banner---Encamp-2023

MeteoArticle: tallers de MeteoPirineus i Peusa

REPORTATGES: INICIATIVES
MeteoPirineus ja fa temps que ofereix diversos tallers pels centres educatius del Pirineu per apropar la meteorologia i coneixements de la zona als joves pirinencs. Enguany, havíem de començar amb PEUSA un interessantíssim taller sobre meteorologia i energies netes del Pirineu, però malauradament el Covid 19 ha afectat les nostres agendes i molt probablement els reprendrem al llarg del pròxim curs escolar.
tallers MeteoPirineus (7)

Un dels majors reptes que té la humanitat és saber trobar una alternativa a les energies derivades dels combustibles fòssils (petroli, gas i carbó), causants del greu augment de temperatures viscudes al llarg dels darrers anys. Ja tenim unes quantes fonts energètiques netes alternatives i totes elles estan relacionades amb la meteorologia.

Les condicions climàtiques del Pirineu ofereixen un ampli ventall de fenomens meteorològics, que ajuden a tenir disponibles tres dels elements principals necessaris per generar les energies netes del Pirineu: l’aigua, el sol i el vent.

A través d’una maqueta a escala del Pirineu oriental, expliquem els grans trets de les variables climàtiques del Pirineu. L’efecte föhn, els vents dominants, el factor barrera de les serres, els efectes embuts, etc.

PEUSA ha elaborat unes fantàstiques maquetes perquè durant el taller puguem entendre com del sol, de l’aigua i del vent, podem generar energia.

Com vam veure fa uns mesos, les centrals hidroelèctriques de PEUSA, aprofiten l’energia de l’aigua del riu Valira, per moure unes turbines que generen energia neta, no et perdis AQUÍ el reportatge.

L’energia eòlica (vent) funciona molt similar a la hidràulica, tot i que el moviment de les aspes que mouen la turbina, prové de la força del vent. I per últim, en unes setmanes en un nou reportatge, l’energia solar, cada vegada més utilitzada, funciona quan el sol estimula els fotons de la placa solar, que acaba generant corrent elèctric.

No us perdeu d’aquí uns dies, el nou article, on entrarem més en detall en la explicació climàtica del Pirineu i el funcionament dels mecanismes que fan que del temps pirinenc, obtinguem energia.

Ja tenim ganes de tornar a la normalitat i anar a les vostres escoles per fer aquest taller de dues hores de durada, on tindrem ocasió d’aprendre molta meteorologia i energies netes, de la mà de MeteoPirineus i Peusa. Fins aviat!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Exposició i tríptics: "Episodis...
Parc Natural Cadí - Moixeró
MeteoPirineus conjuntament amb el Parc Natural del Cadí - Moixeró, us recorda de l'existència d'una exposició i de tríptics, de com actuar davant dels perills meteorològics que trobem a l'alta muntanya del Pirineu. Un material disponible, a continuació!
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
MeteoArticle: la proximitat al ...
Tierra
Tierra
Seguim amb els nostres méteo-articles, on avui descobrirem la relació directe o no de la proximitat de la Terra al Sol i la calor o les onades de calor de l'estiu. Cal destacar diferents factors que ens mostraran la importància dels moviments circulars o de l'angle d'incidència entre aquests. Ho ...
REPORTATGES: CIÈNCIA
MeteoArticle: la distribució pl...
Pirineu
Parlem sobre precipitacions! Ja sabem que no plou de la mateixa manera al Pirineu i especialment, que no ho fa per igual al llarg de l'any.. Uns indrets tenen més precipitació a l'estiu, d'altres es veuen afectats per la ombra pluviomètrica i altres veuen nevar més.. Intentem donar algunes pistes...
REPORTATGES: METEOROLOGIA