banner---Encamp-2023

Un bloqueig al nord d’Europa provoca una situació meteorològica insòlita: sequera històrica al nord i pluges rècord a la Península Ibèrica

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Els darrers mesos, la configuració atmosfèrica a escala europea ha estat marcada per una situació de bloqueig anticiclònic persistent al nord del continent, especialment entre Escandinàvia, el Bàltic i parts del centre d’Europa. Aquest bloqueig ha desviat cap al sud les pertorbacions atlàntiques i l’aire fred, provocant una sequera històrica en països del nord d’Europa i, per contra, una primavera extraordinàriament plujosa a la Península Ibèrica, incloent-hi el Pirineu.
sequera europa pluja aqui

Què és un bloqueig anticiclònic?

Parlem de bloqueig quan una zona d’alta pressió s’instal·la de forma persistent durant setmanes (o fins i tot mesos) en una mateixa regió. En aquest cas, l’anticicló situat al nord ha impedit el pas de borrasques cap al centre i nord d’Europa, i ha provocat que les baixes pressions es desviessin cap a latituds més baixes, afectant de ple la Península Ibèrica.

Aquest patró, conegut com a bloqueig escandinau o rex block, té efectes molt marcats: estabilitat i sequera al nord, mentre que al sud hi arriben més borrasques, aire fred en alçada i precipitacions recurrents.

Una primavera de contrastos: del nord sec a un sud molt humit

  • A Escandinàvia, especialment a Suècia i Noruega, s’estan registrant uns dels primers semestres més secs des de fa dècades. Per exemple, a Estocolm s’ha acumulat fins a un 80% menys de pluja del que és habitual entre febrer i maig.
  • Mentrestant, a la Península Ibèrica, moltes estacions han registrat valors de precipitació que doblen o tripliquen la mitjana.
  • A Barcelona, el març va ser el més plujós des de 1914, amb més de 200 mm.
  • Al Pirineu, la neu acumulada ha estat molt superior durant la primavera a anteriors temporades!
Previsió

El cas català: dels mínims històrics a la recuperació dels embassaments

Un dels efectes més notables d’aquest patró atmosfèric ha estat la recuperació espectacular de les reserves d’aigua a Catalunya. Després d’un 2023 marcat per una sequera crítica, especialment al sistema Ter-Llobregat, la situació ha fet un gir radical:

  • A 15 de maig de 2025, els embassaments de les conques internes catalanes superen el 77% de capacitat.
  • El sistema Ter-Llobregat, que fa només 3 mesos estava al 15%, ara ha superat el 75%, gràcies a les persistents pluges de març, abril i maig.

Aquesta recuperació hidrològica ha estat clau per reduir restriccions, millorar l’estat de la vegetació i garantir l’estiu amb unes condicions molt diferents a les previstes fa només uns mesos.

I ara, què? Un maig i juny encara actius

Els models estacionals i les projeccions a mitjà termini indiquen que el bloqueig al nord pot mantenir-se o repetir-se en episodis intermitents durant maig i juny. Això, combinat amb la calor incipient, podria provocar:

  • Nous episodis de ruixats i tempestes intenses, especialment de tarda i en zones de muntanya.
  • Inestabilitat atmosfèrica notable, amb baixes tèrmiques i aire fred en alçada, típic dels patrons primaverals però intensificats pel context actual.

Reflexió final

Aquest escenari ens recorda que la meteorologia europea està fortament interconnectada: el que passa a milers de quilòmetres pot tenir efectes directes al Pirineu i al conjunt de la Península. També és un avís sobre com els patrons de bloqueig poden tenir conseqüències extremes i oposades, posant en relleu la importància de l’observació i la predicció climàtica a escala continental.

A MeteoPirineus seguirem analitzant amb rigor aquesta situació excepcional i us mantindrem informats si la primavera continua igual de moguda!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Méteo-Article: Cap a on va el c...
Pirineus
Pirineus
La geologia ens permet fer un estudi de com s'ha comportat climàticament la terra i alhora, respostes per afrontar un dels problemes principal que ens trobem actualment davant l'escalfament global.. Analitzem alguns aspectes, que ens platejaran una visió més àmplia sobre el "canvi climàtic".
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: les percepcions d...
Al Pirineu és difícil fer una predicció i molt més, explicar-la! Dir quin temps farà a la porta de casa meva en un àmbit tan complicat com és la nostra serralada, és molt complicat.. Però avui volem parlar sobre percepcions.. Fred, calor, bon temps, mal temps, és una variable que la determinem no...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Un març de 2025 excepcional: pl...
Pirineus
Pirineus
El mes de març de 2025 quedarà gravat a la memòria com un dels més plujosos i nivosos dels darrers anys al Pirineu català. Després d'un hivern relativament sec i amb nevades irregulars, la irrupció de diversos episodis de precipitacions intenses ha transformat completament el paisatge i les reser...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA