banner---Encamp-2023

Parlem de curiositats de la neu i els fronts, des de BOI TAULL

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Aquest cop ens hem desplaçat fins a Boí Taüll per comprovar de primera mà com l’altitud influeix en la qualitat i la formació de la neu. Quan parlem d'esquí al Pirineu, sovint ens fixem en la qualitat de la neu, però... sabies que la seva estructura depèn en gran mesura de la temperatura a la qual cau? A més, en les cotes més elevades podem observar diferències notables en la neu gràcies a les condicions atmosfèriques extremes.
boi taull - albert de gràcia

🌡 La temperatura i la forma dels cristalls de neu

Molt probablement quan ens neva, t’has fixat en els flocs que cauen sobre la teva roba o en algun objecte i hauràs vist que les seves formes, no sempre són iguals..

Quan la neu cau del cel, la forma dels flocs dependrà directament de la temperatura i la supersaturació a la qual es formen:

🔹 Per sobre dels -3 °C ➝ Cristalls en forma de plaques fines o columnes curtes. Neu humida i pesada.
🔹 Entre -3 °C i -8 °C ➝ Cristalls en forma d’agulles o columnes. Neu poc cohesionada.
🔹 Entre -8 °C i -12 °C ➝ Els clàssics cristalls en forma d’estrella. Neu seca i esponjosa.
🔹 Entre -12 °C i -22 °C ➝ Plats i dendrites, que formen la neu més lleugera i seca, ideal per al freeride.
🔹 Per sota de -22 °C ➝ Cristalls més petits i fràgils, menys capaços d’acumular-se en grans quantitats.

A Boí Taüll, gràcies a la seva altitud privilegiada (amb cotes entre els 2.000 i 2.750 metres), podem observar de primera mà com varia la meteorologia segons les condicions de cada dia. A més, essent l’estació d’esquí situada a major altitud dels Pirineus, és molt probable que la diferència de temperatura entre la base i les cotes més altes sigui prou notable per generar variacions en la forma i mida dels flocs de neu. Un fenomen fascinant que val la pena observar amb atenció!

🌬 Què passa quan arriba un front fred?

Moltes vegades observem com, en plena pertorbació, la cota de neu descendeix bruscament en un període de temps molt curt. Aquest fenomen està directament relacionat amb el pas d’un front fred, una massa d’aire d’origen polar o continental que, en avançar, desplaça i substitueix l’aire més càlid preexistent. Aquest procés té conseqüències meteorològiques immediates i molt significatives.

Mecanismes atmosfèrics del pas d’un front fred

Quan el front fred avança, la seva massa d’aire, que és més densa i pesada, s’escola per sota l’aire càlid que hi ha a la zona i l’obliga a ascendir ràpidament. Aquest ascens provoca diversos efectes:

🔹 Un descens brusc de la temperatura, ja que l’aire càlid en ser desplaçat perd presència i la massa freda dominant redueix dràsticament els valors tèrmics. Aquest canvi pot ser especialment acusat en zones d’alta muntanya, on el refredament és encara més marcat.

🔹 Un augment de la inestabilitat i les precipitacions, ja que quan l’aire càlid i humit és forçat a pujar, es refreda ràpidament i la seva humitat es condensa en forma de núvols de desenvolupament vertical, com els cumulonimbus, que poden generar nevades molt intenses en poc temps.

🔹 Una reducció progressiva de la cota de neu, ja que amb el pas del front, la precipitació que inicialment pot caure en forma de pluja en cotes mitjanes i altes, es transforma en neu a mesura que la temperatura baixa. Això pot provocar que en qüestió d’hores es passi d’un escenari de pluja a un de nevada intensa fins i tot en zones relativament baixes.

L’impacte del front fred en la neu acumulada

Quan un front fred travessa el Pirineu, les temperatures poden desplomar-se en poques hores, modificant completament les condicions de la nevada. Aquest canvi sobtat no només afecta el tipus de neu que cau en cada moment, sinó també l’estructura i la qualitat del mantell nival.

Després d’una nevada intensa, és habitual trobar diferents capes de neu amb característiques molt variades segons com hagi evolucionat la temperatura durant la precipitació. Per exemple:

🔹 Si la nevada ha començat amb temperatures relativament altes, la primera capa de neu serà més humida i pesada, perquè els flocs es fusionen amb gotes d’aigua líquida abans d’arribar a terra.

🔹 A mesura que avança el front fred i la temperatura cau, els cristalls de neu es formen en condicions més seques i fredes, produint una capa de neu més esponjosa i menys compacta.

🔹 En alguns casos, si la temperatura cau molt ràpidament, es pot generar una capa de neu granulada o gobelets a la base del mantell, que té un impacte directe en l’estabilitat de la neu i pot incrementar el risc d’allaus en pendents pronunciats.

Per aquest motiu, entendre com es comporten els fronts freds i els seus efectes sobre la neu és fonamental per preveure la qualitat de la neu acumulada i els possibles riscos associats a la seva evolució en zones de muntanya.

🏔 La neu en diferents punts del Pirineu

No només l’altitud influeix en la qualitat de la neu, sinó també altres factors com l’orientació de les muntanyes i la influència del vent. Al vessant nord del Pirineu, la neu acostuma a ser més freda i seca, mentre que al sud, les intrusions d’aire càlid poden modificar-ne les característiques, fent-la més humida i pesada.

Esperem que hagueu trobat interessant aquest article! Salut i neu!

Albert de Gràcia

COMARCA: Alta Ribagorça
LLOC: Boi Taüll

Amb el suport de:

images
Gràcies a FGC
Els últims Reportatges publicats:
Un març de 2025 excepcional: pl...
Pirineus
Pirineus
El mes de març de 2025 quedarà gravat a la memòria com un dels més plujosos i nivosos dels darrers anys al Pirineu català. Després d'un hivern relativament sec i amb nevades irregulars, la irrupció de diversos episodis de precipitacions intenses ha transformat completament el paisatge i les reser...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
540 milions d'anys de clima can...
Pirineus
Pirineus
La Terra ha experimentat grans canvis climàtics al llarg de la seva història geològica. Des del Cambrià, fa uns 540 milions d'anys, el planeta ha passat per nombroses etapes de refredament i escalfament, causades per processos naturals que han afectat l'atmosfera, els oceans i la biosfera. No obs...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Vall de Núria: Curiositats sobr...
Ripollès
Vall de Núria
Modelada per antigues glaceres, amb un estany artificial i un santuari ple d’història, la Vall de Núria és un dels indrets més especials del Pirineu. Però el seu clima també en guarda secrets: tramuntana intensa, grans nevades de llevant i tempestes d’estiu. Descobreix com la natura i la meteo...
REPORTATGES: METEOROLOGIA