LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

Què és la pluja àcida?

REPORTATGES: INICIATIVES
Avui amb els amics de Peusa, us parlem del fenomen conegut com a pluja àcida. Per molts és un element meteorològic que afecta alguns indrets del planeta ocasionalment, provocant destrosses materials i del medi ambient, però la veritat és que no té un origen natural, sinó que és producte de les activitats antropogèniques i els contaminants que aquestes emeten.
Trees Damaged from Acid Rain

La pluja és un tipus de precipitació que es basa en la caiguda de forma continuada i uniforme, de gotes d’aigua en estat líquid des dels núvols. Les masses d’aire que ascendeixen, es refreden i si es produeix la seva condensació, forma els núvols. Perquè un núvol pugui donar lloc a precipitació, les partícules d’aigua que conté han de tenir la mida suficient perquè els corrents d’aire ascendent no puguin retenir-les i caiguin a terra.

Aquest fenomen tan complex, rep diferents noms en funció de la grandària de les gotes d’aigua, principalment. No obstant això, la pluja àcida sovint és confosa per un tipus diferent de pluja i no és del tot així, ja que no és originada de forma natural. La pluja àcida és una conseqüència de la contaminació que arriba a l’atmosfera, generada principalment per activitats humanes, entre elles, la crema de combustibles fòssils.

Hi ha processos naturals que també contaminant l’atmosfera i, per tant, produeixen la pluja àcida, com el cas de les erupcions volcàniques, que emeten grans quantitats de sulfurs gasosos. Tanmateix, no deixa de ser el ritme natural i dinàmic terrestre, el que realment l’està col·lapsant és el que li fem nosaltres.

Imatge extreta d’AQUÍ

COM ES FORMA?

Els principals causants són les emissions d’òxids de sofre i nitrogen, clors i amoníac; que en barrejar-se amb l’aigua es transformen en àcids sulfurosos, nítrics i sulfúrics, molt perjudicials per a la salut humana i pel medi ambient. La font d’emissió principal d’aquests compostos artificials, prové dels tubs d’escapament dels cotxes, les xemeneies de les fàbriques i les plantes que es basen en el carbó per generar electricitat i calefacció.

Els àcids acaben caient en forma de pluja o neu de la mateixa forma que es produeix la pluja.

EFECTES DE LA PLUJA ÀCIDA

Tot i que les conseqüències també les rebem els humans, el medi ambient és el que més en pateix els impactes. Tots els cossos d’aigua es veuen afectats pel fenomen de l’acidificació, deteriorant així, la salut dels organismes que hi viuen.

Els corrents d’aire i vent, s’encarreguen d’arrossegar els núvols de pluja àcida i propagar-la al llarg de molts quilòmetres afectant tota mena de terrenys, sobretot l’agrícola i, per tant, els productes que s’hi produeixen, que acaben a la nostra dieta.

Pel que fa als boscos, l’àcid dissol els nutrients essencials del terreny i fins i tot dels arbres, deixant la típica imatge de terrenys de boscos sense fulles i morts, i destruint el refugi de milers d’espècies del planeta.

Pel que fa a l’impacte sobre els humans, tots els gasos contaminants afecten el sistema respiratori i també la pell si hi tenen contacte directe. A més a més, juntament amb l’alt poder corrosiu dels elements metàl·lics, provoca la destrossa d’edificis, ponts, estàtues, entre altres elements de construcció.

Infograma extret d’AQUÍ

En ple debat actual sobre l’aplicació o no de mesures per parar el canvi climàtic recordem que moltes d’elles permetrien també frenar la pluja àcida i les seves conseqüències. És necessari reduir les emissions contaminants i apostar per un ús de les energies renovables evitant els combustibles fòssils que tant afecten i destrueixen el nostre medi ambient i que produeixen gasos tòxics.

COMARCA: Pirineu
LLOC: Peusa

Amb el suport de:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: el fenomen de la ...
Pluja, és únicament aigua que cau d'un núvol o hi ha més coses que no sabem? Ho parlem a continuació!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: l'efecte albedo a...
Pirineus
Pirineus
En el méteo-article d'aquesta setmana, volem parlar d'un efecte molt comú en terreny nevats amb gran incidència solar, el conegut albedo. Ens hem desplaçat fins al Pla de Beret, per tal d'explicar-vos les principals característiques d'aquest efecte. Ho veiem a continuació:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
La neu al Pirineu oriental
Pirineu de Girona
Com sabem, el Pirineu presenta una variabilitat climàtica molt diversa i amb característiques que el fan molt diferent entre una zona i una altra. Avui volem fer una aproximació al Pirineu més oriental per parlar de les seves peculiaritats climàtiques i de la seva oferta turística vinculada a la ...
REPORTATGES: INICIATIVES