LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

MeteoArticle: nevades de sud i nevades de nord

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Neva més al vessant nord del Pirineu? Habitualment tenim consultes i solem explicar en les xerrades que organitzem, perquè és tan diferent els acumulats de neu en un vessant o altre del Pirineu.. Té una explicació relativament senzilla, depenent de la procedència de les masses d'aire, que aporten precipitacions en una zona o altre, aquestes tindran unes característiques de temperatura diferent, aportant gruixos i cotes molt diferents segons la zona on ens trobem del Pirineu.. Entrem en detall per desenvolupar-ho una mica més!
Vall de Núria - MeteoPirineus Catalans

No direm res de nou que tots nosaltres no sabem! Però si la procedència de la massa d’aire que fa ploure o nevar, és d’origen càlid, les cotes de neu seran més altes que no pas les que vénen d’un origen fred..

A aquest fet tan obvi, cal sumar-li ara la complexitat climàtica del Pirineu. Sabem que gran part del Pirineu català l’època més eixuta de l’any sol ser l’hivern, especialment entre desembre i gener, i quantes enrabiades ens emportem més d’un, quan els pocs dies que tenim precipitacions durant aquesta època, són amb cotes de neu molt altes..

Aquest fet l’explica la presència habitual de l’anticicló de les Açores allà, a les illes Açores durant l’hivern.. Amb aquella posició i amb els vents girant en sentit horari, impliquen vents del nord o mestral sobre el Pirineu. A causa de l’efecte Foehn, les precipitacions seran més habituals al vessant nord del Pirineu i en canvi, el vessant sud català quedarà al vessant sec dels vents del nord.. Aquest vent a més, tenen una procedència de latituds superiors a la nostra, el que implica que per norma general, sigui freda i per tant, quan es produeixin les nevades, aquestes siguin a cotes baixes.

Però, què passa quan les precipitacions afecten el vessant sud? Aquestes solen venir donades o bé per vents del SW, SE, S o llevant (E) i la seva procedència doncs, sol ser de latituds inferiors a les nostres i sovint, del nord d’Àfrica, com podem comprovar molts anys amb les nevades o pluges acompanyades de fang.. Aquestes masses doncs càlides, impliquen que quan arriben les precipitacions al vessant sud del Pirineu, siguin a unes cotes força sovint, força altes.

Al llarg de l’hivern, la suma de precipitacions al vessant nord amb cotes de neu baixes i les precipitacions al vessant sud amb cotes de neu altes, configuren un paisatge més nivós al vessant nord Pirinenc, que no pas al seu vessant sud.. Per exemple, poc s’assembla habitualment l’aspecte pel que fa a la neu del Port del Cantó a més de 1.700m, amb el port del Porthillon molt més innivat i a tan sols 1.300m.

Doncs la resposta a l’enunciat de l’article és sí, climàticament neva més al vessant nord del Pirineu i també ho fa a cotes inferiors al vessant sud, pel que al llarg de l’any, tindrem molta més neu acumulada en el vessant atlàntic pirinenc.

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim reportatge! Cal recordar que cal gaudir de la muntanya respectant-la sempre i deixant-la igual que l’hem trobat. Així doncs, fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

No et pots perdre…

.

.

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

logo-salomon-time-to-play
ara-lleida
visit pirineus - meteopirineus catalans
Els últims Reportatges publicats:
MéteoArticle: les crescudes del...
Pirineus
Pirineus
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar del cabal dels rius, les seves crescudes i el risc d'inundacions en alguns indrets. Com s'han de gestionar aquests fenomens naturals? A continuació, entrem en deta...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: Alguns documental...
Pirineus
Serra del Cadí
Avui us volem deixar en un artible, una mostra dels diversos vídeos que hem realitzat al llarg dels anys, per mostrar-vos característiques climàtiques i viatges per les nostres muntanyes! Us deixem uns quants i us animem que remeneu el nostre YouTube on trobareu més vídeos!
REPORTATGES: CIÈNCIA
MeteoArticle: el fenomen de la ...
Pluja, és únicament aigua que cau d'un núvol o hi ha més coses que no sabem? Ho parlem a continuació!
REPORTATGES: METEOROLOGIA