banner---Encamp-2023

MeteoArticle: tallers de MeteoPirineus i Peusa

REPORTATGES: INICIATIVES
MeteoPirineus ja fa temps que ofereix diversos tallers pels centres educatius del Pirineu per apropar la meteorologia i coneixements de la zona als joves pirinencs. Enguany, havíem de començar amb PEUSA un interessantíssim taller sobre meteorologia i energies netes del Pirineu, però malauradament el Covid 19 ha afectat les nostres agendes i molt probablement els reprendrem al llarg del pròxim curs escolar.
tallers MeteoPirineus (7)

Un dels majors reptes que té la humanitat és saber trobar una alternativa a les energies derivades dels combustibles fòssils (petroli, gas i carbó), causants del greu augment de temperatures viscudes al llarg dels darrers anys. Ja tenim unes quantes fonts energètiques netes alternatives i totes elles estan relacionades amb la meteorologia.

Les condicions climàtiques del Pirineu ofereixen un ampli ventall de fenomens meteorològics, que ajuden a tenir disponibles tres dels elements principals necessaris per generar les energies netes del Pirineu: l’aigua, el sol i el vent.

A través d’una maqueta a escala del Pirineu oriental, expliquem els grans trets de les variables climàtiques del Pirineu. L’efecte föhn, els vents dominants, el factor barrera de les serres, els efectes embuts, etc.

PEUSA ha elaborat unes fantàstiques maquetes perquè durant el taller puguem entendre com del sol, de l’aigua i del vent, podem generar energia.

Com vam veure fa uns mesos, les centrals hidroelèctriques de PEUSA, aprofiten l’energia de l’aigua del riu Valira, per moure unes turbines que generen energia neta, no et perdis AQUÍ el reportatge.

L’energia eòlica (vent) funciona molt similar a la hidràulica, tot i que el moviment de les aspes que mouen la turbina, prové de la força del vent. I per últim, en unes setmanes en un nou reportatge, l’energia solar, cada vegada més utilitzada, funciona quan el sol estimula els fotons de la placa solar, que acaba generant corrent elèctric.

No us perdeu d’aquí uns dies, el nou article, on entrarem més en detall en la explicació climàtica del Pirineu i el funcionament dels mecanismes que fan que del temps pirinenc, obtinguem energia.

Ja tenim ganes de tornar a la normalitat i anar a les vostres escoles per fer aquest taller de dues hores de durada, on tindrem ocasió d’aprendre molta meteorologia i energies netes, de la mà de MeteoPirineus i Peusa. Fins aviat!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: les percepcions d...
Al Pirineu és difícil fer una predicció i molt més, explicar-la! Dir quin temps farà a la porta de casa meva en un àmbit tan complicat com és la nostra serralada, és molt complicat.. Però avui volem parlar sobre percepcions.. Fred, calor, bon temps, mal temps, és una variable que la determinem no...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Un març de 2025 excepcional: pl...
Pirineus
Pirineus
El mes de març de 2025 quedarà gravat a la memòria com un dels més plujosos i nivosos dels darrers anys al Pirineu català. Després d'un hivern relativament sec i amb nevades irregulars, la irrupció de diversos episodis de precipitacions intenses ha transformat completament el paisatge i les reser...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
540 milions d'anys de clima can...
Pirineus
Pirineus
La Terra ha experimentat grans canvis climàtics al llarg de la seva història geològica. Des del Cambrià, fa uns 540 milions d'anys, el planeta ha passat per nombroses etapes de refredament i escalfament, causades per processos naturals que han afectat l'atmosfera, els oceans i la biosfera. No obs...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA