banner---turisme-alt-urgell2023

MeteoArticle: què és el punt de rosada?

REPORTATGES: METEOROLOGIA
El punt de rosada o punt de claudia ens indica la temperatura a què l'aire ha de ser refredada perquè, sense que canviïn les condicions de pressió ni d'humitat, el vapor d'aigua present a l'aire se saturi. Es tracta d'un element molt important per a la predicció de boires, gelades o rosada, així com per saber a quina altura se situa la nuvolositat. El punt de rosada és un bon indicador de la quantitat de vapor d'aigua que hi ha present a l'aire, ja que com més gran sigui aquest, més gran és la quantitat de vapor d'aigua. Si afegim vapor d'aigua, la nostra temperatura augmentarà, i per contra si el retirem disminuirà. Normalment, a les zones costaneres el punt de rosada és més gran que a les zones més continentals. Ho veiem a continuació:
Punto-de-rocio

Comparant la temperatura del punt de rosada amb la temperatura de la superfície podem tenir una idea de si la humitat relativa és alta o baixa. Quan hi ha una gran diferència entre la temperatura a la superfície i la del punt de rosada, estem davant d’una humitat relativa baixa.

Si coincideixen, l’aire estarà completament saturat, per la qual cosa la humitat relativa serà del 100%.
És important no confondre la humitat relativa amb la quantitat de vapor daigua. Per exemple, en una massa polar, la seva humitat relativa és del 100% pel fet que la temperatura de la superfície és molt baixa i el seu punt de rosada també, però, la quantitat de vapor d’aigua és baixa ja que la temperatura del punt de rosada és baixa.

Un altre error comú és pensar que en un lloc on està plovent, la seva humitat relativa és del 100% i això no és sempre així. Al núvol sí que hi haurà una HR del 100% però a la superfície serà molt menor. Quan la pluja cau en un aire més sec prop de la superfície, algunes de les gotes que cauen s’evaporen, augmentant així la quantitat de vapor d’aigua. Si la pluja es manté durant molt de temps, l’aire de la superfície pot arribar a saturar-se i en aquest cas si s’aconseguiria una HR del 100%.

Si coneixem la temperatura a la superfície i la temperatura del punt de rosada podem fer un càlcul senzill que altitud se situarà la base d’un núvol convectiu (cúmul). Si el vent no és fort, podem assumir que no canviaran les condicions de l’aire a mesura que pugem verticalment. Sabent que el gradient adiabàtic sec és de -10ºC per cada 1000 metres ascendits i que el punt de rosada cau 2ºC per cada 1000 metres, veiem com ambdues temperatures s’acosten 8ºC per cada 1000 metres. Això vist d’una altra forma, veiem com per cada 1ºC de diferència entre la temperatura a la superfície i el punt de rosada es produeix un núvol amb base a 125 metres. En resum podem estimar la base d’un núvol convectiu per la fórmula següent:

Alçada base de núvol convectiu = 125 x (Tª superfície – Tª rosada)

Això és només una altura aproximada, si volem obtenir una mesura precisa sobre aquesta altura caldrà recórrer a la utilització dels diagrames oblics Log T – skew P.

Esperem que hagueu gaudit d’aquest reportatge gairebé tant com nosaltres escrivint-ho i us esperem al nostre següent reportatge! Si voleu ampliar aquests coneixements, us animem a fer el nostre curs de meteorologia del Pirineu!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Què és la pluja àcida?
Pirineu
Peusa
Avui amb els amics de Peusa, us parlem del fenomen conegut com a pluja àcida. Per molts és un element meteorològic que afecta alguns indrets del planeta ocasionalment, provocant destrosses materials i del medi ambient, però la veritat és que no té un origen natural, sinó que és producte de les ac...
REPORTATGES: INICIATIVES
Méteo-Article: Els ovnis del ce...
Pirineus
Pirineus
Molt sovint som visitats pel que popularment s'anomena com "ovnis del cel", un tipus de núvol que per la seva forma i aspecte que ens recorda als plats voladors d'extraterrestres de les pel·lícules de ciència-ficció. Avui, us expliquem què són aquests ovnis i com es formen:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Méteo-Article: Llamps i llampecs
Pirineus
Pirineus
En el reportatge d'avui, us parlem dels llamps i els llampecs, els fenòmens lluminosos que sovint acompanyen a les tempestes i que ens deixen un espectacle visual al cel, sempre que estiguem segurs i protegits dels seus efectes. A continuació, t'expliquem què són, com es formen i quines diferènci...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí