banner---Encamp-2023

MeteoArticle: tallers per escoles de Peusa i Meteopirineus (2a part)

REPORTATGES: INICIATIVES
Tal com us vam explicar fa uns dies, conjuntament amb PEUSA hem elaborat un taller per escoles per apropar al nostre joven, temàtiques relacionades amb el Pirineu. L'altre dia us el vam presentar i ara volem parlar-vos una mica més específicament sobre ell. Ens acompanyeu?
tallers MeteoPirineus (1)

Així doncs, avui amb aquest breu article, entrarem amb més detall en relació al clima del Pirineu, concretament observant la seva relació amb el funcionament dels mecanismes d’obtenció d’energia a través d’ells. Gràcies a unes maquetes 3D elaborades per PEUSA, a continuació podrem interpretar lleugerament el temps i clima de la serralada pirinenca.

Tal com podem observar en l’anterior vídeo, parlem sobre les masses d’aire que es mouen per l’atmosfera i en trobar-se amb muntanyes, poden donar a lloc canvi de temps rellevants. I això, a què és deu? És el fet, de quan aquests núvols que circulen, en trobar-se amb la serralada pirinenca, han d’ascendir i es comprimeixen, deixant anar tota l’aigua que porten en forma de precipitació en el vessant que interaccioni de les muntanyes.

Aquesta precipitació sol ser molt abundant entre els 700-1.400 m en el Pirineu català, donen lloc a què tinguem molta disponibilitat d’aigua i que els rius baixin amb un cabal força important. Així doncs, com més aigua portin els rius més energia hidroelèctrica podrem produir, sent una energia totalment neta, tal com ja vam poder observar en l’article sobre les centrals hidroelèctriques i el riu Valira.

D’altra banda, si aquestes masses d’aigua poden trobar alternatives per creuar una serralada per terrenys menys elevats. Parlem doncs, del cas de l’Empordà, la zona més oriental del Pirineu, on a causa de la seva poca alçada, el vent es canalitza cap aquesta àrea amb elevada presència de les tramuntanes. Així doncs, serà un indret ideal per la producció d’energia eòlica, una altra energia renovable molt present a les zones muntanyoses.

Finalment, si les masses d’aire venen pel vessant sud del Pirineu, les precipitacions es quedarien a la zona de la Serra del Cadí i les muntanyes del Ripollès-Canigó. D’aquesta forma, podem observar que hi ha una petita franja de terreny que es troba aïllada d’aquestes precipitacions. Parlem doncs, de la zona alta de l’Alt Urgell, Urgellet i la plana de la Cerdanya, amb menys presència de núvols i un bon indret per produir energia solar, l’última energia renovable que ens faltava per parlar.

Així doncs, aquest és un exemple de com expliquem la meteorologia i les energies renovables del Pirineu. Esperem que sigui ja la tardor i tot torni a la “normalitat”, per poder venir a les escoles i explicar aquest taller de la mà de MeteoPirineus i Peusa L’energia del Pirineu. Fins aviat!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
EXTRAESCOLAR "Ciència, natura i...
Alt Urgell
Meteopirineus (C/Major 10)
Descobreix la Màgia de la Ciència de Muntanya! Extraescolar per a nens i nenes de 6 a 10 anys a La Seu d'Urgell.
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Les illes de calor dels princip...
Parc Natural Cadí - Moixeró
Recuperem el resultat de les illes de calor que vam mesurar amb l'ajuda de voluntaris, al Parc Natural del Cadí - Moixeró! No us perdeu les conclusions de quines són les zones més càlides i més fredes de la Seu d'Urgell, Bagà i Bellver de Cerdanya!
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Descobreix Bellver de Cerdanya:...
Cerdanya
Bellver de Cerdanya
Bellver de Cerdanya és un dels tresors més ben guardats del Pirineu català. Aquest municipi, situat a la comarca de la Cerdanya, ofereix una gran varietat de propostes turístiques per a tots els gustos i edats. Des de la visita de pobles encantadors fins a la descoberta d'esglésies històriques, m...
REPORTATGES: INICIATIVES