sol ser l’hivern, especialment entre desembre i gener, i quantes enrabiades ens emportem més d’un, quan els pocs dies que tenim precipitacions durant aquesta època, són amb cotes de neu molt altes..
Aquest fet l’explica la presència habitual de l’anticicló de les Açores allà, a les illes Açores durant l’hivern.. Amb aquella posició i amb els vents girant en sentit horari, impliquen vents del nord o mestral sobre el Pirineu. A causa de l’efecte Foehn, les precipitacions seran més habituals al vessant nord del Pirineu i en canvi, el vessant sud català quedarà al vessant sec dels vents del nord.. Aquest vent a més, tenen una procedència de latituds superiors a la nostra, el que implica que per norma general, sigui freda i per tant, quan es produeixin les nevades, aquestes siguin a cotes baixes.
Però, què passa quan les precipitacions afecten el vessant sud? Aquestes solen venir donades o bé per vents del SW, SE, S o llevant (E) i la seva procedència doncs, sol ser de latituds inferiors a les nostres i sovint, del nord d’Àfrica, com podem comprovar molts anys amb les nevades o pluges acompanyades de fang.. Aquestes masses doncs càlides, impliquen que quan arriben les precipitacions al vessant sud del Pirineu, siguin a unes cotes força sovint, força altes.
Al llarg de l’hivern, la suma de precipitacions al vessant nord amb cotes de neu baixes i les precipitacions al vessant sud amb cotes de neu altes, configuren un paisatge més nivós al vessant nord Pirinenc, que no pas al seu vessant sud.. Per exemple, poc s’assembla habitualment l’aspecte pel que fa a la neu del Port del Cantó a més de 1.700m, amb el port del Porthillon molt més innivat i a tan sols 1.300m.
Doncs la resposta a l’enunciat de l’article és sí, climàticament neva més al vessant nord del Pirineu i també ho fa a cotes inferiors al vessant sud, pel que al llarg de l’any, tindrem molta més neu acumulada en el vessant atlàntic pirinenc.
Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim reportatge! Cal recordar que cal gaudir de la muntanya respectant-la sempre i deixant-la igual que l’hem trobat. Així doncs, fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!
.
.