banner---turisme-alt-urgell2023

MeteoArticle: Parlem d’allaus!

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Grans acumulacions de neu, neu ventada o altes temperatures, entre altres factors, influeixen en l'augment del risc d'allaus. En el reportatge d'aquesta setmana, volem parlar sobre les allaus, les seves característiques i alguns aspectes per a estar alerta. Ho veiem: Anem a descobrir-les!
allau

Ningú hauria d’aventurar-se a sortir a les muntanyes nevades sense saber interpretar els senyals de perill del terreny i la neu. En cada ascensió o descens, es dona una combinació única de factors molt dinàmics i canviants, que poden generar, en una mil·lèsima de segon, un fenomen que pot fer-te precipitar muntanya a baix. Avui, doncs, exposem alguns factors que sempre hauríem de tenir presents respecte al perill d’allaus.

FACTORS FÍSICS DEL TERRENY:

El terreny: sempre pot amagar paranys com a guals o rierols, que formen cavitats que faciliten que la neu s’enterri més profundament. Cal tenir en compte, també, les zones amb grans roques enterrades, arestes de roques o talussos, ja que tendeixen a ser zones febles de càrrega del mantell nivós. Passar per sota o prop d’elles sempre és un risc que hauríem d’evitar.

Morfologia de la zona: sempre en funció de les condicions nivometeorológicas, en terrenys còncaus, la neu es comprimeix i s’assenteixi més fàcilment. D’altra banda, en terrenys convexos, la curvatura del terreny fa del lloc una zona més propensa a la ruptura de plaques.

Gebre en superfície: és una capa fina de cristalls de neu que es formen durant les nits clares i fredes. Aquests cristalls no cohesionen bé i tendeixen a crear capes fines i fràgils que poden durar setmanes, augmentant el risc que, si passem per damunt, pugui trencar-se la capa de neu.

Angle d’inclinació: segons el grau d’arracada d’una pala, hi ha més probabilitats que es produeixi una allau. El grau més propens perquè això passi és de 38è. Tanmateix, la majoria d’allaus es produeixen en pales entre 35 i 45°. Cal destacar que, si la inclinació és superior a 45°, la pala es neteja sola.

Densitat dels boscos: un bosc poc dens és una zona de punts febles, propensa al desencadenament d’allaus. Cal tenir-ho en compte per a la cerca d’un refugi en boscos petits, ja que les allaus els destrossen i arrosseguen els arbres.

FACTORS METEOROLÒGICS:

Sol: pot ajudar a cohesionar les capes del mantell nivós, fent que sigui més estable. No obstant això, també pot crear crostes de gel que actuen com a plans on les plaques de gel poden relliscar.

Vent: aquest pot fer desplaçar grans quantitats de neu i afectar la naturalesa del mantell nivós. Les pales carregades de neu venteada poden ser perilloses, mentre que les que han estat erosionades pel vent són més segures.

Les cornises: són indicadors obvis de la direcció del vent dominant. Grans nevades, forts vents, una recent pujada de les temperatures o caminar per sobre d’elles poden generar el trencament de la cornisa i desencadenar una allau.

TIPOLOGIES D’ALLAUS:

Hi ha moltes tipologies d’allaus, segons quina forma tenen de desencadenar-se, en quin punt es genera el trencament, la tipologia de neu o la forma que tenen quan s’han produït. Nosaltres, no obstant això, parlarem de les dues principals que ens podem trobar, complementant amb un esquema d’un article del periòdic LA VANGUARDIA:

Les allaus de neu solta o verge: normalment comencen en un punt en concret i creixen exponencialment durant el seu progressiu descens. Se solen generar pel pas d’esquiadors amb els esquís, provocant el trencament de la capa de neu.

Les allaus en placa: aquests tipus d’allaus es desplacen ràpidament i són els més perillosos. Se solen generar a causa d’una capa de neu cohesionada sobre una capa molt fràgil, poc densa o molt gelada, amb una inclinació d’entre 35-45° i, sobretot, amb un factor desencadenant.

Finalment, cal tenir en compte que, durant un descens per una pala carregada de neu amb un grup de persones, cal identificar inicialment les zones segures per a baixar i observar el descens dels altres membres del grup. Baixar d’un en un minimitza l’exposició del perill del grup i assegura un major nombre de rescatadors en cas que algú quedés enterrat.

Esperem que el reportatge d’aquesta setmana l’hàgiu trobat interessant i que espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim! Salut i muntanya, Meteopirecs/ques!!

.

LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Què és la pluja àcida?
Pirineu
Peusa
Avui amb els amics de Peusa, us parlem del fenomen conegut com a pluja àcida. Per molts és un element meteorològic que afecta alguns indrets del planeta ocasionalment, provocant destrosses materials i del medi ambient, però la veritat és que no té un origen natural, sinó que és producte de les ac...
REPORTATGES: INICIATIVES
Méteo-Article: Els ovnis del ce...
Pirineus
Pirineus
Molt sovint som visitats pel que popularment s'anomena com "ovnis del cel", un tipus de núvol que per la seva forma i aspecte que ens recorda als plats voladors d'extraterrestres de les pel·lícules de ciència-ficció. Avui, us expliquem què són aquests ovnis i com es formen:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Méteo-Article: Llamps i llampecs
Pirineus
Pirineus
En el reportatge d'avui, us parlem dels llamps i els llampecs, els fenòmens lluminosos que sovint acompanyen a les tempestes i que ens deixen un espectacle visual al cel, sempre que estiguem segurs i protegits dels seus efectes. A continuació, t'expliquem què són, com es formen i quines diferènci...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí