Què és un bloqueig anticiclònic?
Parlem de bloqueig quan una zona d’alta pressió s’instal·la de forma persistent durant setmanes (o fins i tot mesos) en una mateixa regió. En aquest cas, l’anticicló situat al nord ha impedit el pas de borrasques cap al centre i nord d’Europa, i ha provocat que les baixes pressions es desviessin cap a latituds més baixes, afectant de ple la Península Ibèrica.
Aquest patró, conegut com a bloqueig escandinau o rex block, té efectes molt marcats: estabilitat i sequera al nord, mentre que al sud hi arriben més borrasques, aire fred en alçada i precipitacions recurrents.
Una primavera de contrastos: del nord sec a un sud molt humit
- A Escandinàvia, especialment a Suècia i Noruega, s’estan registrant uns dels primers semestres més secs des de fa dècades. Per exemple, a Estocolm s’ha acumulat fins a un 80% menys de pluja del que és habitual entre febrer i maig.
- Mentrestant, a la Península Ibèrica, moltes estacions han registrat valors de precipitació que doblen o tripliquen la mitjana.
- A Barcelona, el març va ser el més plujós des de 1914, amb més de 200 mm.
- Al Pirineu, la neu acumulada ha estat molt superior durant la primavera a anteriors temporades!

El cas català: dels mínims històrics a la recuperació dels embassaments
Un dels efectes més notables d’aquest patró atmosfèric ha estat la recuperació espectacular de les reserves d’aigua a Catalunya. Després d’un 2023 marcat per una sequera crítica, especialment al sistema Ter-Llobregat, la situació ha fet un gir radical:
- A 15 de maig de 2025, els embassaments de les conques internes catalanes superen el 77% de capacitat.
- El sistema Ter-Llobregat, que fa només 3 mesos estava al 15%, ara ha superat el 75%, gràcies a les persistents pluges de març, abril i maig.
Aquesta recuperació hidrològica ha estat clau per reduir restriccions, millorar l’estat de la vegetació i garantir l’estiu amb unes condicions molt diferents a les previstes fa només uns mesos.
I ara, què? Un maig i juny encara actius
Els models estacionals i les projeccions a mitjà termini indiquen que el bloqueig al nord pot mantenir-se o repetir-se en episodis intermitents durant maig i juny. Això, combinat amb la calor incipient, podria provocar:
- Nous episodis de ruixats i tempestes intenses, especialment de tarda i en zones de muntanya.
- Inestabilitat atmosfèrica notable, amb baixes tèrmiques i aire fred en alçada, típic dels patrons primaverals però intensificats pel context actual.
Reflexió final
Aquest escenari ens recorda que la meteorologia europea està fortament interconnectada: el que passa a milers de quilòmetres pot tenir efectes directes al Pirineu i al conjunt de la Península. També és un avís sobre com els patrons de bloqueig poden tenir conseqüències extremes i oposades, posant en relleu la importància de l’observació i la predicció climàtica a escala continental.
A MeteoPirineus seguirem analitzant amb rigor aquesta situació excepcional i us mantindrem informats si la primavera continua igual de moguda!