L’onada de fred que ens afecta des del dia de Nadal del 2020, ha arribat avui al seu màxim de registres extrems! Recordarem aquesta onada freda per la intensitat però especialment, per la seva llarguíssima durada.
Aquesta matinada (8 de gener del 2021) s’ha enregistrat la temperatura de -34,8ºC, el rècord històric de temperatura baixa de la península Ibèrica es va enregistrar a l’estany Gento, a la Vall Fosca, el 1956, amb 32ºC sota zero. Aquest, de moment, és el rècord de fred oficial, mesurat en una estació homologada i situada segons els estàndards de l’Organització Meteorològica Mundial. Al mateix moment però, una altra estació a Lleó, Vega de Liordes ha registrat l’espectacular xifra de -35,6°C !
Però aquestes dades queden lluny dels registres enregistrats a la mateixa hora en altres indrets properes, que tot i ser de fred extrem (-15ºC a -20ºC), no arriben a valors desmesurats inferiors als -30ºC. Aquest efecte el crea la inversió tèrmica, l’aire fred, més pesat que l’aire més càlid, queda enclotat a les parts més baixes del relleu, provocant que en les conegudes “trampes de terreny” es generi l’efecte de “piscina freda”. Als clots, dolines o estanys (glaçats) entre els pics i serres, s’hi va acumulant l’aire fred durant les hores nocturnes i, en nits serenes i sense vent, s’hi forma una acumulació d’aire fred que permet una baixada molt important de la temperatura respecte al seu entorn.
Segurament el Pirineu està farcit de raconets on aquest aire enclotat genera veritables congeladors, tot i que manquen estacions que mesurin aquestes dades.
Ens agradaria concloure que molt probablement l’onada històrica de fred del 1956, quan es va donar el rècord d’estany Gento, va ser molt més extraordinària que aquesta, i la manca de termòmetres en zones enclotades, va fer que no tinguéssim llavors valors més extrems als mesurats en aquest episodi de fred!